Politechnika Warszawska / MEiL
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 26 sty 2010, o 22:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa*
Politechnika Warszawska / MEiL
Witam
Przymierzam się do dokładnego wyboru kierunku studiów. Na maturze będę zdawał Matematykę i Fizykę na poziomie rozszerzonym. Interesuje mnie Mechanika Energetyka i Lotnictwo na Polibudzie. Gdzie można pracować po kierunku lotnictwo i kosmonautyka (specjalność napędy lotnicze) ? Czy są w Polsce firmy które zatrudniają absolwentów tego kierunku z taką specjalnością ? Z tego co się dowiedziałem pierwszy rok studiów jest jednakowy dla wszystkich kierunków. Na jakiej zasadzie dokonywany jest wybór specjalności ? Czy wybieram ją na podczas rekrutacji ? Czy ktoś z was studiuje na tym wydziale ? Jak jest z dostaniem się a co ważniejsze z utrzymaniem się ? Niech ktoś podzieli sie wrażeniami
Przymierzam się do dokładnego wyboru kierunku studiów. Na maturze będę zdawał Matematykę i Fizykę na poziomie rozszerzonym. Interesuje mnie Mechanika Energetyka i Lotnictwo na Polibudzie. Gdzie można pracować po kierunku lotnictwo i kosmonautyka (specjalność napędy lotnicze) ? Czy są w Polsce firmy które zatrudniają absolwentów tego kierunku z taką specjalnością ? Z tego co się dowiedziałem pierwszy rok studiów jest jednakowy dla wszystkich kierunków. Na jakiej zasadzie dokonywany jest wybór specjalności ? Czy wybieram ją na podczas rekrutacji ? Czy ktoś z was studiuje na tym wydziale ? Jak jest z dostaniem się a co ważniejsze z utrzymaniem się ? Niech ktoś podzieli sie wrażeniami
- sesese
- Użytkownik
- Posty: 373
- Rejestracja: 5 lip 2008, o 23:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 3 razy
Politechnika Warszawska / MEiL
Polecam SIMR. Simr jest bardzo trudny ale dla ludzi
MEIL jest z tego co wiem ciut trudniejszy rocznie automatyke i robotyke ponoc 4 osoby konczy
Na meil generalnie jak czujesz sie na silach zamieszkac w bibliotece to sobie dasz rade zero imprez i te sprawy. No chyba ze chesz robic kazdy rok w 2 lata a to tam normalne.
MEIL jest z tego co wiem ciut trudniejszy rocznie automatyke i robotyke ponoc 4 osoby konczy
Na meil generalnie jak czujesz sie na silach zamieszkac w bibliotece to sobie dasz rade zero imprez i te sprawy. No chyba ze chesz robic kazdy rok w 2 lata a to tam normalne.
Politechnika Warszawska / MEiL
Ukończyłem MEiL.
Nie było łatwo głównie z powodu dużej ilości projektów i rysunków technicznych.
Nie sugeruj się jednak małą ilością kandydatów na jedno miejsce. Na tym wydziale wytrzymują tylko bardzo zmotywowani tzn. ci, którym lotnictwo padło na głowę.
W zawodzie pracuje stosunkowo niewiele osób, szczególnie teraz kiedy duże zakłady padły, albo nie są już tak duże.
Jednak sprawdziło się to, co nam mówiono: MELowiec daje sobie radę (i to znakomicie) w każdym miejscu.
Nie było łatwo głównie z powodu dużej ilości projektów i rysunków technicznych.
Nie sugeruj się jednak małą ilością kandydatów na jedno miejsce. Na tym wydziale wytrzymują tylko bardzo zmotywowani tzn. ci, którym lotnictwo padło na głowę.
W zawodzie pracuje stosunkowo niewiele osób, szczególnie teraz kiedy duże zakłady padły, albo nie są już tak duże.
Jednak sprawdziło się to, co nam mówiono: MELowiec daje sobie radę (i to znakomicie) w każdym miejscu.
