Jak pisać maturę?

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
KotwButach
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 30 mar 2011, o 12:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 14 razy

Jak pisać maturę?

Post autor: KotwButach »

Dzień dobry!

Mam pytanie, jak szczegółowo należy rozwiązywać otwarte zadania maturalne? Czy np. jeśli w zadaniu ze stereometrii mam powiedziane, że pole boczne stożka jest 3 razy większe, niż pole podstawy, mogę od razu napisać równanie:
\(\displaystyle{ 3 \pi r ^{2} = \pi rl }\)
Czy też muszę szczegółowo opisywać, że używam wzoru na pole boczne itd.

Albo w zadaniu:
Prosta o równaniu y=−2x+7 jest symetralną odcinka PQ, gdzie P=(4;5). Oblicz współrzędne punktu Q.
Czy mogę od razu napisać:
\(\displaystyle{ 5= \frac{1}{2} \cdot 4+b }\)
Czy mam wyjaśniać, że "proste prostopadłe spełniają warunek, że iloczyn ich współczynników kierunkowych wynosi -1 i z tego wynika, że..." itd.?
Ostatnio zmieniony 2 lut 2022, o 19:55 przez KotwButach, łącznie zmieniany 1 raz.
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

Re: Jak pisać maturę?

Post autor: pesel »

KotwButach pisze: 2 lut 2022, o 19:39 Czy np. jeśli w zadaniu ze stereometrii mam powiedziane, że pole boczne jest 3 razy większe, niż pole podstawy, mogę od razu napisać równanie ....
Nie możesz, niby skąd ten wzór?
KotwButach
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 30 mar 2011, o 12:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 14 razy

Re: Jak pisać maturę?

Post autor: KotwButach »

A, sorry, nie dopisałem, że chodzi w zadaniu o stożek. Edytuję
Awatar użytkownika
vpprof
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 492
Rejestracja: 11 paź 2012, o 11:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 64 razy

Re: Jak pisać maturę?

Post autor: vpprof »

Po pierwsze, popatrz jak są rozwiązane zadania na stronach CKE, np. .

Po drugie, możesz sprawdzić, jakie są najczęstsze błędy popełniane przez zdających w , sekcja Komentarz.
ODPOWIEDZ