2+2=5 ...

Dyskusje o matematykach, matematyce... W szkole, na uczelni, w karierze... Czego potrzeba - talentu, umiejętności, szczęścia? Zapraszamy do dyskusji :)
iolkaa

2+2=5 ...

Post autor: iolkaa »

w takim razie ile to jest 2+2?
???

2+2=5 ...

Post autor: ??? »

555
kasiachel

2+2=5 ...

Post autor: kasiachel »

.............4........i nietylko matematyk o tym wie........
Skrzypu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1146
Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 18 razy

2+2=5 ...

Post autor: Skrzypu »

Mi wyszło 5

4-4=10-10
(2+2)(2-2)=5(2-2)
2+2=5

eMTe

2+2=5 ...

Post autor: eMTe »

4-4=10-10 jest ok

(2+2)(2-2) = 0
5(2-2) = 0

i pamiętaj cholero, nie dziel przez zero!!!
Awatar użytkownika
Zlodiej
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1910
Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 108 razy

2+2=5 ...

Post autor: Zlodiej »

pamietam jak moj nauczyciel coś takiego pisał :] i tak duzo osob nie odgadło o co biega

a macie moze coś jeszcze ?
1=-1 ?
Mmmkm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 104
Rejestracja: 23 cze 2004, o 18:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Śląsk

2+2=5 ...

Post autor: Mmmkm »

... polone.htm

bardzo fajna stronka nie moja, zeby nie bylo, ze reklamuje
Skrzypu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1146
Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 18 razy

2+2=5 ...

Post autor: Skrzypu »

No na liczbach zespolonych to jest napisze tutaj

Pamiętajcie, że \(\displaystyle{ i^2=-1}\) oraz \(\displaystyle{ i=\sqrt{-1}}\)

\(\displaystyle{ 1=\sqrt{1}=sqrt{1\cdot 1}=\sqrt{(-1)\cdot (-1)}=\sqrt{-1}\cdot \sqrt{-1}=i\cdot i=i^2=-1}\)
Ostatnio zmieniony 21 sty 2005, o 23:03 przez Skrzypu, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Zlodiej
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1910
Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 108 razy

2+2=5 ...

Post autor: Zlodiej »

skrzypu miałem to pisać ale nie chciałem błedu popełnić
Ostatnio zmieniony 29 cze 2004, o 10:18 przez Zlodiej, łącznie zmieniany 1 raz.
marshal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1179
Rejestracja: 21 cze 2004, o 00:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krk
Pomógł: 9 razy

2+2=5 ...

Post autor: marshal »

2+2=666 i kazdy porzadny ksiadz wam to powie
za najprostszymi rozwiazaniami zawsze czycha zlo!! zycie to nie bajka :P:P

strzezcie sie!! rotfl
Nostry
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1361
Rejestracja: 9 cze 2004, o 15:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Litzmannstadt
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1 raz

2+2=5 ...

Post autor: Nostry »

a nie 88?
kej.ef

2+2=5 ...

Post autor: kej.ef »

W zasadzie to my kiedy piszemy 2+2 to dla wydaj się być oczywistym, iż wynikiem jest 4, ale tak na prawdę, kiedy myślimy o dwójce jak np. o liczbie zapisanej w innym niż dziesiętny system liczbowy (bo takiego my dzisiaj używamy), to możemy otrzymać zupełnie inny wynik. I tak gdy, np. ta dwójka tutaj to liczba przy podstawie 3, to przy zamienie jej na liczbę przy podstawie 10 także otrzymamy 2, ale już sama suma tych liczb (przy podstawie 3) da nam liczbę który wygląda następującą: 12. Choć gdy wrócimy do podstawy dziesiętnej, to okaże się, że ta suma to 4.

Jak widać taka suma może przedstawiać się różnie w zależności od tego jaki system liczbowy rozpatrujemy. Tak więc choć wynik (12) wygląda inaczej, to nie zmienia to faktu, iż w jest to także 4.

Oczywiście nie ma w tej wypowiedzi nic odkrywczego, ale skoro pytasz...
Awatar użytkownika
Zlodiej
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1910
Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 108 razy

2+2=5 ...

Post autor: Zlodiej »

heh a ja mog pokazać ze 45-45=40 albo 25-25=10 tylko to niemozliwe

rozbijamy sobie 45 na sume ciągu arytmetycznego rosnącego i malejącego

1 2 3 4 5 6 7 8 9
9 8 7 6 5 4 3 2 1

teraz odejmujemy po kolei ale wiekszą od mniejszej, czyli 9-1,8-1 ...

czyli powstaje nam liczba
8+6+4+2+0+2+4+6+8=40


Skrzypu nie wydaje ci sie ze to de ja wu (to sie czyta dezawi ale nie wiem jak sie zapisuje )
marshal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1179
Rejestracja: 21 cze 2004, o 00:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krk
Pomógł: 9 razy

2+2=5 ...

Post autor: marshal »

przeciez to jest bez sensu.. albo odejmujesz jedne od drugich albo na odwrot.. a ty do polowy robisz tak, a potem nagle zmieniasz zasade ROTFL
jush z dzieleniem przez 0 bylo fajniejsze
Awatar użytkownika
Zlodiej
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1910
Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 108 razy

2+2=5 ...

Post autor: Zlodiej »

nie wiem czy az tak bez sensu skoro sa osoby nie widzące tego błędu
ODPOWIEDZ