własność liczby pierwiastek z 2
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 18 paź 2015, o 19:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 3 razy
własność liczby pierwiastek z 2
Witajcie,
Mam takie pytanie. Pewnie dla biegłych z matematyki to jest proste ale mnie od jakiegoś czasu to zastanawia i nie mogę znaleźć na nie odpowiedzi.
Jak to jest, że \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) jest liczbą niewymierną i do końca nie znamy jej wartości natomiast w kwadracie o boku 1 jako przekątna ma skończoną długość. To czemu nie jesteśmy w stanie podać jej wartości dokładnie?
Mam takie pytanie. Pewnie dla biegłych z matematyki to jest proste ale mnie od jakiegoś czasu to zastanawia i nie mogę znaleźć na nie odpowiedzi.
Jak to jest, że \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) jest liczbą niewymierną i do końca nie znamy jej wartości natomiast w kwadracie o boku 1 jako przekątna ma skończoną długość. To czemu nie jesteśmy w stanie podać jej wartości dokładnie?
- Medea 2
- Użytkownik
- Posty: 2491
- Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 479 razy
własność liczby pierwiastek z 2
Możemy podać wartość \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) z dowolnie dobrym przybliżeniem. A dlaczego możemy narysować przekątną przy pomocy samego cyrkla z linijką? Ponieważ geometria bez układu współrzędnych nie ma żadnego odniesienia do liczb.
- Althorion
- Użytkownik
- Posty: 4541
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
własność liczby pierwiastek z 2
Inaczej: wiemy dokładnie, ile ten \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) wynosi, tyle że ułamki dziesiętne niezbyt się nadają do wyrażenia tego. Tym niemniej wciąż możemy ją porównywać z innymi liczbami czy wykonywać na niej operacje arytmetyczne.
Niewymierność liczby nie ma żadnego związku z tym, czy można skonstruować odcinek o odpowiedniej długości przy użyciu cyrkla i linijki. Tzn. można tak uczynić dla wszystkich liczb wymiernych, ale nie tylko. Tym, co nas ogranicza, jest dopiero algebraiczność.
Liczby algebraiczne to te, które są pierwiastkami jakiegoś wielomianu o współczynnikach całkowitych. I tak na przykład \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) taką liczbą jest, gdyż jest pierwiastkiem \(\displaystyle{ x^2 - 2}\), a takie \(\displaystyle{ \pi}\) już nie.
Niewymierność liczby nie ma żadnego związku z tym, czy można skonstruować odcinek o odpowiedniej długości przy użyciu cyrkla i linijki. Tzn. można tak uczynić dla wszystkich liczb wymiernych, ale nie tylko. Tym, co nas ogranicza, jest dopiero algebraiczność.
Liczby algebraiczne to te, które są pierwiastkami jakiegoś wielomianu o współczynnikach całkowitych. I tak na przykład \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) taką liczbą jest, gdyż jest pierwiastkiem \(\displaystyle{ x^2 - 2}\), a takie \(\displaystyle{ \pi}\) już nie.
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
własność liczby pierwiastek z 2
Alez oczywiście znamy jej wartość : to \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\).
Dlaczego 1.4142... miałoby być gorsze od 0.3333...?-- 18 paź 2015, o 20:11 --
Dlaczego 1.4142... miałoby być gorsze od 0.3333...?-- 18 paź 2015, o 20:11 --
Nie jest prawdą, że wszystkie liczby algebraiczne są konstruowalne.Althorion pisze:.... Tym, co nas ogranicza, jest dopiero algebraiczność.
.
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 18 paź 2015, o 19:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 3 razy
własność liczby pierwiastek z 2
A co w takim razie się nadaje?wiemy dokładnie, ile ten \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) wynosi, tyle że ułamki dziesiętne niezbyt się nadają do wyrażenia tego
Liczba ta jak sama nazwa wskazuje jest niewymierna - nie ma wymiaru/wartości skończonej, jak można tak powiedzieć. Ale jako przekątna kwadratu ma skończoną długość. To co jest nie tak?
