jedynka trygonometryczna
-
- Użytkownik
- Posty: 286
- Rejestracja: 18 lip 2010, o 08:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowogrodziec
- Podziękował: 1 raz
jedynka trygonometryczna
Witam. Chciałbym poruszyć tą kwestię. Mianowicie nic nie mam do tego wzoru, ale widziałem jak na wykładach z elektroniki stosuję się ten wzór i mam pewne wątpliwości. Mianowicie, czy tam nie jest w wyniku przypadkiem moduł z 1, powiecie, że w matematyce to to samo co jeden. Ale popatrzcie na dziedzinę i mamy 1 i -1 czyli w elektronice stan może nie dowolny, ale to zabawa z prądem, a w prądzie mamy liczby zespolone i nie daję mi to spokoju. Co o tym sądzicie?
- Althorion
- Użytkownik
- Posty: 4541
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
jedynka trygonometryczna
Nie zrozumiałem, o co pytasz.
Chodzi o to, czy wzór \(\displaystyle{ \sin^2 (x) + \cos^2 (x) = 1}\) trzyma się dla zespolonych? Tak, trzyma się.
A może o to, że chciałbyś pisać \(\displaystyle{ \sin^2 (x) + \cos^2 (x) = |1|}\)? Wszystko jedno. \(\displaystyle{ |1| \equiv 1}\) niezależnie, czy rozważasz liczby rzeczywiste, czy zespolone, więc jak Ci się nudzi, to możesz i tak pisać.
Nie wiem natomiast, co masz na myśli mówiąc o dziedzinie i jaki ma z tym związek elektronika.
Chodzi o to, czy wzór \(\displaystyle{ \sin^2 (x) + \cos^2 (x) = 1}\) trzyma się dla zespolonych? Tak, trzyma się.
A może o to, że chciałbyś pisać \(\displaystyle{ \sin^2 (x) + \cos^2 (x) = |1|}\)? Wszystko jedno. \(\displaystyle{ |1| \equiv 1}\) niezależnie, czy rozważasz liczby rzeczywiste, czy zespolone, więc jak Ci się nudzi, to możesz i tak pisać.
Nie wiem natomiast, co masz na myśli mówiąc o dziedzinie i jaki ma z tym związek elektronika.
-
- Użytkownik
- Posty: 286
- Rejestracja: 18 lip 2010, o 08:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowogrodziec
- Podziękował: 1 raz
jedynka trygonometryczna
Niestety z nów nie precyzyjnie się wyraził em, przekształcając przebiegi korzystamy z wzorów, bazujących na matematyce i ten tutaj jest dość często stosowany. Zresztą co ją się wyglupiam to tylko luźna myśl nie gotowy wzór, którego nie można podważyć. Jak będziecie chcieli to napiszecie nie bo tak. A ja się tylko produkuje.
- musialmi
- Użytkownik
- Posty: 3466
- Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PWr ocław
- Podziękował: 382 razy
- Pomógł: 434 razy
jedynka trygonometryczna
Znalazłeś kogoś, kto rozumie o co ci chodzi? Jeśli tak, to poproś go, by napisał o tym problemie za ciebie, bo bardzo niejasno wyrażasz myśli.
-
- Użytkownik
- Posty: 286
- Rejestracja: 18 lip 2010, o 08:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowogrodziec
- Podziękował: 1 raz
jedynka trygonometryczna
Akurat czepiacie sie luznych wypowiedzi, dzielenie skomentuj ten temat to tylko taki przerywnik
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5220 razy
jedynka trygonometryczna
Zapewne chodzi o to: 369256.htm#p5383155
Aczkolwiek uważam, że pisanie czegoś w dziale "dyskusje o matematyce" bez dbałości o precyzję i jasność wypowiedzi to lekka przesada. Co innego w HP (chociaż oczywiście zwykle warto starać się napisać tak, by inni wiedzieli, co chcemy przekazać).
Aczkolwiek uważam, że pisanie czegoś w dziale "dyskusje o matematyce" bez dbałości o precyzję i jasność wypowiedzi to lekka przesada. Co innego w HP (chociaż oczywiście zwykle warto starać się napisać tak, by inni wiedzieli, co chcemy przekazać).
-
- Użytkownik
- Posty: 286
- Rejestracja: 18 lip 2010, o 08:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowogrodziec
- Podziękował: 1 raz
jedynka trygonometryczna
To nawet nie lenistwo. Ja po prostu mam taki styl pisania. Najpierw rzucam myśl żeby później ją drążyć jeśli pomysł chwyci. Ogólnie temat do kasacji.