Problem z narysowaniem ukłądu współrzędnych

Dyskusje o matematykach, matematyce... W szkole, na uczelni, w karierze... Czego potrzeba - talentu, umiejętności, szczęścia? Zapraszamy do dyskusji :)
Awatar użytkownika
kluczyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 441
Rejestracja: 20 paź 2006, o 22:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Małopolska
Podziękował: 77 razy
Pomógł: 12 razy

Problem z narysowaniem ukłądu współrzędnych

Post autor: kluczyk »

Hmm... mam następującą sytuację: Mój kolega na sprawdzianie miał do narysowania wykres przedstawiający \(\displaystyle{ y=f(x)}\). Narysował go poprawnie, problem jednak w tym, że zamienił miejscami oś x z y. Tzn.że narysował go dobrze(nie pomylił zbioru wartości ze zbiorem argumentów), tylko, że z innej perspektywy trzeba by było na niego patrzeć(czytaj zza kartki ). Dostał za niego 2/3 ptk. I pytanie czy słusznie? Przecież logicznie wszystko jest w porządku.
Moraxus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 223
Rejestracja: 23 lis 2008, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 79 razy

Problem z narysowaniem ukłądu współrzędnych

Post autor: Moraxus »

To był wykres y=x albo y=-x?
Bo w innym wypadku to chyba niemożliwe.
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

Problem z narysowaniem ukłądu współrzędnych

Post autor: Rogal »

Można by się kłócić, bo kwestia osi jest kwestią jedynie konwencji. No ale jak się komuś tyle lat do głowy wbija, że OX jest pozioma, a OY jest pionowa, że chyba aż można tego wymagać od kogoś, prawda? :)
Awatar użytkownika
Frey
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3299
Rejestracja: 11 paź 2008, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 243 razy

Problem z narysowaniem ukłądu współrzędnych

Post autor: Frey »

No właśnie, zależy jak osoba to rozumiała, jesli zamieniła tylko osie a wykres był ogólnie dobry, to moim zdaniem maks punktów powinien być. O ile zrobił to celowo :d
Awatar użytkownika
kluczyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 441
Rejestracja: 20 paź 2006, o 22:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Małopolska
Podziękował: 77 razy
Pomógł: 12 razy

Problem z narysowaniem ukłądu współrzędnych

Post autor: kluczyk »

No właśnie wykres był dobrze narysowany, tylko trzeba było na niego spojrzeć z innego miejsca w przestrzeni Zrobił to celowo, bo potrzebował dłuższej osi poziomej na oś y.
Awatar użytkownika
Frey
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3299
Rejestracja: 11 paź 2008, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 243 razy

Problem z narysowaniem ukłądu współrzędnych

Post autor: Frey »

no to nie ma problemu, jak dla mnie 100% punktów
ODPOWIEDZ