Politechnika Warszawska / MEiL
podpinam się pod temat,
chciałbym zasięgnąć waszej opini na temat kierunku Energetyka z wydziału MEiL.
Czy po niej są szersze perspektywy niż po innych podobnych kierunkach? łatwiej znaleźć pracę niż np. po Informatyce czy Elektronice, np. praca w elektrowni jądrowej, przy systemach informatycznych w energetyce?
Według mnie Energetyka to przyszłość, jest duże zapotrzebowanie na energię, ma zostać wybudowanych wiele elektrowni jądrowych.
Z tego co wiem od 2010 na pierwszy rok (MEiL) przyjmują odddzielnie na kierunki mechanikę, energetykę i lotnictwo. Pewnie i tak pierwszy jest bardzo podobny do siebie.
Do autora tematu: Ja na początku też zainteresował mnie kierunek Lotnictwo i Kosmonautyka, jednakże z tego co wiem, ciężko jest o prace w Polsce(hmm produkcja silników w Rzeszowie, praca na lotnisku, inne mniejsze firmy), za granicą jest więcej tego typu firm. Może potem praca w NASA
chciałbym zasięgnąć waszej opini na temat kierunku Energetyka z wydziału MEiL.
Czy po niej są szersze perspektywy niż po innych podobnych kierunkach? łatwiej znaleźć pracę niż np. po Informatyce czy Elektronice, np. praca w elektrowni jądrowej, przy systemach informatycznych w energetyce?
Według mnie Energetyka to przyszłość, jest duże zapotrzebowanie na energię, ma zostać wybudowanych wiele elektrowni jądrowych.
Z tego co wiem od 2010 na pierwszy rok (MEiL) przyjmują odddzielnie na kierunki mechanikę, energetykę i lotnictwo. Pewnie i tak pierwszy jest bardzo podobny do siebie.
Do autora tematu: Ja na początku też zainteresował mnie kierunek Lotnictwo i Kosmonautyka, jednakże z tego co wiem, ciężko jest o prace w Polsce(hmm produkcja silników w Rzeszowie, praca na lotnisku, inne mniejsze firmy), za granicą jest więcej tego typu firm. Może potem praca w NASA
- sesese
- Użytkownik
- Posty: 373
- Rejestracja: 5 lip 2008, o 23:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 3 razy
Politechnika Warszawska / MEiL
Powiem tak czytalem pismo The Economist miedzynarodowo wydawane i tam bylo ogloszenie ze chca absolwentow tego wydzialu. To znaczy ni mniej ni wiecej ze jest to bardzo dobry wydzial i praca po nim jest. Ale cena taka ze jest trudny w porownaniu do innych mechaniczny w polsce. Nie zalamywac sie bo napewno da sie zdac. Trzeba tylko samemu zdecydowac czego sie chce. S
Do nasa slyszalem ze niewielu sie dostaje ale sie dostaja.
Ja jestem na Simr jest latwiej ponoc niz na MEIL. Planuje 3.5 inz niersie w 4.5 skanczyc i isc do roboty jak najszybciej zywe doswiadczenie zdobywac bo w moim przekonaniu to jest najwazniejsze. A cos czuje ze w 3.5 roku MEIL sie nie da za bardzo skonczyc. 5.5 raczej bym obstawial.
U nas na SIMR mowili ze magistra sie 8 robi ale mi sie wydaje ze to przez to ze duzo fanatykow samochodow jest a nie matematyko fizykow i temu tak.
A co do informatyki to rozkmin wizje siebie 24 na dobe przed komputerem mnie to odstrasza. Na elektortechnice na elektrycznym jest luz uwierz mi. Jesli chodzi o prace to lepiej robic to co lubisz a nie isc na kierunek ktory cie interesuje i potem sie przenosic czy cos. Nie sugeruj sie po ktorym kierunku jest praca po tej uczelni jest dla kazdego
Do nasa slyszalem ze niewielu sie dostaje ale sie dostaja.
