Ile gramów wodoru i ile gramów tlenu znajduje się w 72g wody?
Masy atomowe:
M wodoru 1u
M tlenu 16u
Proszę o rozwiązanie, ale jeśli można to bez moli, bo to jest na innych stronach ale tego nie rozumiem
Wytłumaczcie mi to jak pierwszoklasiście
Zawartość wody [chemia]
-
- Użytkownik
- Posty: 162
- Rejestracja: 22 wrz 2006, o 17:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Międzyrzecz
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 40 razy
Zawartość wody [chemia]
Zauważ że w wodzie jest zawsze dwa razy więcej atomów wodoru niż tlenu (wzór chemiczny chyba znasz).
Stosunek mas wodoru do tlenu wynosi więc:
\(\displaystyle{ \frac{2*1}{16} = \frac{1}{8}}\)
Widać zatem, że masa wodoru to \(\displaystyle{ 8*1=8g}\)
Masa tlenu: \(\displaystyle{ 8*8= 64g}\)
Stosunek mas wodoru do tlenu wynosi więc:
\(\displaystyle{ \frac{2*1}{16} = \frac{1}{8}}\)
Widać zatem, że masa wodoru to \(\displaystyle{ 8*1=8g}\)
Masa tlenu: \(\displaystyle{ 8*8= 64g}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 162
- Rejestracja: 22 wrz 2006, o 17:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Międzyrzecz
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 40 razy
Zawartość wody [chemia]
Można to wziąć na oko a jak nie widać na pierwszy rzut oka to wyznaczyć prostym równaniem:
\(\displaystyle{ x}\) - masa wodoru
\(\displaystyle{ x+8x=72
9x=72
x=8}\)
tlenu jest 8 razy więcej a więc 64.
\(\displaystyle{ x}\) - masa wodoru
\(\displaystyle{ x+8x=72
9x=72
x=8}\)
tlenu jest 8 razy więcej a więc 64.