Wartość oczekiwana ceny biletu.
- pawlo392
- Użytkownik
- Posty: 1085
- Rejestracja: 19 sty 2015, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jasło/Kraków
- Podziękował: 270 razy
- Pomógł: 34 razy
Wartość oczekiwana ceny biletu.
Wyobraźmy sobie maszynę z pieniędzmi. Maszyna zawiera \(\displaystyle{ N}\) banknotów o nominałach (wartościach) od \(\displaystyle{ 1}\) do \(\displaystyle{ N}\). Nie znamy \(\displaystyle{ N}\). Maszyna losuje i przez okienko pokazuje nam jeden z tych banknotów. Ile powinien kosztować sprawiedliwy bilet za wszystkie banknoty znajdujące się w maszynie?
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Re: Wartość oczekiwana ceny biletu.
Za samo oglądanie sprawiedliwa opłata to \(\displaystyle{ 0}\)
Za otrzymanie losowo wybranego banknotu opłata to:
\(\displaystyle{ E(x)= \frac{1}{N}(1+2+...+N)= \frac{1}{N} \frac{N(N+1)}{2}= \frac{N+1}{2} }\)
Za otrzymanie losowo wybranego banknotu opłata to:
\(\displaystyle{ E(x)= \frac{1}{N}(1+2+...+N)= \frac{1}{N} \frac{N(N+1)}{2}= \frac{N+1}{2} }\)
- Gosda
- Użytkownik
- Posty: 340
- Rejestracja: 29 cze 2019, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Oulu
- Podziękował: 42 razy
- Pomógł: 60 razy
Re: Wartość oczekiwana ceny biletu.
Ale nie znamy \(\displaystyle{ N}\)
Ja to zadanie rozumiem tak: po zobaczeniu losowo wybranego biletu musimy oszacować, jaka jest wartość \(\displaystyle{ N}\). A wtedy to jest po prostu
Ja to zadanie rozumiem tak: po zobaczeniu losowo wybranego biletu musimy oszacować, jaka jest wartość \(\displaystyle{ N}\). A wtedy to jest po prostu