Witam.
Chciałbym otrzymać od Was fachowców odpowiedz. Mianowicie - w prawie o ruchu drogowym w definicji motocykla jest zapis że jest to pojazd dwukołowy lub z bocznym wózkiem – wielośladowy; określenie to obejmuje również pojazd trójkołowy o symetrycznym rozmieszczeniu kół
Mam problem z rejestracją takiego pojazdu i klasyfikacją, czy jest to motocykl, czy pojazd samochodowy inny. Zastanawiam się czy nie iść do rzeczoznawcy samochodowego by otrzymać opinię na temat symetrii.
Poniżej moje pytanio/zadanie dla Was
W pojeździe jadącym na wprost rozstaw kół na pewno jest symetryczny ... 500IEd.jpg
I tu moje pytanie: czy skręcając w dodatku z wyłożeniem, tak jak na poniższych zdjęciach, koła zachowują względem siebie symetrię czy ją tracą?
... mp3400.jpg
http://www.motorcycle-usa.com/1662/Moto ... eview.aspx
http://www.mcnews.com.au/Testing/Piaggi ... g_700p.jpg
Symetria czy jej brak?
Symetria czy jej brak?
Powiedzmy, że dana jest płaszczyzna \(\displaystyle{ \pi}\), która jest prostopadła do motocykla w momencie, gdy stoi on "w pionie" - nie skręca, oraz ta płaszczyzna tak przecina motocykl, że zawiera w sobie oś symetrii, o którą pytasz. Jeżeli motocykl będzie skręcał pod jakimś kątem i nachyli się do jezdni pod kątem \(\displaystyle{ \alpha}\), to płaszczyzna \(\displaystyle{ \pi}\) pochyli się razem z nim, więc symetria (moim zdaniem) zostanie zachowana, aczkolwiek oś symetrii będzie inna, niż ta "z pionu".
pozdrawiam
PS Nie jestem fachowcem - nie traktuj tej odpowiedzi, jak fachowego orzeczenia!
pozdrawiam
PS Nie jestem fachowcem - nie traktuj tej odpowiedzi, jak fachowego orzeczenia!
Symetria czy jej brak?
Panie Ucwmiu, gdzie jest ta płaszczyzna/oś symetrii?
\(\displaystyle{ \begin{picture}\thinlines
\put(-40,0){\line(1,0){70}}
\multiput(-25,0)(20,0){3}{\line(2,1){10}}
\multiput(-25,0)(40,0){2}{\multiput(0,0)(10,5){2}{\line(-1,2){10}}}
\multiput(-35,20)(40,0){2}{\line(2,1){10}}
\multiput(-5,0)(10,5){2}{\line(-1,2){20}}
\put(-25,40){\line(2,1){10}}
\end{picture}}\)
Moim zdaniem przez "rozmieszczenie kół" należy rozumieć ich rozmieszczenie podczas jazdy prosto po równym terenie. Branie pod uwagę ugięcia resorów podczas skrętu znacznie ograniczyłoby omawianą klasę pojazdów. Podejrzewam jednak, że różni prawnicy mogą mieć różne zdanie na ten temat. Ja nie jestem prawniczką i nie zamierzam nią być.
\(\displaystyle{ \begin{picture}\thinlines
\put(-40,0){\line(1,0){70}}
\multiput(-25,0)(20,0){3}{\line(2,1){10}}
\multiput(-25,0)(40,0){2}{\multiput(0,0)(10,5){2}{\line(-1,2){10}}}
\multiput(-35,20)(40,0){2}{\line(2,1){10}}
\multiput(-5,0)(10,5){2}{\line(-1,2){20}}
\put(-25,40){\line(2,1){10}}
\end{picture}}\)
Moim zdaniem przez "rozmieszczenie kół" należy rozumieć ich rozmieszczenie podczas jazdy prosto po równym terenie. Branie pod uwagę ugięcia resorów podczas skrętu znacznie ograniczyłoby omawianą klasę pojazdów. Podejrzewam jednak, że różni prawnicy mogą mieć różne zdanie na ten temat. Ja nie jestem prawniczką i nie zamierzam nią być.
Symetria czy jej brak?
Na tym rysunku, który pokazałaś, wydaje mi się, dwa "małe kwadraciki" są symetrycznie rozstawione względem przekątnej tego "dużego kwadratu"...
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 15 sie 2013, o 07:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 0-22
- Podziękował: 2 razy
Symetria czy jej brak?
To są prostokąty.ucwmiu pisze:Na tym rysunku, który pokazałaś, wydaje mi się, dwa "małe kwadraciki" są symetrycznie rozstawione względem przekątnej tego "dużego kwadratu"...