zad1
w 40 kg nasion kończny znajdowało się 10% zanieczyszczeń. Usunieto z tych nasion 2,5kg zanieczyszczeń. Ile procent zanieczyszczeń zawierają jeszcze nasiona kończyny?
zad 2
W trójkącie równoramiennym długośc podstawy wynosi 8cm. Oblicz pole i obwód tego trójkąta, jeżeli jego ramię jest o 1cm dłuższe od wysokości.
zad3
Rozwiąż poniższe równania I stopnia z jedną niewiadomą:
a) (x+5)^2-(x+3)(x-3)+56=-30
b) 3x(x-1)+(x+1)^2-5x=(2x-1)^2
zad4
Oblicz bok kwadratu, którego przekątna jest o 4cm dłuższa od jego boku.
zas5
Mając dane punkty:
a) A=(-2 , -2) ; B=(2 , 1) ; C=(-5 , 2)
b) A=(-3 , 1 ) ; B=(2 , 2) ; C=(1 , 5)
Oblicz długości boków trójkąta ABC. Sprawdź czy trójkąt ABC jest trójkątem prostokątnym (sprawdzenia dokonaj algebraicznie, bez rysunku).
prosiłbym o pełne rozwiązania z obliczeniami:( z góry wielkie THX
Zadania egzaminacyjne, II
Zadania egzaminacyjne, II
Ostatnio zmieniony 13 lip 2006, o 12:59 przez rojcok, łącznie zmieniany 2 razy.
Zadania egzaminacyjne, II
Troche tego duzo, masz odemnie zadanie pierwsze (bo najłatwiejsze:P)
Zad1:
40kg - 100%
4kg - 10% nasion - 100% zanieczyszczeń
2.5 kg - usuniete zanieczeszczenia.
4 - 2.5 = 1.5 kg - pozostałe zanieczyszczenie
40 - 2.5 = 37.5 kg - pozostała liczba nasion
37.5x = 150 (z mnozenia na krzyz)
x = 4% - pozostałe zanieczyszczenia.
Odp: w nasionach pozostało 4% zanieczyszczeń :]
Zad1:
40kg - 100%
4kg - 10% nasion - 100% zanieczyszczeń
2.5 kg - usuniete zanieczeszczenia.
4 - 2.5 = 1.5 kg - pozostałe zanieczyszczenie
40 - 2.5 = 37.5 kg - pozostała liczba nasion
37.5x = 150 (z mnozenia na krzyz)
x = 4% - pozostałe zanieczyszczenia.
Odp: w nasionach pozostało 4% zanieczyszczeń :]
- Zlodiej
- Użytkownik
- Posty: 1910
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
Zadania egzaminacyjne, II
AD 3
a) (x+5)^2-(x+3)(x-3)+56=-30
korzystając ze wzorów skroconego mnozenia mamy:
x^2+10x+25-x^2+9+56+30=0
10x+120=0 /:10
x=-12
b) 3x(x-1)+(x+1)^2-5x=(2x-1)^2
3x^2-3x+x^2+2x+1-5x-4x^2+4x-1=0
-2x=0
x=0
a) (x+5)^2-(x+3)(x-3)+56=-30
korzystając ze wzorów skroconego mnozenia mamy:
x^2+10x+25-x^2+9+56+30=0
10x+120=0 /:10
x=-12
b) 3x(x-1)+(x+1)^2-5x=(2x-1)^2
3x^2-3x+x^2+2x+1-5x-4x^2+4x-1=0
-2x=0
x=0
-
- Użytkownik
- Posty: 1146
- Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 18 razy
Zadania egzaminacyjne, II
zad 2
a=8
b-ramię trójkąta
h-wysokość
b^2=h^2+4^2
h=b-1
b^2=b^2-2b+1+16
2b=17
b=17/2
b=8,5
h=7,5
P=8*7,5/2
P=30
obw=8+2*8,5
obw=25
zad3
(x+5)^2-(x+3)(x-3)+56=-30
x^2+10x+81-(x^2-9)=-30
x^2+10x+81-x^2+9+30=0
10x+120=0
10x=-120
x=-12
3x(x-1)+(x+1)^2-5x=(2x-1)^2
3x^2-3x+x^2+2x+1-5x=4x^2-4x+1
4x^2-6x+1=4x^2-4x+1
-2x=0
x=0
zad4
Oblicz bok kwadratu, którego przekątna jest o 4cm dłuższa od jego boku.
a+4=d
2a^2=d^2
2a^2=(a+4)^2
2a^2=a^2+8a+16
a^2-8a-16=0
a^2-8a+16-16-16=0
(a-4)^2-32=0
(a-4)^2-(4sqrt2)^2=0
(a-4-4sqrt2)(a-4+4sqrt2)=0
a=4+4sqrt2 v a=4-4sqrt2
sprzeczność a
a=8
b-ramię trójkąta
h-wysokość
b^2=h^2+4^2
h=b-1
b^2=b^2-2b+1+16
2b=17
b=17/2
b=8,5
h=7,5
P=8*7,5/2
P=30
obw=8+2*8,5
obw=25
zad3
(x+5)^2-(x+3)(x-3)+56=-30
x^2+10x+81-(x^2-9)=-30
x^2+10x+81-x^2+9+30=0
10x+120=0
10x=-120
x=-12
3x(x-1)+(x+1)^2-5x=(2x-1)^2
3x^2-3x+x^2+2x+1-5x=4x^2-4x+1
4x^2-6x+1=4x^2-4x+1
-2x=0
x=0
zad4
Oblicz bok kwadratu, którego przekątna jest o 4cm dłuższa od jego boku.
a+4=d
2a^2=d^2
2a^2=(a+4)^2
2a^2=a^2+8a+16
a^2-8a-16=0
a^2-8a+16-16-16=0
(a-4)^2-32=0
(a-4)^2-(4sqrt2)^2=0
(a-4-4sqrt2)(a-4+4sqrt2)=0
a=4+4sqrt2 v a=4-4sqrt2
sprzeczność a