Przygotowanie do egzaminu gimnazjalnego.

Dla poszukujących jak najlepszego liceum.
angelika390
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 17 kwie 2009, o 17:55
Płeć: Kobieta

Przygotowanie do egzaminu gimnazjalnego.

Post autor: angelika390 »

Mam taki problem, nie moge rozwiązać tego zadania. Pomoże mi ktoś bo ja wogóle nie rozumiem tych proporcji i nie wiem jak to zrobić. Pomoże mi ktoś??

Właściciel baru sprzedaje sok jablkowy w cenie 2,10 zł za litr, a sok pomarańczowy w cenie 3,60 zł za litr. W jakiej proporcji barman zmieszał sok jabłkowy z sokiem pomaranczowym, jeśli uzyskał 26 l napoju, którego litr kosztuje 2,40 zł?
Awatar użytkownika
aatomka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 93
Rejestracja: 15 kwie 2009, o 18:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łomża
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 14 razy

Przygotowanie do egzaminu gimnazjalnego.

Post autor: aatomka »

\(\displaystyle{ 2,1 x + 3,6 y = 2,4

x+y = 1

2,1(1-y) + 3,6 y = 2,4

-2,1y + 2,1 + 3,6 y = 2,4

1,5 y = 0,3

y = 0,2

x= 0,8}\)


\(\displaystyle{ \frac{x}{y}}\) \(\displaystyle{ =\frac{4}{1}}\)
odp. zmieszał w proporcji 4 : 1
angelika390
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 17 kwie 2009, o 17:55
Płeć: Kobieta

Przygotowanie do egzaminu gimnazjalnego.

Post autor: angelika390 »

wow Dzieki wielkie:)
ODPOWIEDZ