Wzór na prawdopodobieństwo całkowite

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
PLrc
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 236
Rejestracja: 21 cze 2012, o 19:40
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 42 razy

Wzór na prawdopodobieństwo całkowite

Post autor: PLrc »

Jeżeli zmienna losowa \(\displaystyle{ Y}\) ma gęstość \(\displaystyle{ f}\), to mamy:
\(\displaystyle{ \mathbb P(A)= \mathbb E 1_A = \mathbb E (\mathbb E (1_A |Y))=\int _ \mathbb R \mathbb E(1_A|Y=y) f(y) dy = \int_ \mathbb R \mathbb P(A|Y=y) f(y) dy,}\)
ponieważ w ogólności
\(\displaystyle{ \mathbb P(A|Y=y):=\mathbb E (1_A|Y=y)}\).
Wzór
\(\displaystyle{ \mathbb P(A) = \int_ \mathbb R \mathbb P(A|Y=y) f(y) dy,}\)
to chyba całkowy odpowiednik wzoru na p-stwo całkowite. Tylko czy on ma jakieś praktyczne zastosowanie? Czy da się go jakoś użyć do policzenia czegoś? Bo nie bardzo mam pomysł jak można by policzyć
\(\displaystyle{ \mathbb E (1_A|Y=y)}\) :?
Ostatnio zmieniony 4 mar 2020, o 16:57 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
FasolkaBernoulliego
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 157
Rejestracja: 23 sty 2020, o 16:16
Płeć: Mężczyzna
wiek: 30
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 18 razy

Re: Wzór na prawdopodobieństwo całkowite

Post autor: FasolkaBernoulliego »

Jak dla mnie to oscylujesz bardzo blisko

Kod: Zaznacz cały

https://en.wikipedia.org/wiki/Borel%E2%80%93Kolmogorov_paradox
.

Dodano po 2 godzinach 6 minutach 28 sekundach:
Wrzucam jeszcze

Kod: Zaznacz cały

https://www.researchgate.net/publication/282216626_Conditioning_using_conditional_expectations_The_Borel-Kolmogorov_Paradox
, żebym nie zapomniał przeczytać, a chyba też jest trochę z tym związane. Ogólnie to całkiem ciekawy temat, nie pamiętam, żebyśmy mieli o tym na studiach, ale mogłem po prostu nie ogarniać.
ODPOWIEDZ