Rozgrzewka przed maturą V

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Rozgrzewka przed maturą V

Post autor: kerajs »

Kontynuacja tematów:
[Rozgrzewka przed maturą] Zadania różne
[Rozgrzewka przed maturą II] Zadania różne
[Rozgrzewka przed maturą III] Zadania różne
[Rozgrzewka przed maturą IV] Zadania różne

Zadanie 1.
Na trapezie o podstawach \(\displaystyle{ a,b \ (a>b)}\) i wysokości \(\displaystyle{ h}\) opisany jest okrąg. Proszę wyliczyć promień tego okręgu.
Awatar użytkownika
Kfadrat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 126
Rejestracja: 25 paź 2018, o 17:59
Płeć: Mężczyzna
wiek: 19
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 20 razy

Re: Rozgrzewka przed maturą V

Post autor: Kfadrat »

zadanie1:    
Jeżeli dobrze, to treść kolejnego zadania
Zadanie 2.
W czworokącie wypukłym \(\displaystyle{ ABCD}\) wpisanym w okrąg o promieniu \(\displaystyle{ R}\), miary dwóch kolejnych kątów są równe: \(\displaystyle{ \alpha , \ \frac{\pi}{2} + \alpha \ \text{, gdzie} \ \alpha \in \left(0;\frac{\pi}{2}\right)}\).
Wyznacz sumę długości przekątnych, jeżeli \(\displaystyle{ \sin\left(\alpha + \frac{\pi}{4}\right) = \frac{2 \sqrt{2} }{3}}\).
Ostatnio zmieniony 25 maja 2020, o 14:51 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: Rozgrzewka przed maturą V

Post autor: kerajs »

Zadanie 2.:    
Zadanie 3.
Parametr m jest liczbą całkowitą. Dla jakich wartości tego parametru pierwiastek równania:
\(\displaystyle{ x^2+2020x+6m=0 }\)
jest liczbą pierwszą?
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Re: Rozgrzewka przed maturą V

Post autor: Premislav »

Zadanie 3.:    
Zadanie 4.
Trójkąt \(\displaystyle{ ABC}\) spełnia \(\displaystyle{ |AB|=40, \ |AC|=31, \ \sin A=\frac{1}{5}}\) (oczywiście kąt \(\displaystyle{ A}\) znajduje się przy wierzchołku tak nazwanym). Trójkąt ten jest wpisany w prostokąt \(\displaystyle{ AQRS}\), przy czym punkt \(\displaystyle{ B}\) należy do boku \(\displaystyle{ QR}\), zaś punkt \(\displaystyle{ C}\) – do boku \(\displaystyle{ RS}\) tego prostokąta. Proszę znaleźć maksymalne możliwe pole prostokąta \(\displaystyle{ AQRS}\).
Awatar użytkownika
Kfadrat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 126
Rejestracja: 25 paź 2018, o 17:59
Płeć: Mężczyzna
wiek: 19
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 20 razy

Re: Rozgrzewka przed maturą V

Post autor: Kfadrat »

Zadanie 4.:    
Dodano po 1 godzinie 40 sekundach:
Zadanie 5.
Na czworokącie \(\displaystyle{ ABCD}\) można opisać okrąg. Dwusieczna kąta przy wierzchołku \(\displaystyle{ A}\) i dwusieczna kąta przy wierzchołku \(\displaystyle{ B}\) przecinają się w punkcie \(\displaystyle{ E}\) leżącym na boku \(\displaystyle{ CD}\). Na boku \(\displaystyle{ CD}\) wybrano taki punkt \(\displaystyle{ F}\), że \(\displaystyle{ \left| DA\right|=\left| DF\right|}\). Wykaż, że \(\displaystyle{ \left| BC\right|=\left| CF\right|}\).
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Re: Rozgrzewka przed maturą V

Post autor: Premislav »

Zadanie 4. zostało niepoprawnie rozwiązane. Już mówię, gdzie jest błąd:
zależność \(\displaystyle{ |QR|=31\sin(\alpha+\beta)}\) zachodzi jedynie jeśli \(\displaystyle{ C=R}\) (wtedy wynika z twierdzenia sinusów dla trójkąta \(\displaystyle{ AQR}\)), a tak wcale nie musi być. W czworokącie nie mamy twierdzenia sinusów.
Awatar użytkownika
Kfadrat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 126
Rejestracja: 25 paź 2018, o 17:59
Płeć: Mężczyzna
wiek: 19
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 20 razy

Re: Rozgrzewka przed maturą V

Post autor: Kfadrat »

Premislav a wynik jest chociaż poprawny?
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Re: Rozgrzewka przed maturą V

Post autor: Premislav »

