Dzień dobry,
mam pytanie dotyczące poniższego zadnia:
Czterech gości pewnego przyjęcia położyło na stole 4 swoje kapelusze. Następnie każdej osobie losowo przydzielono jeden. Ile jest wyników takiego losowania, w którym żadna osoba nie otrzymała swojego kapelusza?
Z jakiego wzoru mógłbym skorzystać, żeby umieć policzyć takie zadanie dla większych liczb?
Pierwsza osoba może wybrać spośród 3 kapeluszy, druga spośród 3 lub 2 (zależnie od wyboru pierwszej osoby), trzecia spośród jednego, czwarta również. W zależności więc od tego, jaki kapelusz weźmie pierwsza, metodą mnożenia wychodzą dwa różne wyniki. (\(\displaystyle{ 3\cdot 3\cdot 1\cdot 1 \neq 3\cdot 2\cdot 1\cdot 1}\)).
Prosiłbym o wytłumaczenie tego zadania, bo nigdzie nie mogę znaleźć nic podobnego.
Kapelusze.
Kapelusze.
Ostatnio zmieniony 6 lut 2020, o 18:35 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Psiaczek
- Użytkownik
- Posty: 1503
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 476 razy