Historia matematyki w Internecie - źródła

Biografie matematyków. Dyskusje o dorobku znanych mistrzów. Historie, które stały się legendami... Legendy, które stały się mitami...
Mity, które stały się ... matematyką.
Awatar użytkownika
Arek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1729
Rejestracja: 9 sie 2004, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 12 razy

Historia matematyki w Internecie - źródła

Post autor: Arek »

Witam
W dziale "Wielcy matematycy" raz na jakiś czas pojawiają się (lub niestety też znikają) biografie różnych znanych, lub zdaniem autora tekstu zasługujących na uznanie, matematyków. W wakacje, mam nadzieję pojawi się kilku kolejnych, tymczasem jednak warto wspomnieć o stronach, z których ja sam korzystam w trakcie pisania.

Przede wszystkim najważniejszym, i najbardziej jak sądze znanym i kompetentnym źródłem wiedzy jest:

Jeżeli chodzi o zalety tego wszechstronnego żródła, powala przede wszystkim (wśród nich wiele polskich nazwisk). Materiały dotyczące matematyków są uzupełniane np. atlasem miejsc urodzenia słynnych matematyków z wyszukiwarką miast (możecie sprawdzić jacy matematycy pochodzili z danej miejscowości), ilustracje, plakaty, dalsze odnośniki, cytaty. Częśc matematyków pogrupowano w sekcje kulturowe:

Ancient Babylonian mathematics
Ancient Egyptian mathematics
Ancient Greek mathematics
Arabic mathematics
Chinese mathematics
Indian mathematics
Mayan mathematics
American mathematics
Mathematics in Scotland

Jest również serwis dotyczący kobiet - matematyków! W tym miejscu jednak niedługo przywrócę odnośnik do bardziej ogólnego źródła.

Jest też trochę ogólnych zagadnień na temat historii matematyki, indeks słynnych krzywych, spora ilość materiałów dodatkowych. Strona jest nieustannie aktualizowana, polecam ją wszyskim milośnikom matematyki!
----------
Innym istotnym źródłem, zwłaszcza jeżeli chodzi o informacje dotyczące wyników matematycznych jest znany wszem i wobec serwis:

Kod: Zaznacz cały

http://scienceworld.wolfram.com/
ScienceWorld
Ogromny serwis dotyczący nauk ścisłych w ogóle, kopalnia twierdzeń matematycznych, ale także biografii matematyków, fizyków i chemików. Bardzo przejrzysty, bardziej zwięzły niż pierwsze źródło, niemniej jednak bardzo kompetentny. Polecam gorąco!
----------
Bardzo rozbudowany serwis prowadzi również Wikipedia (wersja angielska). Umieszczam ją na końcu jako teoretycznie najmniej wiarygodną. Niemniej jednak źródło jest NIEZWYKLE robudowane, poszczególne opracowania zawierają wiele ciekawostek, BARDZO dużo przydatnych odnośników, SPORĄ dawkę matematyki. Wśród ciekawych sekcji są m.in. Fictional mathematicians, Mathematicians who committed suicide, Mathematicians by religion.
Polecam:

Kod: Zaznacz cały

http://en.wikipedia.org/wiki/Category:Mathematicians
Wikipedia - Mathematicians
---------
Jeżeli chodzi o jakiś polski serwis z biografiami, polecam stronę Pawła Pietronia "Matematycy i nie tylko". Pod adresem, który podaję poniżej znajdziecie ponad 350 biografii, zbiór ciekawostek, zestawień i opracowań. Godnym podkreślenia jest fakt, że strona jest wciąż rozbudowywana. Wykonanie i nawigacja jest niezwykle przejrzysta.
Polecam:

Kod: Zaznacz cały

http://www.matematycy.interklasa.pl/index.php?nr=0
Matematycy - i nie tylko
------------------------------
W internecie znajdziecie naturalnie wiele innych odnośników. Słynni matematycy niekiedy posiadają "osobiste" serwisy dotyczące ich życia i pracy naukowej. Najłatwiej szukać ich przy pomocy już podanych serwisów lub samodzielnie przez google.
Jednym z najlepszych źródeł linków dot. historii matematyki jest ponownie serwis The MacTutor History of Mathematics archive. Oto i on:

Kod: Zaznacz cały

http://www-groups.dcs.st-and.ac.uk/~history/External/external_links.html
Historia matematyki w Internecie
------------------------------
I tyle na pewno wystarczy!
Ostatnio zmieniony 1 sty 1970, o 01:00 przez Arek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11440
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3156 razy
Pomógł: 748 razy

Re: Historia matematyki w Internecie - źródła

Post autor: mol_ksiazkowy »

film pt. Timeline of Greatest Mathematicians () https://www.youtube.com/watch?v=z23-awbMnGs&ab_channel=BlueSpeed
ODPOWIEDZ