Gdzie się zgłasza takie rzeczy?

Dyskusje o matematykach, matematyce... W szkole, na uczelni, w karierze... Czego potrzeba - talentu, umiejętności, szczęścia? Zapraszamy do dyskusji :)
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5748
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Re: Gdzie się zgłasza takie rzeczy?

Post autor: arek1357 »

Mam rozumieć, że już jest rozstrzygnięta
Peter_85
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 14 sie 2010, o 12:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 3 razy

Gdzie się zgłasza takie rzeczy?

Post autor: Peter_85 »

Autor wątku mógłby chociaż minimalnie uchylić rąbka tajemnicy i powiedzieć czy jest prawdziwa, czy może jednak znalazł kontrprzykład.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Gdzie się zgłasza takie rzeczy?

Post autor: a4karo »

Jak znaleźć kontrprzykład na hipotezę Goldbacha?
Peter_85
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 14 sie 2010, o 12:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 3 razy

Gdzie się zgłasza takie rzeczy?

Post autor: Peter_85 »

To już pytanie do autora wątku, który twierdzi, że ją rozstrzygnął (udowodnił bądź obalił, tego jeszcze nie wiemy).
pasman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 171
Rejestracja: 26 lut 2016, o 17:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 14 razy

Re: Gdzie się zgłasza takie rzeczy?

Post autor: pasman »

Ponieważ autor nie zdradza dowodu, proponuję zmodyfikowaną hipotezę.

Załóżmy że liczby pierwsze \(\displaystyle{ p_1,p_2}\) spełniają zależność:
\(\displaystyle{ p_1+p_2=2 n}\)
Zachodzi albo \(\displaystyle{ p_1=p_2=n}\), albo \(\displaystyle{ p_1 , p_2}\) nie są dzielnikami \(\displaystyle{ n}\)
Peter_85
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 14 sie 2010, o 12:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 3 razy

Gdzie się zgłasza takie rzeczy?

Post autor: Peter_85 »

Skoro \(\displaystyle{ p_1+p_2=2n}\), to albo obie liczby \(\displaystyle{ p_1}\) i \(\displaystyle{ p_2}\) są parzyste, albo obie są nieparzyste.

Jeśli obie są parzyste, to mamy \(\displaystyle{ p_1 = p_2 = n = 2}\) (bo jedyną parzystą liczbą pierwszą jest \(\displaystyle{ 2}\)), więc teza jest spełniona.

Przypuśćmy, że obie są nieparzyste i jedna z nich jest dzielnikiem \(\displaystyle{ n}\). Załóżmy bez straty ogólności, że \(\displaystyle{ p_1}\) dzieli \(\displaystyle{ n}\). Wówczas mamy:

\(\displaystyle{ p_2 = 2n - p_1}\).

Skoro \(\displaystyle{ p_1}\) dzieli \(\displaystyle{ n}\), to dzieli też \(\displaystyle{ (2n - p_1)}\), a więc na mocy powyższej równości \(\displaystyle{ p_1}\) dzieli \(\displaystyle{ p_2}\), co jest możliwe wtedy i tylko wtedy,
gdy \(\displaystyle{ p_1 = p_2 = n}\). Wobec tego albo \(\displaystyle{ p_1 = p_2 = n}\), albo \(\displaystyle{ p_1, p_2}\) nie są dzielnikami \(\displaystyle{ n}\).
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5748
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Re: Gdzie się zgłasza takie rzeczy?

Post autor: arek1357 »

To już pytanie do autora wątku, który twierdzi, że ją rozstrzygnął (udowodnił bądź obalił, tego jeszcze nie wiemy).
Mam nadzieję, że się wkrótce dowiemy...

Apeluję:

" Autorze wątku nie trzymaj nas w niepewności"...

W św. pamięci Premislava:
Zacznij od Bacha (znaczy od Goldbacha)
pasman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 171
Rejestracja: 26 lut 2016, o 17:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 14 razy

Gdzie się zgłasza takie rzeczy?

Post autor: pasman »

Peter_85 pisze:Skoro \(\displaystyle{ p_1+p_2=2n}\), to albo obie liczby \(\displaystyle{ p_1}\) i \(\displaystyle{ p_2}\) są parzyste, albo obie są nieparzyste.

Jeśli obie są parzyste, to mamy \(\displaystyle{ p_1 = p_2 = n = 2}\) (bo jedyną parzystą liczbą pierwszą jest \(\displaystyle{ 2}\)), więc teza jest spełniona.

Przypuśćmy, że obie są nieparzyste i jedna z nich jest dzielnikiem \(\displaystyle{ n}\). Załóżmy bez straty ogólności, że \(\displaystyle{ p_1}\) dzieli \(\displaystyle{ n}\). Wówczas mamy:

\(\displaystyle{ p_2 = 2n - p_1}\).

Skoro \(\displaystyle{ p_1}\) dzieli \(\displaystyle{ n}\), to dzieli też \(\displaystyle{ (2n - p_1)}\), a więc na mocy powyższej równości \(\displaystyle{ p_1}\) dzieli \(\displaystyle{ p_2}\), co jest możliwe wtedy i tylko wtedy,
gdy \(\displaystyle{ p_1 = p_2 = n}\). Wobec tego albo \(\displaystyle{ p_1 = p_2 = n}\), albo \(\displaystyle{ p_1, p_2}\) nie są dzielnikami \(\displaystyle{ n}\).
dobrze !!
no cóż , moja hipoteza okazała się prostsza niż hipoteza Goldbacha
Peter_85
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 14 sie 2010, o 12:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 3 razy

Gdzie się zgłasza takie rzeczy?

Post autor: Peter_85 »

Autor wątku już się tu pewnie nie odezwie (z ciekawości: wysłał komuś swój dowód na PW?), ale mam trochę inne pytanie: czy osoba bez ugruntowanej pozycji w środowisku matematyków albo wręcz w ogóle bez formalnego wykształcenia matematycznego miałaby szansę na publikację swojego dowodu w poważnym czasopiśmie matematycznym, czy też praca takiego autora zostałaby przez domniemanie zignorowana jako bezwartościowa?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Gdzie się zgłasza takie rzeczy?

Post autor: a4karo »

W matematyce ocenia się wynik a nie autora. Oczywiście są przypadki, gdy recenzent wyda negatywną opinię, bo nie lubi autora, ale zawsze jest inne czasopismo.

Z drugiej strony jeżeli pracę odrzucą z merytorycznym komentarzem, to lepiej dalej nie próbować, tylko poprawić wynik.


Mogą również pracę odrzucić ze względu na styl jakim jest napisana. Dobrego stylu można się jednak nauczyć czytając prace innych autorów lub korzystając z dobrych rad ... riting.pdf
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34285
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Gdzie się zgłasza takie rzeczy?

Post autor: Jan Kraszewski »

a4karo pisze:Mogą również pracę odrzucić ze względu na styl jakim jest napisana. Dobrego stylu można się jednak nauczyć czytając prace innych autorów lub korzystając z dobrych rad ... riting.pdf
Dobre bo polskie:

Kod: Zaznacz cały

https://www.impan.pl/pl/wydawnictwa/dla-autorow
- polecam różnorodne rady dr. Trzeciaka.

JK
ODPOWIEDZ