Ja jestem na Simr jest latwiej ponoc niz na MEIL. Planuje 3.5 inz niersie w 4.5 skanczyc i isc do roboty jak najszybciej zywe doswiadczenie zdobywac bo w moim przekonaniu to jest najwazniejsze. A cos czuje ze w 3.5 roku MEIL sie nie da za bardzo skonczyc. 5.5 raczej bym obstawial.
U nas na SIMR mowili ze magistra sie 8 robi ale mi sie wydaje ze to przez to ze duzo fanatykow samochodow jest a nie matematyko fizykow i temu tak.
A co do informatyki to rozkmin wizje siebie 24 na dobe przed komputerem mnie to odstrasza. Na elektortechnice na elektrycznym jest luz uwierz mi. Jesli chodzi o prace to lepiej robic to co lubisz a nie isc na kierunek ktory cie interesuje i potem sie przenosic czy cos. Nie sugeruj sie po ktorym kierunku jest praca po tej uczelni jest dla kazdego
Politechnika Warszawska / MEiL
Witam
jako tegoroczny maturzysta, stoję przed wyborem kierunku studiów.
Maturę zdaję z matematyki, fizyki i angielskiego wszystko na poziomie rozszerzonym.
Powiem szczerze że sporo czytałem, sporo mi radzono i tak w sumie to dalej nie jestem pewien, dlatego pisze tu do wszystkich co się trochę orientują w temacie.
Mowa o dwóch uczelniach Politechnika Warszawska i Lubelska.
Najbardziej zależy mi na dwóch kierunkach na PW a mianowicie MEiL i SiMR.
Jeśli chodzi i MEil to kierunek Energetyka a w przypadku SiMR myślę o mechatronice.
A na lubelską to nie wiem na co tam skłądać w ogólę, tak na wszelki wypadek.
Dlatego pisze z prośbą o porady w doborze kierunków na PW czy te kierunki które wybrałem są dobre czy może głupota studiować mechatronikę na SiMR lub energetyką na MEiL. Głównie chodzi o późniejsze możliwości PRACY! Studia są trudne i jakoś nie uśmiecha mi się całować klamki po [w najlepszy wypadku ] 5-cio letnim zakuwaniu
Wiem ze na SiMR niższe progi punktowe ale to sprawa drugorzędna myśle ze mam szanse dostać się i na MEiL.
Ogólnie interesuje się samochodami i nie mówię o co tygodniowym czytaniu Auto-Świata
Ale jeśli miałbym dostać robote po energetyce a i pewnie lepiej płatną niz po SiMR to wybrałbym MEiL
I tu mam problem co w ogóle mozna robic po energetyce na MEiL-u i Mechatronice na SiMRz-e
Z góry Dziękuję za pomoc!
jako tegoroczny maturzysta, stoję przed wyborem kierunku studiów.
Maturę zdaję z matematyki, fizyki i angielskiego wszystko na poziomie rozszerzonym.
Powiem szczerze że sporo czytałem, sporo mi radzono i tak w sumie to dalej nie jestem pewien, dlatego pisze tu do wszystkich co się trochę orientują w temacie.
Mowa o dwóch uczelniach Politechnika Warszawska i Lubelska.
Najbardziej zależy mi na dwóch kierunkach na PW a mianowicie MEiL i SiMR.
Jeśli chodzi i MEil to kierunek Energetyka a w przypadku SiMR myślę o mechatronice.
A na lubelską to nie wiem na co tam skłądać w ogólę, tak na wszelki wypadek.
Dlatego pisze z prośbą o porady w doborze kierunków na PW czy te kierunki które wybrałem są dobre czy może głupota studiować mechatronikę na SiMR lub energetyką na MEiL. Głównie chodzi o późniejsze możliwości PRACY! Studia są trudne i jakoś nie uśmiecha mi się całować klamki po [w najlepszy wypadku ] 5-cio letnim zakuwaniu
Wiem ze na SiMR niższe progi punktowe ale to sprawa drugorzędna myśle ze mam szanse dostać się i na MEiL.
