Rzucamy dwie kości do gry. Oznaczamy przez \(\displaystyle{ X_1}\) zmienną losową przyjmującą wartości równe liczbie oczek wyrzuconych na pierwszej kostce, a \(\displaystyle{ X_2}\) zmienną losową przyjmującą wartość \(\displaystyle{ 1}\), o ile na pierwszej i drugiej kostce wypadła piątka, natomiast wartość \(\displaystyle{ 0}\) w pozostałych przypadkach.
Określ rozkład zmiennej losowej \(\displaystyle{ Y=X_1 + X_2}\).
Nie mam pojęcia jak je zrobić, będę bardzo wdzięczna za pomoc.
Zadanie z Kostkami
Zadanie z Kostkami
Ostatnio zmieniony 20 lut 2020, o 21:00 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Interpunkcja.
Powód: Interpunkcja.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: Zadanie z Kostkami
\(\displaystyle{ P(Y=1)=P(Y=2)=P(Y=3)=P(Y=4)= \frac{1}{6} \\
P(Y=5)= \frac{1}{6} \cdot \frac{5}{6} \\
P(Y=6)= \frac{1}{6} + \frac{1}{6} \cdot \frac{1}{6}}\)
P(Y=5)= \frac{1}{6} \cdot \frac{5}{6} \\
P(Y=6)= \frac{1}{6} + \frac{1}{6} \cdot \frac{1}{6}}\)