Zbiór liczb pierwszych

Dyskusje o matematykach, matematyce... W szkole, na uczelni, w karierze... Czego potrzeba - talentu, umiejętności, szczęścia? Zapraszamy do dyskusji :)
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11415
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Zbiór liczb pierwszych

Post autor: mol_ksiazkowy »

Od czasu Euklidesa jest to wiadomym, iż:

Twierdzenie
Zbiór liczb pierwszych jest nieskończony

Istnieje dużo dowodów tego twierdzenia (nie tylko elementarnych), które można uznać za jedno z najistotniejszych w teorii liczb.
Dowód może być np. taki:
Niech \(\displaystyle{ X}\) będzie dowolnym skończonym zbiorem liczb pierwszych. Jeśli \(\displaystyle{ x}\) jest iloczynem tych liczb, to skoro \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ x+1}\) są względnie pierwsze, tj. dowolna liczba pierwsza \(\displaystyle{ p}\), która dzieli \(\displaystyle{ x+1}\) jest taka, że \(\displaystyle{ p \notin X}\). A zatem \(\displaystyle{ X \neq P}\)
(Określenie \(\displaystyle{ x}\) ma sens, gdyż zbiór \(\displaystyle{ X}\) jest skończony, a mamy także \(\displaystyle{ x+1 \neq 1}\)).

W książce Aignera Dowody z księgi przedstawiono sześć takich dowodów. Trzy pierwsze są elementarne i używają liczb Fermata i Mersenne'a; czwarty stosuje analizę (szacowanie logarytmu); zaś piąty topologię. Ostatni dowód jest wymyślony przez Paula Erdősa.

■ (elementarne) : Thue'go: Istnieje co najmniej \(\displaystyle{ k+1}\) różnych liczb pierwszych mniejszych od \(\displaystyle{ 4^{k^2}}\)
np. wyjątkowo wspaniały jest dowód Stieltjesa:
Niech \(\displaystyle{ p_1, ..., p_k}\) będą wszystkimi liczbami pierwszymi jakie istnieją i niech \(\displaystyle{ N=p_1 ... p_k}\) oraz \(\displaystyle{ N=mn}\). Wtedy każda z liczb \(\displaystyle{ p_j}\) dzieli tylko jedną z liczb \(\displaystyle{ m, n}\) a zatem \(\displaystyle{ m+n}\) nie dzieli się przez żadną z liczb \(\displaystyle{ p_j}\) co jest sprzeczne bo \(\displaystyle{ m+n >1}\)

■ (analiza) Dowód Eulera jest jednym, z tych który używa szeregów. Znów jeśli założyć, że jest \(\displaystyle{ k}\) wszystkich liczb pierwszych tj. \(\displaystyle{ p_1, ..., p_k}\) to wtedy można rozważyć iloczyn \(\displaystyle{ k}\) zbieżnych szeregów geometrycznych \(\displaystyle{ 1+\frac{1}{p_j} + \frac{1}{p_j^2} + \frac{1}{p_j^3}+ ...}\) które po wymnożeniu nawiasów są szeregiem harmonicznym (rozbieżnym).

■ (inne) np. Washingtona - teoria pierścieni lub dowód Fursterberga: Niech w zbiorze liczb całkowitych \(\displaystyle{ Z}\) określone są podzbiory \(\displaystyle{ N_{a,b} = \{ a+nb \ : n \in Z \}}\) gdzie \(\displaystyle{ b>0}\) (baza topologii). Zbiory otwarte to \(\displaystyle{ \emptyset}\) i takie \(\displaystyle{ O}\) , że jeśli \(\displaystyle{ a \in O}\) to istnieje \(\displaystyle{ b>0}\) takie, że \(\displaystyle{ N_{a,b} \subset O}\). Z uwagi na to, że \(\displaystyle{ Z \backslash \{ -1, 1 \}= \bigcup_{p \in P} N_{0,p}}\) gdyby zbiór \(\displaystyle{ P}\) był skończony to zbiór \(\displaystyle{ \{-1, 1 \}}\) byłby otwarty tj. sprzeczność.


:arrow: Być może ktoś zna także i inne dowody i/lub informacje związane z samym tematem (np. rozmieszczeniem liczb pierwszych itd.)...
Elayne
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 926
Rejestracja: 24 paź 2011, o 01:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 274 razy

Re: Zbiór liczb pierwszych

Post autor: Elayne »

Jaką unikalną cechą wyróżniają się trójkąty o bokach \(\displaystyle{ a=\sqrt{p^2+1}, \ b=p-1, \ c=p\sqrt{2}}\) - gdzie \(\displaystyle{ p}\) jest dowolną dodatnią, nieparzystą liczbą pierwszą?

Dodano po 1 minucie 21 sekundach:
„Kiedy pisałem, to wiedziałem. Teraz nie wiem!”
Adam Mickiewicz
ODPOWIEDZ