Ogólnie interesuje się samochodami i nie mówię o co tygodniowym czytaniu Auto-Świata
Ale jeśli miałbym dostać robote po energetyce a i pewnie lepiej płatną niz po SiMR to wybrałbym MEiL
I tu mam problem co w ogóle mozna robic po energetyce na MEiL-u i Mechatronice na SiMRz-e
Z góry Dziękuję za pomoc!
Politechnika Warszawska / MEiL
Lotnictwo na Politechnice Rzeszowskiej ponoć jest, i ponoć jest ciężkie ale warte uwagi ; ) Chyba nawet licencje masz po ukończeniu studiów. Wiem bo sam planowałem iść ale skutecznie wybito mi ten pomysł z głowy (na dodatek moje zdrowie by nie pozwoliło w pilota pójść, a mechaniki czy nawigacji nie bardzo chciałem).
Nie mam zielonego pojęcia jak sprawa wygląda na innych uczelniach, ewent. Dęblin - ale to prze***** na maxa, musisz lubić to ; )
Pozdrawiam !
Nie mam zielonego pojęcia jak sprawa wygląda na innych uczelniach, ewent. Dęblin - ale to prze***** na maxa, musisz lubić to ; )
Pozdrawiam !
- sesese
- Użytkownik
- Posty: 373
- Rejestracja: 5 lip 2008, o 23:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 3 razy
Politechnika Warszawska / MEiL
Kod: Zaznacz cały
http://www.mechatronika.simr.pw.edu.pl/
tabela przedmiotow
Jestem mile zaskoczony wydzialem patrz co np robimy
http://www.simr.pw.edu.pl/~jbo/cad/przeciaganie.pdf
Mamy super warsztaty
goscciezrobili prace magisterska o taka wlasnie http://www.youtube.com/watch?v=UyB5s0Nffk0
Na meil raczej Air busa nie zbudujesz
atu sobie jezdzilismy na zajeciach
http://www.youtube.com/watch?v=BMbFguWIciY
http://www.youtube.com/watch?v=WYnWR9O- ... re=related
- steal
- Użytkownik
- Posty: 1043
- Rejestracja: 7 lut 2007, o 18:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok|Warszawa
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 160 razy
Politechnika Warszawska / MEiL
Witam, jestem na III roku na lotnictwie na MEiL-u.
Nieprawda. Urban legend. Zależy czego oczekujesz od studiów. Większość osób którym studiowanie się przedłużyło to po prostu imprezowicze, którzy traktują studiowanie (jedynie!) jako okres niekończących się imprez alkoholowych w akademiku. Albo tacy co trafili tu przypadkiem, bo nie dostali się na wymarzony wydział na PW i nie mieli odwagi po roku spróbować jeszcze raz, a to co studiują obecnie wcale ich nie kręci.
Są. Instytut Lotnictwa. GE Aviation. WSK Rzeszów. PZL Mielec.michal2202 pisze:pracować po kierunku lotnictwo i kosmonautyka (specjalność napędy lotnicze) ? Czy są w Polsce firmy które zatrudniają absolwentów tego kierunku z taką specjalnością?
Do tej pory było tak, że na pierwszym roku wszyscy, tzn ~350 osób studiuje te same przedmioty, a po roku student deklaruje na jakim kierunku chce kontynuować naukę. Dotychczas chyba nie było przypadku, że ktoś zadeklarował np LiK i go tam nie przyjęli. Jednak od tego roku zasady się zmieniają i od początku deklarujesz kierunek. Nie orientuję się, musisz sprawdzić na stronie wydziałumichal2202 pisze: Z tego co się dowiedziałem pierwszy rok studiów jest jednakowy dla wszystkich kierunków. Na jakiej zasadzie dokonywany jest wybór specjalności ? Czy wybieram ją na podczas rekrutacji ?
