Matura rozszerzona z matematyki 2020

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34334
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5204 razy

Matura rozszerzona z matematyki 2020

Post autor: Jan Kraszewski »

Dyskutujemy w tym wątku (ale dopiero po zakończeniu egzaminu).



JK
Awatar użytkownika
Kfadrat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 126
Rejestracja: 25 paź 2018, o 17:59
Płeć: Mężczyzna
wiek: 19
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 20 razy

Re: Matura rozszerzona z matematyki 2020

Post autor: Kfadrat »

Jako tegoroczny maturzysta, mogę powiedzieć, że poziom arkusza porównywalny z 2019. Liczyłem na trochę więcej ze strony CKE, ale widocznie tak ma wg nich wyglądać matura :?
mint18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 279
Rejestracja: 16 lip 2015, o 11:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lub
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 21 razy

Re: Matura rozszerzona z matematyki 2020

Post autor: mint18 »

Kfadrat pisze: 15 cze 2020, o 13:48 Jako tegoroczny maturzysta, mogę powiedzieć, że poziom arkusza porównywalny z 2019. Liczyłem na trochę więcej ze strony CKE, ale widocznie tak ma wg nich wyglądać matura :?
Jako tegoroczny maturzysta liczyłeś na trudniejszą maturę?
Awatar użytkownika
Kfadrat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 126
Rejestracja: 25 paź 2018, o 17:59
Płeć: Mężczyzna
wiek: 19
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 20 razy

Re: Matura rozszerzona z matematyki 2020

Post autor: Kfadrat »

mint18, dokładnie tak :P
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15688
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Re: Matura rozszerzona z matematyki 2020

Post autor: Premislav »

W tym akurat nie ma nic dziwnego; jeśli ktoś jest bardzo dobrze przygotowany do matury, to jego wrogiem są głównie drobne błędy rachunkowe, które mogą obniżyć wynik gdzieś do 94-96%. Przy łatwej maturze osoby nieco słabiej „wyszkolone" mogą go dogonić lub przebić dzięki dokładności i skrupulatności; ponadto jeśli ktoś składa papiery na kierunek, na który liczy się więcej przedmiotów, np. matematyka i fizyka, a to z matematyki czuje się zdecydowanie mocniejszy (nie taki rzadki przypadek), to łatwa matematyka jest jego wrogiem, bo nie nadrobi w stosunku do osób dobrze, ale nie rewelacyjnie ogarniających materiał szkolny tak z matematyki, jak i fizyki.
CaffeeLatte
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 12 mar 2020, o 17:22
Płeć: Mężczyzna
wiek: 18
Podziękował: 42 razy
Pomógł: 2 razy

Re: Matura rozszerzona z matematyki 2020

Post autor: CaffeeLatte »

Moim zdaniem była dość ciężka :)

Dodano po 28 sekundach:
dość nieschematyczne i dziwne zadania dały o sobie znać ale myślę że 70% zdobędę na spokojnie :)
Awatar użytkownika
Kfadrat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 126
Rejestracja: 25 paź 2018, o 17:59
Płeć: Mężczyzna
wiek: 19
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 20 razy

Re: Matura rozszerzona z matematyki 2020

Post autor: Kfadrat »

CaffeeLatte, mogę wiedzieć, które zadania były nieschematyczne? Moje zdanie może być trochę nieobiektywne.
CaffeeLatte
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 12 mar 2020, o 17:22
Płeć: Mężczyzna
wiek: 18
Podziękował: 42 razy
Pomógł: 2 razy

Re: Matura rozszerzona z matematyki 2020

Post autor: CaffeeLatte »

na pewno z parametrem "a", aczkolwiek to zadanie zrobiłem w 5 minut bo bardzo podobne zdarzało mi się rozwiązywać, optymalizacyjne było dziwne i dowodowe z geometrii dość ciężkie :)

Dodano po 16 sekundach:
i z ciągiem sprawiło mi trudność ale coś tam napisałem
Awatar użytkownika
xxDorianxx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 413
Rejestracja: 1 paź 2016, o 17:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rybnik
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 22 razy