Kfadrat, niestety nie. Celem sprawdzenia powiem, że wynik to \(\displaystyle{ 744}\).
Awatar użytkownika
Kfadrat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 126
Rejestracja: 25 paź 2018, o 17:59
Płeć: Mężczyzna
wiek: 19
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 20 razy

Re: Rozgrzewka przed maturą V

Post autor: Kfadrat »

Premislav pisze: 28 maja 2020, o 16:46 zależność \(\displaystyle{ |QR|=31\sin(\alpha+\beta)}\) zachodzi jedynie jeśli \(\displaystyle{ C=R}\) (wtedy wynika z twierdzenia sinusów dla trójkąta \(\displaystyle{ AQR}\)), a tak wcale nie musi być. W czworokącie nie mamy twierdzenia sinusów.
Jednak nie rozumiem tej uwagi :( nie korzystałem tu z twierdzenia sinusów, a jedynie z zależności \(\displaystyle{ \ \frac{\left| AS\right| }{\left| AC\right| } =\sin\left( \alpha + \beta \right) \Leftrightarrow \left| AS\right|=\left| AC\right| \cdot \sin\left( \alpha + \beta \right) =31\sin\left( \alpha + \beta \right) =\left| QR\right| }\)

I znalazłem błąd:
W ostatniej linijce powinno być : \(\displaystyle{ 1240\sin\left( \frac{\pi}{4}+ \frac{ \alpha }{2} \right)\cos\left( \frac{ \pi }{4}- \frac{ \alpha }{2} \right) =620\left(\sin \frac{ \pi }{2}+\sin \alpha \right)=620 \cdot \frac{6}{5} =744 }\)
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Re: Rozgrzewka przed maturą V

Post autor: Premislav »

A to przepraszam bardzo, ja to robiłem na zespolonych (lol), więc nie zauważyłem tych kątów naprzemianległych (czy jak one się tam zwą).
Aktualne zadanie:
Kfadrat pisze: 28 maja 2020, o 16:28
Zadanie 5.
Na czworokącie \(\displaystyle{ ABCD}\) można opisać okrąg. Dwusieczna kąta przy wierzchołku \(\displaystyle{ A}\) i dwusieczna kąta przy wierzchołku \(\displaystyle{ B}\) przecinają się w punkcie \(\displaystyle{ E}\) leżącym na boku \(\displaystyle{ CD}\). Na boku \(\displaystyle{ CD}\) wybrano taki punkt \(\displaystyle{ F}\), że \(\displaystyle{ \left| DA\right|=\left| DF\right|}\). Wykaż, że \(\displaystyle{ \left| BC\right|=\left| CF\right|}\).
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: Rozgrzewka przed maturą V

Post autor: kerajs »

Popchnę:
5:    
6) Iloma zerami kończy się \(\displaystyle{ 2020!}\) ?
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Re: Rozgrzewka przed maturą V

Post autor: Premislav »

6.:    
Dodano po 1 minucie 52 sekundach:
7. Proszę udowodnić nierówność
\(\displaystyle{ (a+b)(a+c)\ge 2}\) dla dowolnych liczb dodatnich \(\displaystyle{ a, \ b, \ c}\) spełniających warunek \(\displaystyle{ abc(a+b+c)=1}\)
Awatar użytkownika
Kfadrat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 126
Rejestracja: 25 paź 2018, o 17:59
Płeć: Mężczyzna
wiek: 19
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 20 razy

Re: Rozgrzewka przed maturą V

Post autor: Kfadrat »

zadanie7:    
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Re: Rozgrzewka przed maturą V

Post autor: Premislav »

Można wrzucać następne zadanko.
BTW bardziej pomysłowy dowód niż mój, ja zapisywałem
\(\displaystyle{ 2=2\sqrt{abc(a+b+c)}}\) i \(\displaystyle{ (a+b)(a+c)=a(a+b+c)+bc}\), no ale to kwestia miejsca, w którym się na tę nierówność natknąłem (ogromna sugestia, że należy ujednorodnić, bo takiej techniki dotyczył rozdział u Kourliandtchika, który zawierał to zadanie).
Awatar użytkownika
Kfadrat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 126
Rejestracja: 25 paź 2018, o 17:59
Płeć: Mężczyzna
wiek: 19
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 20 razy

Re: Rozgrzewka przed maturą V

Post autor: Kfadrat »

Okej, pozwól, że jutro wrzucę (dzisiaj już nie miałem siły szukać), chyba, że masz jakieś w zanadrzu :P

Dodano po 21 godzinach 35 minutach 49 sekundach:
Zadanie 8.
Udowodnić, że jeżeli w czworokącie długość odcinka łączącego środki dwóch naprzeciwległych boków jest równa średniej arytmetycznej długości dwóch pozostałych, to czworokąt jest trapezem.
ODPOWIEDZ