Czy jestes inteligentny?

Dyskusje o matematykach, matematyce... W szkole, na uczelni, w karierze... Czego potrzeba - talentu, umiejętności, szczęścia? Zapraszamy do dyskusji :)
bartiw99
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 27 paź 2013, o 20:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 1 raz

Czy jestes inteligentny?

Post autor: bartiw99 »

Podobno to zadanie rozwiazuja ludzie majacy IQ ponad 150.. :

\(\displaystyle{ 2 + 2 = 8 \\
5 + 7 = 60 \\
7 + 7 = 98 \\
9 + 9 = 162 \\
13 + 13 = ?}\)


Ps. Ja to zadanie rozwiazalem gdy mialem 10/11 lat w ok 10 minut Powodzenia i Pozdrawiam:
bartiw99
Ostatnio zmieniony 28 paź 2013, o 22:19 przez MichalPWr, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
Vether
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 408
Rejestracja: 22 kwie 2013, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 114 razy

Czy jestes inteligentny?

Post autor: Vether »

Szkoda tylko, że \(\displaystyle{ 5+7=70}\)...

Edit: w sumie tak też się da... co nie zmienia faktu, że trudne nie jest;) i miałbym wątpliwości co do tego \(\displaystyle{ IQ=150}\)
Ostatnio zmieniony 28 paź 2013, o 21:56 przez Vether, łącznie zmieniany 2 razy.
bartiw99
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 27 paź 2013, o 20:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 1 raz

Czy jestes inteligentny?

Post autor: bartiw99 »

źle przepisałeś nie : \(\displaystyle{ 5 + 7 = 70}\) TYLKO : \(\displaystyle{ 5 + 7 = 60}\)
Ostatnio zmieniony 28 paź 2013, o 22:20 przez MichalPWr, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Czy jestes inteligentny?

Post autor: yorgin »

Mam stan mniej więcej gorączkowy i rozwiązałem to w jakieś 20 sekund...
bartiw99
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 27 paź 2013, o 20:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 1 raz

Czy jestes inteligentny?

Post autor: bartiw99 »

jestes pewien ze dobrze?
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Czy jestes inteligentny?

Post autor: yorgin »

Tak. I nie podam odpowiedzi, by innym nie psuć zabawy.

P.S. Vether ma słuszność.
bartiw99
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 27 paź 2013, o 20:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 1 raz

Czy jestes inteligentny?

Post autor: bartiw99 »

nie. \(\displaystyle{ 5+7= 60}\) (nie \(\displaystyle{ 70}\) TYLKO \(\displaystyle{ 60}\) !!)

-- 28 paź 2013, o 21:58 --

Ps. tak pisalo na zadaniu ;O (IQ=150) yorgin zrobiles? wyslij wynik na pw a powiem czy dobrze
Ostatnio zmieniony 3 lis 2013, o 19:39 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Awatar użytkownika
Vether
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 408
Rejestracja: 22 kwie 2013, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 114 razy

Czy jestes inteligentny?

Post autor: Vether »

Ok, ok... w każdym razie poziom trudności jest podobny... a wynik w obu wypadkach jest taki sam...
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Czy jestes inteligentny?

Post autor: yorgin »

bartiw99 pisze:nie. 5+7= 60 (nie 70 TYLKO 60 !!)
Ok, po PW od Vethera znalazłem znów po jakichś \(\displaystyle{ 20}\) sekundach inne rozwiązanie, podchodzące pod powyższą poprawkę. Widać mój stan opisany wyżej udzielił się mocno. Chociaż obecnie jest nieco lepiej, ale nie dobrze...
bartiw99 pisze: Ps. tak pisalo na zadaniu ;O (IQ=150) yorgin zrobiles? wyslij wynik na pw a powiem czy dobrze
Jedno zadanie nie jest wyznacznikiem inteligencji człowieka. Nie uważam się więc za kogoś z IQ 150+.
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3454
Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 353 razy

Czy jestes inteligentny?

Post autor: smigol »

Wg mnie tego typu zadania służą tylko temu, żeby tworzyć kółka wzajemnej adoracji typu mensa.
Owszem, niektóre tego typu łamigłówki są ciekawe, ale czy umiejętność rozwiązania paru z nich świadczy o inteligencji*? Według mnie absolutnie nie.
Może być tyle różnych odpowiedzi ile użytkowników na forum (i wszystkie z logicznym uzasadnieniem)...

*Zależy jeszcze jak kto definiuje inteligencję, bo od tego powinniśmy zacząć, żeby przynajmniej na jednej płaszczyźnie się porozumiewać.
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

Czy jestes inteligentny?

Post autor: scyth »

Co do Mensy to widziałem kiedyś taki obrazek (nie mogę go teraz znaleźć) w którym jedna osoba chwaliła się drugiej że ma wysokie IQ i należy do Mensy itd. Więc gość się go pyta - co robicie z tym ogromnym intelektualnym potencjałem w tej Mensie? Walczycie z głodem na świecie? Rozwiązujecie problemy z energią? Znajdujecie nowe leki?
- Nie, rozwiązujemy łamigłówki...
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Czy jestes inteligentny?

Post autor: Kartezjusz »

Inna sprawa, że wysokie IQ w takich "powiedzmy" testach nie gwarantuje niczego, bo co z tego, że rozpyka łamigłówkę skoro inteligent jeden z drugim nie obsłuży pralki, mamusia za niego wszystko robi....
Edward W
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 202
Rejestracja: 15 paź 2013, o 15:58
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 11 razy

Czy jestes inteligentny?

Post autor: Edward W »

Najpierw wpadłem na rozwiązanie dla \(\displaystyle{ 5 + 7 = 70}\), ale chwilę później chyba udało mi się rozwiązać też dla właściwego, tj \(\displaystyle{ 5 + 7 = 60}\), przy czym w obu przypadkach chyba i tak wychodzi to samo?

Edit: Dopiero później doczytałem, że wynik taki sam, więc najprawdopodobniej też dobrze rozwiązałem, chociaż szczerze powiedziawszy zeszło mi troszkę dłużej niż 20 sekund.

No ale żeby być pewnym, to może ktoś mógłby mnie sprawdzić:

\(\displaystyle{ 14 + 3 = 238}\)
Ostatnio zmieniony 2 lis 2013, o 23:08 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Awatar użytkownika
Vether
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 408
Rejestracja: 22 kwie 2013, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 114 razy

Czy jestes inteligentny?

Post autor: Vether »

Tak, dobrze.
Awatar użytkownika
karolex123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 751
Rejestracja: 22 gru 2012, o 11:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: somewhere
Podziękował: 39 razy
Pomógł: 127 razy

Czy jestes inteligentny?

Post autor: karolex123 »

Rozwiązałem to w 30s... I nie wierzę w to IQ = 150.
ODPOWIEDZ