Re: Matura rozszerzona z matematyki 2020

Post autor: xxDorianxx »

No maturka bardzo przyjemna. Świetnie bawiłem się, gdy ją dziś pisałem.Poziomem zbliżona jak to wcześniej pisano do tej z 2019. To prawda, ale nie można powiedzieć, że była darmowa dla każdego. Kilka rzeczy trzeba było znać tzn. zadanie ze stereometrii i fakt okręgu wpisanego w podstawę, czy też ta mało spotykana jednokładność. Jak ktoś znał to może być dziś z siebie dumny. Zadanie różnicujące z tego co widzę po znajomych to jak zawsze dowód z geometrii płaskiej. Niby dwa podobieństwa wystarczą i koniec ale jak to z geometrią bywa TRZEBA ZAUWAŻYĆ. Mam nadzieję, że będę miał tą stówkę z podstawy jak i rozszerzenia. A wam maturzyście(o ile jeszcze tutaj tacy są) jak poszło?
ulijio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 16 cze 2020, o 11:57
Płeć: Kobieta
wiek: 19

Re: Matura rozszerzona z matematyki 2020

Post autor: ulijio »

ile punktów odejmą jak się dało dziedzine od zera do plus nieskończoności w zadaniu optymalizacyjnym?
Awatar użytkownika
JHN
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 671
Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 207 razy

Re: Matura rozszerzona z matematyki 2020

Post autor: JHN »

ulijio Przecież taka powinna być, oczywiście bez zera!

Pozdrawiam
PS. Schematy oceniania poznamy dopiero po 29 czerwca
Awatar użytkownika
Kfadrat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 126
Rejestracja: 25 paź 2018, o 17:59
Płeć: Mężczyzna
wiek: 19
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 20 razy

Re: Matura rozszerzona z matematyki 2020

Post autor: Kfadrat »

xxDorianxx pisze: 16 cze 2020, o 00:29 Mam nadzieję, że będę miał tą stówkę z [...] rozszerzenia. A wam maturzyście(o ile jeszcze tutaj tacy są) jak poszło?
Też mam taką nadzieję.
JHN pisze: 16 cze 2020, o 12:29 ulijio Przecież taka powinna być, oczywiście bez zera!
Mnie się wydaję, że jeżeli optymalizowaliśmy dłuższy bok, to dziedziną było \(\displaystyle{ \left( \sqrt{60};+\infty \right) }\) oraz \(\displaystyle{ \left( 0; \sqrt{60} \right) }\) w drugim przypadku.
Awatar użytkownika
JHN
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 671
Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 207 razy

Re: Matura rozszerzona z matematyki 2020

Post autor: JHN »

Kfadrat a jeśli nie doprecyzuję który jest krótszy? I boki wyświetlacza są \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ {60\over x}}\)? Nie stresuj usera!

Pozdrawiam
PS. Zapomniałeś o ... kwadracie!
Awatar użytkownika
Kfadrat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 126
Rejestracja: 25 paź 2018, o 17:59
Płeć: Mężczyzna
wiek: 19
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 20 razy

Re: Matura rozszerzona z matematyki 2020

Post autor: Kfadrat »

Może ktoś by chciał się podzielić jakimś niestandardowym rozwiązaniem? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Awatar użytkownika
JHN
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 671
Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 207 razy

Re: Matura rozszerzona z matematyki 2020

Post autor: JHN »

Optymalizacja? Proszę:
Jeśli \(\displaystyle{ x>0}\) jest szerokością wyświetlacza (wymiary w mm), to funkcja optymalizująca całe pole \(\displaystyle{ y=f(x)=(x+6)\left({6000\over x}+10\right)=6060+600\left({x\over60}+{60\over x}\right)\ge 6060+600\cdot2=7260}\)
i równość zachodzi dla \(\displaystyle{ {x\over60}=1}\).
Odp. \(\displaystyle{ 60\text{ mm}\times 100\text{ mm}}\)
ODPOWIEDZ