Lista ciekawych filmów o matematyce

Biografie matematyków. Dyskusje o dorobku znanych mistrzów. Historie, które stały się legendami... Legendy, które stały się mitami...
Mity, które stały się ... matematyką.
MadJack
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 270
Rejestracja: 21 lis 2010, o 22:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 35 razy

Lista ciekawych filmów dokumentalnych

Post autor: MadJack »

Dobrze, dostałem możliwość edytowania, początek listy w pierwszym poście. Teraz pytanie, czy dawać też linki do kanałów (Numberphile, Nowe Ślad Pitagorasa)?
ps mozna tez zebrać filmy fabularne o watku matematyzcnym jak Pi, Piekny umysł, Dowód, Number 23 , etc.
Można. Tylko w jakiej formie- link do filmweb, sam tytuł?
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11414
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Lista ciekawych filmów dokumentalnych

Post autor: mol_ksiazkowy »

pisać w temacie razem z tytułem, ponieważ niektóre linki wygasają/są kasowane.
początek listy w pierwszym poście.
cd:
Math History Series; MathHistory12: Non-Euclidean geometry

Kod: Zaznacz cały

https://www.youtube.com/watch?v=zHh9q_nKrbc


Nature of ... świat nie jest przypadkiem


Sphere Inside out
https://www.youtube.com/watch?v=BVVfs4zKrgk

A tribute to Euler
https://www.youtube.com/watch?v=fEWj93XjON0

Matemáticos en la Historia
http://www.youtube.com/watch?v=hC9WDontp6M
Można. Tylko w jakiej formie- link do filmweb, sam tytuł?
chyba link i tytuł
Awatar użytkownika
leszczu450
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4414
Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 1589 razy
Pomógł: 364 razy

Lista ciekawych filmów dokumentalnych

Post autor: leszczu450 »

mol_ksiazkowy, o stary! Mam dzięki Tobie filmów na najbliższy miesiąc!
MadJack
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 270
Rejestracja: 21 lis 2010, o 22:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 35 razy

Lista ciekawych filmów dokumentalnych

Post autor: MadJack »

Zaktualizowałem listę. Dodam tam jeszcze później filmy fabularne mol_ksiazkowy, liczba filmów dokumentalnych, które znasz, jest całkiem imponująca
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11414
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Lista ciekawych filmów dokumentalnych

Post autor: mol_ksiazkowy »

jest całkiem imponująca
lista jest rozwojowa... i na koniec takie:

Kod: Zaznacz cały

https://www.youtube.com/watch?v=cRfNOg9Q22U
(Calculus help; Derivatives)

Kod: Zaznacz cały

https://www.youtube.com/watch?v=yLrYHAQ1SnA
(12 POLISH GENIUS INVENTORS)
https://www.youtube.com/watch?v=lWZ2Bz0tS-s ; MIT Godel Escher Bach Douglas Hofstadter lecture
https://www.youtube.com/watch?v=4kN2dHeHBls (Struktura kosmosu - Czym jest przestrzeń? - Brian Greene)
https://www.youtube.com/watch?v=LYNqyhk7oPA (Wielkie błędy nauki)

Dodam tam jeszcze później filmy fabularne :)
w przypadku filmów fabularnych mozna tez dac nieduzy ich opis....
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

Lista ciekawych filmów dokumentalnych

Post autor: Kacperdev »

... deo/102853 - Kolory matematyki
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11414
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Lista ciekawych filmów dokumentalnych

Post autor: mol_ksiazkowy »

Propozycje nowych filmów proszę pisać w temacie razem z tytułem, ponieważ niektóre linki wygasają/są kasowane.
mol_ksiazkowy, o stary! Mam dzięki Tobie filmów na najbliższy miesiąc!
jest całkiem imponująca

Kod: Zaznacz cały

https://www.youtube.com/watch?v=RL8iZAa-AGk

Tajemnice Enigmy
cz I i II
Milosz_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 15 lip 2014, o 10:01
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Lista ciekawych filmów dokumentalnych

Post autor: Milosz_ »

W 2011 roku pojawił się film o Grigoriju Perelmanie (w publicznej stacji telewizyjnej Rossija 1). Do niedawna dostępny był tylko po rosyjsku, obecnie dostępna jest również wersja anglojęzyczna (z napisami):


A Man Following a Different Path: A Lesson from Perelman

Film dokumentalny o Ramanujanie i jego rodzinnych stronach:

Kod: Zaznacz cały

https://www.youtube.com/watch?v=QUnmAhXe9bg

The Genius of Srinivasa Ramanujan

Fraktale w matematyce oraz codziennym życiu:

https://www.youtube.com/watch?v=lmxJ1KDR_s0
Fractals: The Hidden Dimension
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11414
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Lista ciekawych filmów dokumentalnych

Post autor: mol_ksiazkowy »

mol_ksiazkowy napisał(a):

Kod: Zaznacz cały

https://www.youtube.com/watch?v=RL8iZAa-AGk

Tajemnice Enigmy
cz I i II
ten link juz nie działa , ale jest link:

(który wyszukał M Ciesielski)

Jest tez na yt film Sektret Enigmy (z 1979 r.)-
https://www.youtube.com/watch?v=H7yzMxdcsvY


Dimensions Liczby zespolone
https://www.youtube.com/watch?v=WTzXQ7mXtEk

Calsulus help ; Integrals (Analiza dla poczatkujacych)
https://www.youtube.com/watch?v=Lb8QrUN6Nck

http://www.youtube.com/watch?v=iNS4NtM_pI8
History of Mathematics

oraz
http://www.youtube.com/watch?v=LjeHXews5-A
Tesla - Niezrozumiany Wizjoner
Pl tłumaczenie
Oprócz Nikola Tesla - Master of Ligtning
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11414
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Lista ciekawych filmów dokumentalnych

Post autor: mol_ksiazkowy »

mol_ksiazkowy napisał(a):

Kod: Zaznacz cały

https://www.youtube.com/watch?v=RL8iZAa-AGk

Tajemnice Enigmy
cz I i II

ten link juz nie działa , ale jest link:
jest tez film Sekrety maszyn szyfrujących [Enigma]
http://www.youtube.com/watch?v=N9sLPtJDcbY
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11414
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Lista ciekawych filmów dokumentalnych

Post autor: mol_ksiazkowy »

Propozycje nowych filmów proszę pisać w temacie razem z tytułem, ponieważ niektóre linki wygasają/są kasowane.
Przekleństwo liczb pierwszych.
Hipoteza Riemanna ;
link 28 września 2014, 20:37 --Historia Matematyki, 4/4 by Marcus du sautoy odc. 4z4 ostatni
link
m in o Hilbercie i jego problemach
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11414
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Lista ciekawych filmów dokumentalnych

Post autor: mol_ksiazkowy »

i:
ИНОХОДЕЦ. УРОК ПЕРЕЛЬМАНА (ros)


FamousMathProbs 8: Euler's triangulation of a polygon (seria FamousMathProbs)


Carl Friedrich Gauss Presentation
http://www.youtube.com/watch?v=16xZHmUj7Sc

-- 4 listopada 2014, 10:28 --

Paradoks w matematyce
http://www.youtube.com/watch?v=5N3Q-ReYIm4

:arrow: Tajemniczy ciąg Fibonacciego. Złota liczba. Boska proporcja
http://www.youtube.com/watch?v=wb7kPaM8cfg

:arrow: Hipoteza Riemanna Zagadka Wszech Czasów
http://www.youtube.com/watch?v=usE0TwqPDME
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11414
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Lista ciekawych filmów dokumentalnych

Post autor: mol_ksiazkowy »

kurs geometri.
odc. Twierdzenie Stewarta - dowód - #20

Kod: Zaznacz cały

https://www.youtube.com/watch?v=RDvXmKNxCak
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11414
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Lista ciekawych filmów dokumentalnych

Post autor: mol_ksiazkowy »

Muzyka liczb pierwszych - Matematyka -
opis
Angielski profesor Marcus du Sautoy przedstawia znaczenie odkrycia niemieckiego matematyka Bernharda Riemanna, które jest tak samo ważne jak wzór Alberta Einsteina E=mc2. By poznać dokładniej historię matematyki, zaprasza widzów w podróż do Getyngi w Niemczech i Madrasu w Indiach

Kod: Zaznacz cały

https://www.youtube.com/watch?v=IghjBdzZ-mE
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11414
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Lista ciekawych filmów o matematyce

Post autor: mol_ksiazkowy »

Amerykański matematyk John Nash, którego życie stanowiło podstawę filmu "Piękny umysł" z Russellem Crowe'em, zginął w wypadku samochodowym w New Jersey w wieku 86 lat. Śmierć poniosła także jego żona Alicia
film pt. A Beautiful Mind - The Documentary John Nash
link

Kod: Zaznacz cały

https://www.youtube.com/watch?v=RSbgHgUGBCU
ODPOWIEDZ