Studia w Krakowie PK (budownictwo lub informatyka)
-
- Użytkownik
- Posty: 62
- Rejestracja: 22 cze 2011, o 13:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: małopolska
Studia w Krakowie PK (budownictwo lub informatyka)
Cześć.
Jestem tegorocznym maturzystą. Jeszcze wyników nie ma, ale klucz się pojawił i rzetelnie sprawdziłem wyniki. Z matematyki rozszerzonej mam równe 70% a z angielskiego rozszerzonego 64%. Zamierzam studiować w Krakowie.
Ciekawi mnie praca inżyniera, szczególnie nadzór budowlany. Budownictwo to mój wymarzony kierunek studiów. Chciałbym się dostać na WIL na Politechnikę Krakowską. Czy to rzeczywiście najlepsza szkoła wyższa kształcąca w tym kierunku? Dwa, czy mam szansę dostać się z tym wynikiem na to budownictwo? Jeśli nie, to jest jeszcze budownictwo na WIŚ na PK, ale to jest bardziej budownictwo wodne i takie mnie nie interesuje. Drugim kierunkiem jaki mnie ciekawi jest informatyka i już to wolałbym studiować niż budownictwo środowiskowe.
Sęk w tym, że teraz na PK podczas rekrutacji można wybrać tylko dwa wydziały i po dwa kierunki na każdym z nich (łącznie 4 kierunki). Tu jest problem. Nie wiem czy składać na WIL i na drugim miejscu WIŚ? Mógłbym zrobić taki myk, że przepisałbym się po semestrze. Nie wiem czy 70% na WIL starczy, ale na WIŚ już powinno. Mam rację? Nie chcę przez te głupie warunki rekrutacji zostać na lodzie, bo na jako trzeci wydział wybrałbym mechaniczny i tak informatykę. Czy może po prostu na PK obstawić te budownictwa, a informatykę brać na AGH? Albo na innej uczelni? Chociaż z tego co wiem na AGH liczy się jedynie informatyka na 'samogłoskach'. Na tą się raczej nie dostanę. Pisałem informatyka, a dokładniej chodziło mi o programowanie. Praca jako programista mi odpowiada, trochę znam C++ i lubię to. Mimo wszystko prestiż i zarobki budowlańca biorą górę.
Pomoże mi ktoś się zdecydować?
Jak ułożyć sobie listę kierunków i jak składać te papiery?
Pozdrawiam
Jestem tegorocznym maturzystą. Jeszcze wyników nie ma, ale klucz się pojawił i rzetelnie sprawdziłem wyniki. Z matematyki rozszerzonej mam równe 70% a z angielskiego rozszerzonego 64%. Zamierzam studiować w Krakowie.
Ciekawi mnie praca inżyniera, szczególnie nadzór budowlany. Budownictwo to mój wymarzony kierunek studiów. Chciałbym się dostać na WIL na Politechnikę Krakowską. Czy to rzeczywiście najlepsza szkoła wyższa kształcąca w tym kierunku? Dwa, czy mam szansę dostać się z tym wynikiem na to budownictwo? Jeśli nie, to jest jeszcze budownictwo na WIŚ na PK, ale to jest bardziej budownictwo wodne i takie mnie nie interesuje. Drugim kierunkiem jaki mnie ciekawi jest informatyka i już to wolałbym studiować niż budownictwo środowiskowe.
Sęk w tym, że teraz na PK podczas rekrutacji można wybrać tylko dwa wydziały i po dwa kierunki na każdym z nich (łącznie 4 kierunki). Tu jest problem. Nie wiem czy składać na WIL i na drugim miejscu WIŚ? Mógłbym zrobić taki myk, że przepisałbym się po semestrze. Nie wiem czy 70% na WIL starczy, ale na WIŚ już powinno. Mam rację? Nie chcę przez te głupie warunki rekrutacji zostać na lodzie, bo na jako trzeci wydział wybrałbym mechaniczny i tak informatykę. Czy może po prostu na PK obstawić te budownictwa, a informatykę brać na AGH? Albo na innej uczelni? Chociaż z tego co wiem na AGH liczy się jedynie informatyka na 'samogłoskach'. Na tą się raczej nie dostanę. Pisałem informatyka, a dokładniej chodziło mi o programowanie. Praca jako programista mi odpowiada, trochę znam C++ i lubię to. Mimo wszystko prestiż i zarobki budowlańca biorą górę.
Pomoże mi ktoś się zdecydować?
Jak ułożyć sobie listę kierunków i jak składać te papiery?
Pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 7 kwie 2011, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 4 razy
Studia w Krakowie PK (budownictwo lub informatyka)
z prestizem i zarobkami budowlanca bym sie nie napalal, w dzisiejszych czasach branza ta przezywa kryzys.
po studiach czeka cie praca np w biurze projektowym, gdzie musisz zdobyc doswiadczenie, aby moc starac sie o uprawnienia budowlane.
bez uprawnien zarabiasz raczej marne pieniadze.
zalezy tez jaka dziedzina budownictwa cie interesuje, bo jezeli budowa autostrad, to wiedz, ze tutaj kroluja chinczycy( ).
jezeli chodzi o informatyke, to uwazam, ze dobry informatyk nie bedzie mial zadnego problemu ze znalezieniem dobrze oplacanej pracy.
na twoim miejscu kierowalbym sie jednak zainteresowaniami, jakby nie patrzec budownictwo i informatyka to zupelnie rozne bajki.
po studiach czeka cie praca np w biurze projektowym, gdzie musisz zdobyc doswiadczenie, aby moc starac sie o uprawnienia budowlane.
bez uprawnien zarabiasz raczej marne pieniadze.
zalezy tez jaka dziedzina budownictwa cie interesuje, bo jezeli budowa autostrad, to wiedz, ze tutaj kroluja chinczycy( ).
jezeli chodzi o informatyke, to uwazam, ze dobry informatyk nie bedzie mial zadnego problemu ze znalezieniem dobrze oplacanej pracy.
na twoim miejscu kierowalbym sie jednak zainteresowaniami, jakby nie patrzec budownictwo i informatyka to zupelnie rozne bajki.
-
- Użytkownik
- Posty: 62
- Rejestracja: 22 cze 2011, o 13:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: małopolska
Studia w Krakowie PK (budownictwo lub informatyka)
Dwie bajki, jednak obydwie mnie interesują i ciekawią. Wiem jak to jest z budownictwem, że zaraz po studiach nie dostanę uprawnień, a dopiero jak je zdobędę to zaczynają się rzetelne zarobki. Poza tym kto powiedział, że muszę pracować w Polsce, choć pewnie tak będzie... Informatykę lubię, ale nie chcę spędzić całe życie przed komputerem, poza tym uważam tę pracę za nudniejszą. Dlatego też stawiam pierwsze budownictwo, drugie informatykę. Pytanie tylko jak rozegrać rekrutację, aby dostać się na najlepsze studia jakie to tylko możliwe.
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 7 kwie 2011, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 4 razy
Studia w Krakowie PK (budownictwo lub informatyka)
nie jestem z krakowa, ale z tego co sie orientuje, to najlepsze informatyki sa na agh/uj, wiec na twoim miejscu skladalbym na pk na budownictwa.
domyslam sie, ze wis, to wydzial inzynierii srodowiskowej?
jezeli tak, to przeczytaj jakie specjalnosci tam sie robi, poszukaj informacji czy jest mozliwosc przepisania sie na wil.
zeby nie okazalo sie, ze to budownictwo na wis nie jest czyms, co tobie zupelnie nie odpowiada.
domyslam sie, ze wis, to wydzial inzynierii srodowiskowej?
jezeli tak, to przeczytaj jakie specjalnosci tam sie robi, poszukaj informacji czy jest mozliwosc przepisania sie na wil.
zeby nie okazalo sie, ze to budownictwo na wis nie jest czyms, co tobie zupelnie nie odpowiada.
-
- Użytkownik
- Posty: 62
- Rejestracja: 22 cze 2011, o 13:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: małopolska
Studia w Krakowie PK (budownictwo lub informatyka)
Jest to Wydział Inżynierii Środowiska. Przeniesienie się jest bardzo ciężkie, choć możliwe. Głownie zależy od ocen i dobrej woli władz, dlatego trzeba nieźle się napracować. Semestr pierwszy różni się nieznacznie, potem coraz bardziej. Specjalizacje na WIŚ nie podobają mi się, wolę np. konstrukcje budowlane lub drogi ew. mosty/tunele, choć moja wiedza na temat specjalizacji i jest niewielka.
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 5 maja 2011, o 19:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Studia w Krakowie PK (budownictwo lub informatyka)
Skoro mówisz, że masz ~64% z ang. rozszrz. to złóż sobie papiery na budownictwo zwykłe i po angielsku (60% trzeba mieć z ang.). Łatwiej się jest dostać podobno, a na samych studiach też jest większy lajt (tak mi mówił rok starszy kolega), tylko nie wiem jak przekłada się to na poziom nauczania. Mimo wszystko z civ-eng jest się łatwiej przepisać na polskie, niż w wiś-u na wil.
Dodatkowo możesz sobie złożyć papiery na agh, jak masz pod setkę z podstawowej matmy i ang to też masz szansę się dostać. Próg jest tam taki wysoki bo do rekrutacji liczy się geografia, chemia, a na pierwszym semestrze jest przesiew na matmie
Dodatkowo możesz sobie złożyć papiery na agh, jak masz pod setkę z podstawowej matmy i ang to też masz szansę się dostać. Próg jest tam taki wysoki bo do rekrutacji liczy się geografia, chemia, a na pierwszym semestrze jest przesiew na matmie
Studia w Krakowie PK (budownictwo lub informatyka)
Składaj na AGH na budownictwo i przecież można się potem przepisać na PK.
