[Teoria liczb] Nierówność z dzielnikami

Zadania z kółek matematycznych lub obozów przygotowujących do OM. Problemy z minionych olimpiad i konkursów matematycznych.
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
kubek1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 249
Rejestracja: 15 wrz 2008, o 19:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Syberia
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 32 razy

[Teoria liczb] Nierówność z dzielnikami

Post autor: kubek1 »

Oznaczmy przez \(\displaystyle{ d(n)}\) liczbę wszystkich naturalnych dzielników liczby \(\displaystyle{ n}\). Udowodnij, że dla dowolnych liczb \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) zachodzi:
\(\displaystyle{ d(ab) \geqslant d(a)+d(b)-1}\)
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2692
Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 664 razy

[Teoria liczb] Nierówność z dzielnikami

Post autor: Sylwek »

Było:
Dumel pisze:dzielniki liczby \(\displaystyle{ a}\):
\(\displaystyle{ a=a_{d(a)}>a_{d(a)-1}>...>a_2>a_1=1}\)
dzielniki liczby \(\displaystyle{ b}\):
\(\displaystyle{ b=b_{d(b)}>b_{d(b)-1}>...>b_2>b_1=1}\)
każdy dzielnik liczby \(\displaystyle{ a}\) jest dzielnikiem liczby \(\displaystyle{ ab}\). Ponadto istnieje co najmniej \(\displaystyle{ d(b)-1}\) dzielników liczby \(\displaystyle{ ab}\) większych od \(\displaystyle{ a_{d(a)}}\):
\(\displaystyle{ b_2 \cdot a_{d(a)},b_3 \cdot a_{d(a)},...,b_{d(b)} \cdot a_{d(a)}}\)
ckd
ODPOWIEDZ