Lista ciekawych filmów o matematyce

Biografie matematyków. Dyskusje o dorobku znanych mistrzów. Historie, które stały się legendami... Legendy, które stały się mitami...
Mity, które stały się ... matematyką.
MadJack
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 270
Rejestracja: 21 lis 2010, o 22:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 35 razy

Lista ciekawych filmów o matematyce

Post autor: MadJack »

EDIT:
Dostałem możliwość edytowania posta, więc mamy zalążek naszej listy :) Propozycje nowych filmów proszę pisać w temacie razem z tytułem, ponieważ niektóre linki wygasają/są kasowane.

:arrow:
:arrow:
:arrow: [url=http://www.youtube.com/watch?v=5iflQseSSfA]N is a number[/url]- dokument o Paulu Erdősie
:arrow: [url=https://www.youtube.com/watch?v=R_YPQpf9Cok]John Conway on Games and Puzzles[/url]- dokument o Martinie Gardnerze.
:arrow: [url=https://www.youtube.com/watch?v=L2apoNNLFJM]Nikola Tesla - Master of Ligtning[/url]
:arrow: [url=http://www.ovguide.com/tv/the_story_of_maths.htm]The Story of Maths[/url]- cykl dokumentów o historii matematyki.
:arrow: [url=https://www.youtube.com/watch?v=zHh9q_nKrbc]Math History Series; MathHistory12: Non-Euclidean geometry[/url]
:arrow: [url=http://www.youtube.com/watch?v=95UyUyRVVHI]Nature of ... świat nie jest przypadkiem[/url]
:arrow: [url=https://www.youtube.com/watch?v=BVVfs4zKrgk]Sphere Inside out[/url]
:arrow: [url=https://www.youtube.com/watch?v=fEWj93XjON0]A tribute to Euler[/url]
:arrow: [url=http://www.youtube.com/watch?v=hC9WDontp6M]Matemáticos en la Historia[/url]
:arrow: [url=https://www.youtube.com/watch?v=cRfNOg9Q22U]Calculus: Derivatives 0[/url]
:arrow: [url=https://www.youtube.com/watch?v=yLrYHAQ1SnA]12 POLISH GENIUS INVENTORS[/url]
:arrow: [url=https://www.youtube.com/watch?v=lWZ2Bz0tS-s]MIT Godel Escher Bach Douglas Hofstadter lecture[/url]
:arrow: [url=https://www.youtube.com/watch?v=4kN2dHeHBls]Struktura kosmosu - Czym jest przestrzeń? - Brian Greene[/url]
:arrow: [url=https://www.youtube.com/watch?v=LYNqyhk7oPA]Wielkie błędy nauki[/url]
:arrow: [url=http://video.anyfiles.pl/Kolory+matematyki./Nauka+i+technologia/video/102853]Kolory matematyki[/url]
:arrow: [url=http://www.youtube.com/watch?v=Ng1W2KUHI2s]A Man Following a Different Path: A Lesson from Perelman[/url]
:arrow: [url=https://www.youtube.com/watch?v=QUnmAhXe9bg]The genius of Srinivasa Ramanujam[/url]
:arrow: [url=https://www.youtube.com/watch?v=lmxJ1KDR_s0]Fractals: The Hidden Dimension[/url]
:arrow: [url=http://vod.pl/filmy-dokumentalne/tajemnica-enigmy/hy4gl]Tajemnice Enigmy[/url]
:arrow: [url=https://www.youtube.com/watch?v=WTzXQ7mXtEk]Dimensions: Liczby zespolone[/url]
:arrow: [url=https://www.youtube.com/watch?v=iNS4NtM_pI8]History of Mathematics[/url]
:arrow: [url=https://www.youtube.com/watch?v=LjeHXews5-A]Tesla - Niezrozumiany Wizjoner[/url]
:arrow: [url=https://www.youtube.com/watch?v=nt8FdGPK_2M]Kopernik matematyki. Profesor, który łamał konwenanse[/url]
:arrow: [url=https://www.youtube.com/watch?v=N9sLPtJDcbY]Sekrety maszyn szyfrujących[/url]
:arrow: [url=https://www.youtube.com/watch?v=ptibpKiT-QM]Przekleństwo liczb pierwszych. Hipoteza Riemanna[/url]
:arrow: [url=https://www.youtube.com/watch?v=VqJLED3KT4E&list=PL5Aew7ZlKCfyBhsW4xErKUIaSFL5DBqe-]FamousMathProbs 8: Euler's triangulation of a polygon (seria FamousMathProbs)[/url]
:arrow: [url=https://www.youtube.com/watch?v=16xZHmUj7Sc]Carl Friedrich Gauss Presentation[/url]
:arrow: [url=https://www.youtube.com/watch?v=5N3Q-ReYIm4]Paradoks w matematyce[/url]
:arrow: [url=https://www.youtube.com/watch?v=wb7kPaM8cfg]Tajemniczy ciąg Fibonacciego. Złota liczba. Boska proporcja[/url]
:arrow: [url=https://www.youtube.com/watch?v=usE0TwqPDME]Hipoteza Riemanna Zagadka Wszech Czasów[/url]
:arrow: [url=https://www.youtube.com/watch?v=RDvXmKNxCak]kurs geometri: odc. Twierdzenie Stewarta - dowód - #20[/url]
:arrow: [url=https://www.youtube.com/watch?v=IghjBdzZ-mE]Muzyka liczb pierwszych - Matematyka[/url]
:arrow: [url=https://www.youtube.com/channel/UCYO_jab_esuFRV4b17AJtAw/featured]Kanał 3Blue1Brown[/url]
Ostatnio zmieniony 30 lis 2016, o 21:30 przez MadJack, łącznie zmieniany 12 razy.
mcoder
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 18 mar 2012, o 16:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1 raz

Lista ciekawych filmów dokumentalnych?

