Topologia

Dyskusje o matematykach, matematyce... W szkole, na uczelni, w karierze... Czego potrzeba - talentu, umiejętności, szczęścia? Zapraszamy do dyskusji :)
karolinac99
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 15 sty 2019, o 09:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin

Topologia

Post autor: karolinac99 »

Udowodnij, że zbiór \(\displaystyle{ A}\) jest w przestrzeni metrycznej \(\displaystyle{ X}\)
a) otwarty wtedy i tylko wtedy gdy \(\displaystyle{ \Fr(A) = \cl(A) \setminus A}\);
b) domknięty wtedy i tylko wtedy gdy \(\displaystyle{ \Fr(A) = A \setminus \Int(A)}\).

Hej, Czy to nie będzie głupota jeżeli za \(\displaystyle{ \Fr(A)}\) podstawię sobie po prostu \(\displaystyle{ \cl(A)\setminus\Int(A)}\) i wtedy w a wyjdzie mi, że \(\displaystyle{ \Int(A)=A}\) i to oznacza, że zbiór jest otwarty. A w b wyjdzie \(\displaystyle{ \cl(A)=A}\) i to oznacza, że zbiór jest domknięty?


Z góry dziękuje bardzo za odpowiedź


\(\displaystyle{ \Fr}\)-brzeg
\(\displaystyle{ \cl}\)-domknięcie
\(\displaystyle{ \Int}\)-wnętrze
Ostatnio zmieniony 19 paź 2019, o 21:18 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34240
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Topologia

Post autor: Jan Kraszewski »

karolinac99 pisze: 19 paź 2019, o 21:07Hej, Czy to nie będzie głupota jeżeli za \(\displaystyle{ \Fr(A)}\) podstawię sobie po prostu \(\displaystyle{ \cl(A)\setminus\Int(A)}\) i wtedy w a wyjdzie mi, że \(\displaystyle{ \Int(A)=A}\) i to oznacza, że zbiór jest otwarty. A w b wyjdzie \(\displaystyle{ \cl(A)=A}\) i to oznacza, że zbiór jest domknięty?
To nie takie proste. Po pierwsze, w jaki sposób "wyjdzie Ci", że \(\displaystyle{ \Int(A)=A}\) (oraz że \(\displaystyle{ \cl(A)=A}\)) ? To wymaga uzasadnienia, bo w ogólności nie jest prawdą, że z \(\displaystyle{ C \setminus D=C \setminus E}\) wynika, że \(\displaystyle{ D=E}\) (podobnie jak z faktu, że \(\displaystyle{ C \setminus E=D \setminus E}\) nie wynika, że \(\displaystyle{ C=D}\)). Po drugie, nawet jeśli uda Ci się to uzasadnić, to i tak masz tylko wynikania w jedną stronę, a w zadaniu są równoważności (choć te drugie wynikania są raczej trywialne).

Tak czy inaczej musisz się bardziej przyłożyć do uzasadnienia, tym bardziej, że to jest bardzo proste zadanie, więc nie można wykręcać się sformułowaniami "jak łatwo zauważyć".

JK

PS Używaj \(\displaystyle{ \LaTeX}\)a.
karolinac99
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 15 sty 2019, o 09:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin

Re: Topologia

Post autor: karolinac99 »

Jakaś podpowiedź z czego mogę skorzystać, żeby to udowodnić?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34240
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Topologia

Post autor: Jan Kraszewski »

Jest tylko jedna podpowiedź: musisz zrozumieć, co masz udowodnić. Reszta jest prosta (elementarny Wstęp do matematyki).

JK
ODPOWIEDZ