Dostajesz się z palcem w d... Progi są na poziomie 120 pkt na 225 możliwych do uzyskania. Na pierwszym roku masz przedmioty ogólne, tzn analizę matematyczną, algebrę, wytrzymałość konstrukcji, termodynamikę. Może być ciężko, jeżeli kulejesz z matmą licealną. Ogólnie to nie uciekniesz od matmy i fizyki, będzie to się pojawiało na kolejnych semestrach na różnych bardziej konkretnych przedmiotach, ale wtedy już nikt nie będzie ponownie Cię uczył jak się liczy całki, tylko będzie mówił o pewnych zagadnieniach biegle z nich korzystając.Jak jest z dostaniem się a co ważniejsze z utrzymaniem się ? Niech ktoś podzieli sie wrażeniami
No jeżeli co roku na ten kierunek idzie około 10 osób to czego się spodziewać.sesese pisze:MEIL jest z tego co wiem ciut trudniejszy rocznie automatyke i robotyke ponoc 4 osoby konczy
[/quote]sesese pisze:Na meil generalnie jak czujesz sie na silach zamieszkac w bibliotece to sobie dasz rade zero imprez i te sprawy. No chyba ze chesz robic kazdy rok w 2 lata a to tam normalne.
Nieprawda. Urban legend. Zależy czego oczekujesz od studiów. Większość osób którym studiowanie się przedłużyło to po prostu imprezowicze, którzy traktują studiowanie (jedynie!) jako okres niekończących się imprez alkoholowych w akademiku. Albo tacy co trafili tu przypadkiem, bo nie dostali się na wymarzony wydział na PW i nie mieli odwagi po roku spróbować jeszcze raz, a to co studiują obecnie wcale ich nie kręci.
Jeżeli chcesz projektować to raczej ta "przyjemność" niestety Cię nie ominie...sesese pisze:A co do informatyki to rozkmin wizje siebie 24 na dobe przed komputerem mnie to odstrasza.
Jeżeli masz możliwość studiować w Warszawie to nie ma nad czym się zastanawiać.-- 17 kwietnia 2010, 22:54 --Laurearel pisze:Mowa o dwóch uczelniach Politechnika Warszawska i Lubelska.
Co roku tylko 15 osób dostaje się na specjalność PILOTAŻ. Z opinii osób które próbowały dostać się na tą specjalność wynikało, że sukces był mocno związany z faktem czy masz tzw "znajomości". Nie wiem jak jest na prawdę, ale pomyśl, że po zrobieniu kursów szybowcowego i na samoloty turystyczne (dają dodatkowe pkt), za które zapłaciłeś 30tys. PLN okazuje się, że byłeś 25 na liście przyjętych (a tylko 15 przyjmują) to można mocno zwątpić.Laurearel pisze:Lotnictwo na Politechnice Rzeszowskiej ponoć jest, i ponoć jest ciężkie ale warte uwagi ; ) Chyba nawet licencje masz po ukończeniu studiów.
Politechnika Warszawska / MEiL
Ja tego nine powiedziałem ;pJeżeli masz możliwość studiować w Warszawie to nie ma nad czym się zastanawiać.
Żeby projektantem zostać, to trzeba :Jeżeli chcesz projektować to raczej ta "przyjemność" niestety Cię nie ominie...
1) przesiedzieć tysiące godzin w kodzie przed komputerem
2) znać dobrze/bardzo dobrze zagadnienie, często łapiąc doświadczenie właśnie w kodzie
3) mieć do tego predyspozycje, taki swego rodzaju "zmysł inżynierski" ; )
Ale przede wszystkim duuuuuużo pracy i odrobine szczęścia ; )
Tak więc koncepcja kolegi sesese nieco słuszna, choć nie taki diabeł straszny w sumie (więcej jednak czasu w książkch, niż przed kompem, przynajmniej ja tak mam ; p )
steal - Ty, może obczajony jesteś, nie wiesz jak wygląda IT w lotnictwie i jakie jest zapotrzebowanie ?
