Plus, dodać, minus, odjąć
-
- Użytkownik
- Posty: 98
- Rejestracja: 1 maja 2008, o 13:52
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 1 raz
Plus, dodać, minus, odjąć
Witam,
jak jest różnica między plusem, a dodać albo minusem, a odjąć? tzn. jak to przeczytać? \(\displaystyle{ 5-x=4}\) jak fachowo się to czyta, odjąć czy minus? to samo dotyczy plus i dodać?
Pozdrawiam
jak jest różnica między plusem, a dodać albo minusem, a odjąć? tzn. jak to przeczytać? \(\displaystyle{ 5-x=4}\) jak fachowo się to czyta, odjąć czy minus? to samo dotyczy plus i dodać?
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 26 gru 2019, o 23:41 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Po
Powód: Po
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 19 kwie 2010, o 15:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Białystok
Plus, dodać, minus, odjąć
Wydaje mi się, że to zależy od upodobań. Chyba obie formy są poprawne (zarówno "plus" z "minusem", jak i formy w bezokolicznikach "odjąć" i "dodać"). Ja tam wolę jednak plus i minus
-
- Użytkownik
- Posty: 16323
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3245 razy
Plus, dodać, minus, odjąć
Mnie uczono, że plus, minus to znaki liczb
dodać , odjąć to znaki działań
\(\displaystyle{ 5-x=4}\)
pięć odjąć x
\(\displaystyle{ 5-(-x)=4}\)
pięć odjąć minus x
\(\displaystyle{ 5+(-x)=4}\)
pięć dodać minus x
\(\displaystyle{ 5-(+x)=4}\)
pięć odjąć plus x
\(\displaystyle{ 5+(+x)=4}\)
Pięć dodać plus x
dodać , odjąć to znaki działań
\(\displaystyle{ 5-x=4}\)
pięć odjąć x
\(\displaystyle{ 5-(-x)=4}\)
pięć odjąć minus x
\(\displaystyle{ 5+(-x)=4}\)
pięć dodać minus x
\(\displaystyle{ 5-(+x)=4}\)
pięć odjąć plus x
\(\displaystyle{ 5+(+x)=4}\)
Pięć dodać plus x
-
- Użytkownik
- Posty: 98
- Rejestracja: 1 maja 2008, o 13:52
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 1 raz
Plus, dodać, minus, odjąć
nmm - jak zawsze wymiatasz! Jak będziesz koło Cieszyna to zapraszam na kawę! Pozdro
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 19 kwie 2010, o 15:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Białystok
Plus, dodać, minus, odjąć
No, nmn, fakt. Długo tu nie jestem, więc nie wiem czy wymiatasz JAK ZWYKLE, czy tylko dziś . Ale rzeczywiście chyba masz rację...
Co prawda, mówi się i tak, i tak, ale te wytłumaczenie naprawdę do mnie trafia! I fajnych miałaś nauczycieli, skoro sama mówisz, że cię tego nauczono
Co prawda, mówi się i tak, i tak, ale te wytłumaczenie naprawdę do mnie trafia! I fajnych miałaś nauczycieli, skoro sama mówisz, że cię tego nauczono
Re: Plus, dodać, minus, odjąć
Mała korekta:
dodać , odjąć to nazwydziałań, a nie znaki
"Dwa minusy dają plus"
Nie ma większej herezji w matematyce niż to durne zdanie. To przykład błędnego skrótu od (napisze potem)
jeśli już mówić o 2 "minusach" to trzeba dokładnie sprecyzować o co chodzi
Teraz rozwinę pierwszy nawias:
Albo mówimy:
- Liczba ujemna dodać liczbę ujemną daje liczbę ujemną (lub Liczba ujemna i Liczba ujemna daje liczbę ujemną, choć to niepoprawnie)
albo
- Liczba ujemna razy liczbę ujemną daje liczbę dodatnią.
Rzecz dokładnie w tym, że minus i plus to tylko znaki, ale NIE LICZBY!
Więc mówienie: "Dwa minusy dają plus" jest bez sensu bo nie wiemy czy chodzi o same dwa minusy (bez sensu) czy może o dwie liczby ujemne (to już prawie dobrze, ale jeszcze nie powiedziano o jakie działanie matematyczne chodzi)
Dlaczego tak:
To proste. Mamy takie działania matematyczne jak:
Dodawanie i Odejmowanie
I dlatego, mówimy 3 dodać 4, ale nie: 3 plus 4 !! Czemu? bo mówimy tu o Dodawaniu, a nie o "plusowaniu"
Podobnie mówimy 6 odjąć 2, ale nie: 6 minus 2 !! Czemu? bo mówimy tu o Odejmowaniu, a nie o "minusowaniu"
Oczywiście rozumiem - mówiąc 3 plus 4 mamy na myśli 3 DODAĆ 4, i oby tak było. Jednak taka zamiana prawidłowego słowa Dodać na Plus nie jest niczm uzasadniona, choć mocno wrosła w wiele osób, w tym także nauczycieli - NIESTETY
Re: Plus, dodać, minus, odjąć
Ale nie ma sensu zdanie:
Pisałem o tym wyżej. Znaki (+ lub -) wypowiedziane same, nic ze sobą nie robią i nic nie znacządwa minusy dają plus
Znaki mają sens tylko wtedy, gdy dotyczą liczb, a liczby te znajdują się wówczas ze sobą w relacji jakiegoś konkretnego działania
Zatem Twoje cytowane przeze mnie zdanie można tak powiedzieć:
-Liczba ujemna i liczba ujemna (i teraz trzeba dodać, o jakie działanie między nimi chodzi ......) daje np. liczbę dodatnią bądź ujemną (pokazać, którą kiedy daje?)