Ostatnio zmieniony 25 paź 2015, o 00:23 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- AiDi
- Moderator
- Posty: 3843
- Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 702 razy
własność liczby pierwiastek z 2
Nie można. Ta liczba jest przecież skończona, po prostu ma nieskończone rozwinięcie dziesiętne, do tego nieokresowe. A to nie to samo co nieskończona wartość - w tym może tkwić Twój problem. Przecież liczba \(\displaystyle{ 1/3=0,(3)}\), czy \(\displaystyle{ 1=0,(9)}\) też mają nieskończone rozwinięcie dziesiętne, a nie powiesz chyba, że \(\displaystyle{ 1/3}\) czy \(\displaystyle{ 1}\) nie mają wartości skończonejyaress pisze: Liczba ta jak sama nazwa wskazuje jest niewymierna - nie ma wymiaru/wartości skończonej, jak można tak powiedzieć.
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 18 paź 2015, o 19:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 3 razy
własność liczby pierwiaste z 2
...jest skończona i wynosi \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\), tak?
I to już wszystko?
Mając liczbę i jakby przypisane do niej działanie elementarne nadal traktujemy to jako liczbę podstawową, skończoną?
I to już wszystko?
Mając liczbę i jakby przypisane do niej działanie elementarne nadal traktujemy to jako liczbę podstawową, skończoną?
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
własność liczby pierwiastek z 2
Chyba używasz pojęć, których znaczenia nie rozumiesz. Co to test liczba podstawowa? Co to jest działanie elementarne?
Co powiesz o liczbie \(\displaystyle{ \sqrt{6+4\sqrt{2}} +\sqrt{6-4\sqrt{2}}}\)?
Co powiesz o liczbie \(\displaystyle{ \sqrt{6+4\sqrt{2}} +\sqrt{6-4\sqrt{2}}}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 18 paź 2015, o 19:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 3 razy
własność liczby pierwiastek z 2
Pewnie nie rozumiem i dlatego się nad tym zastanawiam
Intuicyjnie liczbą podstawową to jest dla mnie liczba 4 (czyli Twoja liczba ) Natomiast \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) jest wykonaniem działania podstawowego - odwrotności potęgowania na liczbie 2. Wykonując to działanie redukuję to de facto do liczby ("podstawowej" ), której wartość nie można przedstawić w postaci liczby "zamkniętej". A jak pisałem wcześniej odcinek przekątnej jest ograniczony, skończony.
Intuicyjnie liczbą podstawową to jest dla mnie liczba 4 (czyli Twoja liczba ) Natomiast \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) jest wykonaniem działania podstawowego - odwrotności potęgowania na liczbie 2. Wykonując to działanie redukuję to de facto do liczby ("podstawowej" ), której wartość nie można przedstawić w postaci liczby "zamkniętej". A jak pisałem wcześniej odcinek przekątnej jest ograniczony, skończony.
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
własność liczby pierwiastek z 2
Po prostu nie zawracaj sobie tym głowy. Przyjmij, że są liczby, które można przedstawić w postaci ilorazu dwóch liczb całkowitych (i te są wymierne) i takie, których się nie da (\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) jest jedna z nich. Wszystkie są jednak skończone (mimo, że maja nieskończone rozwinięcia dziesiętne) i na wszystkich można wykonywać takie same działania arytmetyczne.
Możesz stworzyć sobie pojęcie "liczby podstawowej" i "operacji podstawowej", ale pamiętaj, że muszą one być ściśle zdefiniowane: Twoja intuicja może się diametralnie różnić od mojej, a ta od jeszcze innych.
Edit: edycja literówek
Możesz stworzyć sobie pojęcie "liczby podstawowej" i "operacji podstawowej", ale pamiętaj, że muszą one być ściśle zdefiniowane: Twoja intuicja może się diametralnie różnić od mojej, a ta od jeszcze innych.
Edit: edycja literówek
Ostatnio zmieniony 19 paź 2015, o 19:03 przez a4karo, łącznie zmieniany 1 raz.
- AiDi
- Moderator
- Posty: 3843
- Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 702 razy
własność liczby pierwiastek z 2
No, zupełnie jak \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)yaress pisze:A jak pisałem wcześniej odcinek przekątnej jest ograniczony, skończony.