Jakie znacie działania niemożliwe ?

Dyskusje o matematykach, matematyce... W szkole, na uczelni, w karierze... Czego potrzeba - talentu, umiejętności, szczęścia? Zapraszamy do dyskusji :)
Ma?ko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 12 maja 2009, o 23:25
Płeć: Mężczyzna

Jakie znacie działania niemożliwe ?

Post autor: Ma?ko »

jakie znacie działania niemożliwe?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

Jakie znacie działania niemożliwe ?

Post autor: anna_ »

dzielenie przez zero :
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34218
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5197 razy

Jakie znacie działania niemożliwe ?

Post autor: Jan Kraszewski »

Wyciąganie się za włosy z bagna...

JK
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

Jakie znacie działania niemożliwe ?

Post autor: anna_ »

Jan Kraszewski pisze:Wyciąganie się za włosy z bagna...

JK
Przez Ciebie oplułam monitor
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34218
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5197 razy

Jakie znacie działania niemożliwe ?

Post autor: Jan Kraszewski »

O, przepraszam... Nie miałem takiej intencji .

JK
Ma?ko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 12 maja 2009, o 23:25
Płeć: Mężczyzna

Jakie znacie działania niemożliwe ?

Post autor: Ma?ko »

nmn pisze:dzielenie przez zero :
niestety w gimnazjach i liceach tego uczą , np. mój facet od informatyki z LO: "Pamiętaj cholero nie dziel przez zero"

a podobno można i wychodzi wtedy \(\displaystyle{ \infty}\)

co do wyciągania za włosy z bagna xD... chodzi mi o matematykę
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34218
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5197 razy

Jakie znacie działania niemożliwe ?

Post autor: Jan Kraszewski »

Maćko pisze:niestety w gimnazjach i liceach tego uczą
I bardzo dobrze.

Nie jest prawdą, że wolno dzielić przez zero (z wynikiem \(\displaystyle{ \infty}\)).
Po pierwsze, to nie jest żaden wynik.
Po drugie, czasem można zobaczyć zapisy typu \(\displaystyle{ \frac1 0=\infty}\), nie jest to jednak opis działania, tylko pewien wygodny(?) skrót, który trzeba umieć zinterpretować.
Po trzecie, im więcej umiemy matematyki, tym więcej potrafimy robić rzeczy, które są dla laików "wstrząsające". Ale są takimi wyłącznie dlatego, że tak naprawdę nie rozumieją oni, co się dzieje.

JK
alfa01
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 28 sie 2009, o 22:25
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy

Jakie znacie działania niemożliwe ?

Post autor: alfa01 »

niekoniecznie, chodzę do tech. ekonomicznego, i w pierwszej klasie na podstawach ekonomii - mieliśmy jakieś wzory związane z tego co pamiętam z użytecznością. W mianowniku wzoru, była jedna liczba oznaczona literą. Nie była to stała tylko dana. Robimy przykłady za koleją - czekam aż babka, trafi na przykład z "0" jako tą daną... doczekałem się, myślę co powie, co powie, a ona beztrosko!

nauczycielka:
dzielimy 1 przez 0, i wychodzi nam... w tym wypadku zero
także matematyka matematyką, a to czy można dzielić przez zero zależne jest od dziedziny - na to by wychodziło - o taki błąd aż bym nie posądzał nauczycielki.

Miał być wynik, wyniku niema, a jako że wartość zero jest zero, to "nie ma" można nim zastąpić - przynajmniej w mojej szkole, na tej lekcji - jak tak na to patrzę, to tak, wynik serio był niezbędny do interpretacji odpowiedzi, a w tym wypadku wynik "0" - odpowiadał rzeczywistości.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34218
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5197 razy

Jakie znacie działania niemożliwe ?

Post autor: Jan Kraszewski »

Cóż, trzeba by zobaczyć wzór i poznać jego znaczenie, by to skomentować...

JK
alfa01
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 28 sie 2009, o 22:25
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy

Jakie znacie działania niemożliwe ?

Post autor: alfa01 »

też bym chciał, bo nie pamiętam dokładnie właśnie. Ale bym musiał odkopać zeszyt z przed 3 lat ...
ODPOWIEDZ