Post autor: mcoder »

... 66486E46F4 Polecam.
K-mil
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 10 maja 2011, o 17:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Małopolska
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 3 razy

Lista ciekawych filmów dokumentalnych?

Post autor: K-mil »

"Nowe ślady Pitagorasa". Seria krótkich wykładów ( bardzo ciekawych ) prowadzonych przez Pana Bogdana Misia. Można obejrzeć na youtube
Ein
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1358
Rejestracja: 4 lip 2009, o 13:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 222 razy

Lista ciekawych filmów dokumentalnych?

Post autor: Ein »

"N is a Number" -- znakomity film o Paulu Erdösu. Link do yt:
ksisquare
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 132
Rejestracja: 1 cze 2012, o 07:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 15 razy

Lista ciekawych filmów dokumentalnych?

Post autor: ksisquare »

ależ, jakżeby, i och
gdyby ktoś z zacięciem, znajomością i wiedzą dał nam polskie napisy.-- 31 lip 2012, o 12:47 --

1. Film bez początku, czy też angole mają innych celebrytów?
U nas nie trzeba przedstawiać np. Pani Cichopek, szkoda.

2. A może gdyby TVP "tworzyło" "nieco" inaczej to ze ściągalnością abonamentu byłoby inaczej?
Ser Cubus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1406
Rejestracja: 6 maja 2012, o 22:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 107 razy
Pomógł: 145 razy

Lista ciekawych filmów dokumentalnych?

Post autor: Ser Cubus »

poleci mi ktoś film dotyczący Ramanujana? (nie wiem czy dobrze napisałem ^^)

Ein, link w Twoim poście jest już nie ważny
Awatar użytkownika
epicka_nemesis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 419
Rejestracja: 27 gru 2010, o 00:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznan
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 28 razy

Lista ciekawych filmów dokumentalnych?

Post autor: epicka_nemesis »

A ja polecam
"The story of maths"
Awatar użytkownika
mdd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1897
Rejestracja: 14 kwie 2013, o 10:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 512 razy

Lista ciekawych filmów dokumentalnych?

Post autor: mdd »

Gdyby znudziło się szukanie na Youtube, to tutaj mamy uporządkowane gawędy pana B. Misia, można sobie je obejrzeć jednym "ciurkiem" tj. odcinki kolejno nr 1, 2, 3, 4,....,80 :

A film "Przestrzenie Banacha" KAPITALNY!!!
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2013, o 09:23 przez scyth, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: link
Matiks21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 562
Rejestracja: 20 maja 2013, o 16:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 98 razy

Lista ciekawych filmów dokumentalnych?

Post autor: Matiks21 »

O hipotezie Poincargo:

... ideo/90291

O hipotezie Riemanna:
... ideo/89814

O Wielkim Twierdzeniu Fermata:
https://www.youtube.com/watch?v=7FnXgprKgSE
Ostatnio zmieniony 12 mar 2014, o 18:07 przez Matiks21, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11474
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3157 razy
Pomógł: 748 razy

Lista ciekawych filmów dokumentalnych?

Post autor: mol_ksiazkowy »

Może ktoś z Was zna jeszcze jakieś ciekawe dokumenty o matematykach i mógłby podzielić się nimi z resztą?
Co sądzicie o tym pomyśle?
chyba trzeba uporzadkować jakos te listę...

filmy o Gardnerze, Tesli, Erdosie i inne


Kod: Zaznacz cały

https://www.youtube.com/watch?v=R_YPQpf9Cok

https://www.youtube.com/watch?v=L2apoNNLFJM
MadJack
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 270
Rejestracja: 21 lis 2010, o 22:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 35 razy

Lista ciekawych filmów dokumentalnych?

Post autor: MadJack »

chyba trzeba uporzadkować jakos te listę...
Fajnie by było, jakby jakiś moderator edytował pierwszy post i wrzucił je tam wszystkie. Ja niestety nie mogę go już edytować, a jakby miała być lista, to pasowałoby w nim ją zrobić
Awatar użytkownika
Spektralny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3976
Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 929 razy

Lista ciekawych filmów dokumentalnych?

Post autor: Spektralny »

Podobny temat był na MO:

... umentaries
Awatar użytkownika
leszczu450
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4414
Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 1589 razy
Pomógł: 364 razy

Lista ciekawych filmów dokumentalnych?

Post autor: leszczu450 »

Ser Cubus, polecam CAŁY teamt przeczytać : ) W ostatnim poście scyth podaje link do super filmiku : )

19068.htm
Ser Cubus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1406
Rejestracja: 6 maja 2012, o 22:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 107 razy
Pomógł: 145 razy

Lista ciekawych filmów dokumentalnych?

Post autor: Ser Cubus »

leszczu450 pisze:Ser Cubus, polecam CAŁY teamt przeczytać : ) W ostatnim poście scyth podaje link do super filmiku : )

19068.htm
dzięki, na pewno obejrzę
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11474
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3157 razy
Pomógł: 748 razy

Lista ciekawych filmów dokumentalnych?

Post autor: mol_ksiazkowy »

Fajnie by było, jakby jakiś moderator edytował pierwszy post i wrzucił je tam wszystkie. Ja niestety nie mogę go już edytować
moze zwrócić sie do admina aby dał Tobie taka własnie możliwosc ....

ps mozna tez zebrać filmy fabularne o watku matematyzcnym
jak Pi, Piekny umysł, Dowód, Number 23 , etc.
ODPOWIEDZ