Historia symboliki matematycznej

Biografie matematyków. Dyskusje o dorobku znanych mistrzów. Historie, które stały się legendami... Legendy, które stały się mitami...
Mity, które stały się ... matematyką.
Awatar użytkownika
Arek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1729
Rejestracja: 9 sie 2004, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 12 razy

Historia symboliki matematycznej

Post autor: Arek »

Być może niejednokrotnie zdarzało się Wam zadać sobie pytanie: kiedy pojawiły się oznaczenia i symbole, obecnie tak powszechne w matematyce (czy ogólnie w nauce)? Z odpowiedzią na to pytanie śpieszy kilka internetowych źródeł, chciałbym wymienić tu trzy wybrane...



Jeżeli chodzi o obszerność zaprezentowanego materiału - najlepsze źródło internetowe, jakie udało mi się znaleźć. Podzielone na poszczególne dyscypliny matematyczne, nie jest może specjalnie przejrzyste, niemniej jednak bogate w szczegóły. Całość dopełniają pojawiające się często zeskanowane materiały, pokazujące odpowiednie strony z historycznym użyciem symbolu.

Na uwagę zasługuje również zestaw obcojęzycznej literatury.

Tych z Was, których ciekawią nie tylko symbole, ale również angielskie nazewnictwo matematyczne i jego pochodzenie: na stronie znajdą z łatwością odpowiedni odnośnik.



W tym miejscu znajdziecie jedynie kilkanaście najważniejszych (?) symboli, uważam jednak, że warto się zapoznać.

[url=http://en.wikipedia.org/wiki/Category:Mathematical_notation]3. Wikipedia [/url]

Czego by nie mówic o Wikipedii, której fanem osobiście nie jestem, anglojęzyczne opracowanie zagadnień związanych z notacja matematyczną jest godne polecenia.

--

Z książkowych źródeł wydanych po Polsku polecam np.

■ [url=http://matematyka.pl/viewtopic.php?t=3305] Tablice matematyczne wyd. Amanantan [/url]

Na końcu znajdziecie stosowną tabelkę...

■ [url=http://matematyka.pl/viewtopic.php?t=10511] Wykłady z historii matematyki [/url]

Tutaj odpowiednie informacje pojawiają się stopniowo. Jest też rodział o nastarszym nazewnictwie.

--

Informacje znadziecie oczywiście w bardzo wielu pozycjach. Właściwie każda książka mieniąca się popularyzującą matematykę, ma w tej kwestii coś do powiedzienia. Jeżeli książka jest wykładem, opracowaniem, czy nawet popularnonaukowym rysem związanym z historią matematyki, możecie być pewni, że znajdziecie tam wiele ciekawostek o symbolice. Mam nadzieję, że z czasem umieszczę na forum jakieś kalendarium pojawiania się odpowiednich symboli... Nie robię tego teraz, odsyłając Was najpierw do gotowych stron.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
e-km
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 475
Rejestracja: 8 lut 2006, o 11:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 49 razy
Pomógł: 4 razy

Historia symboliki matematycznej

Post autor: e-km »

Przy okazji teog tematu polecę książkę:

"Jak liczono dawniej - jak liczymy dziś"
W. Krysicki, E. Kącki, wyd. RESPOLONIA

Bardzo ciekawa książka, napisana przystępnym językiem, a można się z niej naprawdę ciekawych rzeczy dowiedzieć
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11436
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3156 razy
Pomógł: 748 razy

Historia symboliki matematycznej

Post autor: mol_ksiazkowy »

Być może niejednokrotnie zdarzało się Wam zadać sobie pytanie: kiedy pojawiły się oznaczenia i symbole, obecnie tak powszechne w matematyce (czy ogólnie w nauce)? Z odpowiedzią na to pytanie śpieszy kilka internetowych źródeł, chciałbym wymienić tu trzy wybrane...
■ Earliest Uses of Various Mathematical Symbols
ODPOWIEDZ