Moja dziewczyna miała 68% i brakło jej 1pkt. żeby się dostać. (2 lata temu)
Rok temu już próg skoczył i od chyba 74% przyjmowali.
Ale ze względu na poziom matury może spadnie znowu do 70% i powinno Ci wystarczyć.
Ogólnie się przyjmuje, że na PK na budownictwo biorą każdego z 70 i więcej.
Moja dziewczyna miała 68% i brakło jej 1pkt. żeby się dostać. (2 lata temu)
Rok temu już próg skoczył i od chyba 74% przyjmowali.
Ale ze względu na poziom matury może spadnie znowu do 70% i powinno Ci wystarczyć.
Ogólnie się przyjmuje, że na PK na budownictwo biorą każdego z 70 i więcej.
-
- Użytkownik
- Posty: 62
- Rejestracja: 22 cze 2011, o 13:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: małopolska
Studia w Krakowie PK (budownictwo lub informatyka)
Ale z AGH na PK przepisać się mogę dopiero po zakończeniu I stopnia. Poza tym skoro teoretycznie dostałbym się na budownictwo na AGH to na PK tym bardziej. Więc chyba obstawię na PK 2 budownictwa a na AGH spróbuję informatykę na samogłoskach, tylko taka informatyka wg mnie jest sensowna
Studia w Krakowie PK (budownictwo lub informatyka)
Nie prawda, że po I stopnia możesz się przepisać. Znam osoby, które manewrowały i z PK na AGH i z AGH na PK po 1 roku. Znam nawet co się z górnictwa na budownictwo przepisywali ale to praktycznie po 2 tygodniach od rozpoczęcia roku akademickiego.
Zobaczysz 30 czerwca. Jak będziesz miał 70% to powinieneś się dostać (tym bardziej na WIŚ)
Zobaczysz 30 czerwca. Jak będziesz miał 70% to powinieneś się dostać (tym bardziej na WIŚ)
- mcbob
- Użytkownik
- Posty: 479
- Rejestracja: 15 gru 2008, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poland
- Pomógł: 69 razy
Studia w Krakowie PK (budownictwo lub informatyka)
Nie chcę Cię zniechęcać, ale żeby się dostać na informatykę na samogłoskach to ponad 90% z matematyki rozszerzonej i do tego dobry wynik z rozszerzonego języka obcego są raczej konieczne.maturzysta234 pisze:a na AGH spróbuję informatykę na samogłoskach
- Yaco_89
- Użytkownik
- Posty: 992
- Rejestracja: 1 kwie 2008, o 00:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tychy/Kraków
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 204 razy
Studia w Krakowie PK (budownictwo lub informatyka)
Wydział Elektrotechniki, Automatyki, Informatyki i Elektroniki AGH, w skrócie WEAIiE - nazwa nie do wymówienia, stąd "samogłoski" nawet profesorowie używają czasem nieoficjalnie tego terminu
-
- Użytkownik
- Posty: 62
- Rejestracja: 22 cze 2011, o 13:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: małopolska
Studia w Krakowie PK (budownictwo lub informatyka)
Beznadziejny jest tego roku sposób rekrutacji na AGH. Chciałbym wybrać i budownictwo(potem albo bym się przeniósł albo zrobił tylko magisterkę na PK) i informatykę(drugi kierunek który mnie interesuje). Program w tym, że jeśli jako alternatywę wezmę infę to się na nią nie dostanę już, bo za wysokie progi. Na budownictwo zaś w ogóle nie są przyjmowane osoby które wybrały to jako alternatywę. Masakra z tym.
-
- Użytkownik
- Posty: 75
- Rejestracja: 7 maja 2010, o 23:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1 raz
Studia w Krakowie PK (budownictwo lub informatyka)
Nawet gdyby dało się wybrać budownictwo jako kierunek alternatywny to nic by to nie dało. Jest taka liczba chętnych, że nie zostanie miejsc na wydziale dla osób, które zaznaczyły bud jako alternatywny.
-
- Użytkownik
- Posty: 62
- Rejestracja: 22 cze 2011, o 13:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: małopolska
Studia w Krakowie PK (budownictwo lub informatyka)
AGH dąży do tego, żeby każdy studiował to co wybrał jako pierwsze. Praktycznie nie ma szans ja studiowanie czegoś co się wybrało jako alternatywę.
Zakładam, że mam te 72% z matmy.
72% * 2 = 144 pkt na PK
( 98% + 72% ) * 4 + ( 98% + ~64%) = 842 pkt na AGH
takie same szanse dostania się.
Wydaje mi się, że skoro dostanę się na AGH to na PK też. Także składanie papierów na budownictwo na AGU nie ma sensu, lepiej obstawię informatykę
Zakładam, że mam te 72% z matmy.
72% * 2 = 144 pkt na PK
( 98% + 72% ) * 4 + ( 98% + ~64%) = 842 pkt na AGH
takie same szanse dostania się.
Wydaje mi się, że skoro dostanę się na AGH to na PK też. Także składanie papierów na budownictwo na AGU nie ma sensu, lepiej obstawię informatykę