Pozdrawiam !
- steal
- Użytkownik
- Posty: 1043
- Rejestracja: 7 lut 2007, o 18:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok|Warszawa
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 160 razy
Politechnika Warszawska / MEiL
Chyba się nie zrozumieliśmy - nie chodziło mi o siedzenie przed kompem ze względu na studia/pracę w IT, tylko o projektowaniu inżynierskim - obecnie projektowanie czegokolwiek odbywa się na komputerach.Laurearel pisze:Żeby projektantem zostać, to trzeba :
1) przesiedzieć tysiące godzin w kodzie przed komputerem
2) znać dobrze/bardzo dobrze zagadnienie, często łapiąc doświadczenie właśnie w kodzie
3) mieć do tego predyspozycje, taki swego rodzaju "zmysł inżynierski" ; )
Ale przede wszystkim duuuuuużo pracy i odrobine szczęścia ; )
Tak więc koncepcja kolegi sesese nieco słuszna, choć nie taki diabeł straszny w sumie (więcej jednak czasu w książkch, niż przed kompem, przynajmniej ja tak mam ; p )
steal - Ty, może obczajony jesteś, nie wiesz jak wygląda IT w lotnictwie i jakie jest zapotrzebowanie ?
Pozdrawiam !
IT w lotnictwie... A co konkretnie masz na myśli? Na lotnictwie jest specjalność Automatyka i Systemy Lotnicze - to jest bardziej ścieżka związana z programowaniem. A co do zapotrzebowania to będę mógł się więcej wypowiedzieć w sierpniu, bo wtedy będę po miesięcznych praktykach w Instytucie Technicznym Wojsk Lotniczych w Warszawie.
Politechnika Warszawska / MEiL
kolega wyżej mówił wyraźnie o informatyce, a projektowanie + informatyka wnioskuje że chodzi o projektowanie oprogramowania ; )Chyba się nie zrozumieliśmy - nie chodziło mi o siedzenie przed kompem ze względu na studia/pracę w IT, tylko o projektowaniu inżynierskim - obecnie projektowanie czegokolwiek odbywa się na komputerach.
Nie chodzi o studia. Tylko czy nie wiesz jak wygląda rynek i zapotrzebowanie na projektantów/programistów w lotnictwie. Słyszałem że ciekawa i nieźle płatna praca.IT w lotnictwie... A co konkretnie masz na myśli? Na lotnictwie jest specjalność Automatyka i Systemy Lotnicze - to jest bardziej ścieżka związana z programowaniem
. A co do zapotrzebowania to będę mógł się więcej wypowiedzieć w sierpniu, bo wtedy będę po miesięcznych praktykach w Instytucie Technicznym Wojsk Lotniczych w Warszawie.
-
- Użytkownik
- Posty: 163
- Rejestracja: 18 wrz 2011, o 13:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ziemia
- Podziękował: 42 razy
- Pomógł: 4 razy
Politechnika Warszawska / MEiL
Czy jesteś w stanie już coś napisać o zapotrzebowaniu po tym kierunku? -- 30 sty 2012, o 19:00 --Dowiedziałem się, że zeszłoroczny próg na Lotnictwo i Kosmonautykę wynosił 147 pkt. Myślę, że to wcale nie tak mało...steal pisze: [...]A co do zapotrzebowania to będę mógł się więcej wypowiedzieć w sierpniu, bo wtedy będę po miesięcznych praktykach w Instytucie Technicznym Wojsk Lotniczych w Warszawie.
Politechnika Warszawska / MEiL
Czy jest sens iść na lotnictwo i kosmonautykę jeżeli nie jest się wielkim zapaleńcem lotnictwa?
Politechnika Warszawska / MEiL
na 150 osób na liku pasjonatami lotnictwa jest maksymalnie 10, więc będziesz jednym z wielu.