Egzaminy

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Egzaminy

Post autor: a4karo »

A i B uczyli się współnie do egzaminu. Z puli `30` zadań A zna odpowiedzi na `7` pytań, a B dodatkowo jeszcze na `3`.
Na egzaminie student losuje jedno pytanie, jest usuwane z puli.
Pierwszy zdaje A, wychodzi z sali i mówi :" Zdałem". Nastepnie wchodzi B, losuje pytanie i zdaje. Jakie jest prawdopodobieństwo, że A skłamał?
Bran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 421
Rejestracja: 19 lut 2019, o 19:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 163 razy
Pomógł: 16 razy

Re: Egzaminy

Post autor: Bran »

\(\displaystyle{ B}\) zna odpowiedź na \(\displaystyle{ 3}\) pytania inne niż \(\displaystyle{ A}\), czy zna odpowiedzi na wszystkie te pytania, na które \(\displaystyle{ A}\) plus te trzy?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Egzaminy

Post autor: a4karo »

A +3
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: Egzaminy

Post autor: kerajs »

\(\displaystyle{ P(A'|B)= \frac{P(A' \cap B)}{P(B)}= \frac{ \frac{3}{30} \cdot \frac{9}{29} +\frac{20}{30} \cdot \frac{10}{29} }{\frac{7}{30} \cdot \frac{9}{29} + \frac{3}{30} \cdot \frac{9}{29} +\frac{20}{30} \cdot \frac{10}{29} } }\)
bosa_Nike
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1666
Rejestracja: 16 cze 2006, o 15:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 71 razy
Pomógł: 447 razy

Re: Egzaminy

Post autor: bosa_Nike »

Prawdopoobieństwo, że skłamał to prawdopodobieństwo, że nie zdał. Nic więcej nie ma znaczenia.
ODPOWIEDZ