Twój przykład: \(\displaystyle{ 1 - (-1) = 1 + 1 = 2}\) można poprawnie tak wymówić:
Znak ujemny liczby ujemnej, daje liczbę dodatnią (ale nie daje plusa)
bądź:
liczba ujemna razy liczba ujemna daje liczbę dodatnią (ale nie daje plusa), (bo: \(\displaystyle{ 1 - (-1) = 1 + 1 = 2}\), to tyle samo co: \(\displaystyle{ 1 - 1\cdot(-1) = 1 + 1 = 2}\))
Ostatnio zmieniony 26 gru 2019, o 23:41 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
-
- Administrator
- Posty: 34125
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5192 razy
Re: Plus, dodać, minus, odjąć
Mogę się z Tobą zgodzić co do poprawności językowej, ale przekornie dodam, że taka zamiana ma praktyczne uzasadnienie: "trzy plus cztery" jest krótsze od "trzy dodać cztery" i dlatego w codziennym użyciu ma przewagę. Ponadto od pewnego poziomu zamienne używanie "plus/dodać" i "minus/odjąć" nie prowadzi do niejasności interpretacyjnych, dlatego obawiam się, że jest nie do uniknięcia...Dudus pisze: ↑25 gru 2019, o 22:36To proste. Mamy takie działania matematyczne jak:
Dodawanie i Odejmowanie
I dlatego, mówimy 3 dodać 4, ale nie: 3 plus 4 !! Czemu? bo mówimy tu o Dodawaniu, a nie o "plusowaniu"
Podobnie mówimy 6 odjąć 2, ale nie: 6 minus 2 !! Czemu? bo mówimy tu o Odejmowaniu, a nie o "minusowaniu"
Oczywiście rozumiem - mówiąc 3 plus 4 mamy na myśli 3 DODAĆ 4, i oby tak było. Jednak taka zamiana prawidłowego słowa Dodać na Plus nie jest niczm uzasadniona, choć mocno wrosła w wiele osób, w tym także nauczycieli - NIESTETY
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 926
- Rejestracja: 24 paź 2011, o 01:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 274 razy
Re: Plus, dodać, minus, odjąć
Niejeden elektryk i mistrz rzemiosła powiedzą, że to bajka dla grzecznych dzieci.
-
- Użytkownik
- Posty: 22173
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3748 razy
Re: Plus, dodać, minus, odjąć
Coż, zdanie "nowy Jork odlatuje z bramki 7" też nie ma sensu, a jednak wszyscy na lotnisku wiedzą o co chodzi.
A dwa minusy dają plus tylko przy mnożeniu, nigdy przy dodawaniu, więc nie trzeba wyjaśniać o jakie działanie chodzi.
A dwa minusy dają plus tylko przy mnożeniu, nigdy przy dodawaniu, więc nie trzeba wyjaśniać o jakie działanie chodzi.
Re: Plus, dodać, minus, odjąć
To, że coś jest krótsze w wymowie nie oznacza, ze jest bardziej prawidłowe. Ja doskonale rozumiem zamienność słów: plus i dodać oraz minus i odjąćJan Kraszewski pisze: ↑27 gru 2019, o 00:23 ......
Mogę się z Tobą zgodzić co do poprawności językowej, ale przekornie dodam, że taka zamiana ma praktyczne uzasadnienie: "trzy plus cztery" jest krótsze od "trzy dodać cztery" i dlatego w codziennym użyciu ma przewagę. .......
JK
Jest jednak sporo osób, które tego nie rozumie. Tu, na tym forum, domyślam się że jest jasność w tej kwestii
Dobrym testem dla Waszych znajomych (bo chyba nie dla Was? ) jest pytanie- Ile jest na świecie różnych cyfr? Wierzcie mi, wśród nie-matematyków rzadko sie zdarza prawidłowa odpowiedź
No właśnie - od pewnego poziomu, rozumiem, że chodzi np. o to forum matematyczne. Ale mogą tu też pisać nie-matematycy, dla nich takie wyjaśnienie, jakie pierwotnie tu zawarłem, może być cenne, a czasem nawet przełomoweJan Kraszewski pisze: ↑27 gru 2019, o 00:23 ......
......
Ponadto od pewnego poziomu zamienne używanie "plus/dodać" i "minus/odjąć" nie prowadzi do niejasności interpretacyjnych, dlatego obawiam się, że jest nie do uniknięcia...
JK
Dodano po 4 minutach 47 sekundach:
To zdanie ma sens, bo nie mówimy: ".....z bramki oznaczonej liczbą siedem"
użycie 7-mki jest całkowicie wystarczające
Jeszcze raz podkreślam: dwa minusy NIC NIE DAJĄ, bo nie są liczbami a tylko ich znakami, więc tylko dwie liczby ujemne w mnożeniu lub dzieleniu dają - też nie plus - lecz liczbę dodatnią
-
- Użytkownik
- Posty: 22173
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3748 razy
Re: Plus, dodać, minus, odjąć
zupełnie się nie zgadzam, to chyba jakiś żart albo komuś się nie chce wczytać w sens prostego przecież zdania, wtedy wkłada je między bajki