[MIX] próbny II etap (2)
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
-
- Użytkownik
- Posty: 2000
- Rejestracja: 19 lut 2008, o 17:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Stare Pole/Kraków
- Podziękował: 60 razy
- Pomógł: 202 razy
[MIX] próbny II etap (2)
kolejna porcja zadań. nie są zbyt trudne, mysle ze ciutke trudniejsze niż w zeszłorocznym II etapie. rozwiązania prosze wrzucać nie wcześniej niż jutro wieczorem.
dzisiaj dzień 1. :
zad. 1.
W jednym rzędzie ustawiono \(\displaystyle{ n}\) słupków z pionków z warcabów tak, że między każdymi dwoma słupkami tej samej wysokości znajduje się słupek wyższy. Wszystkie pionki mają tę samą wysokość, niektóre słupki mogą być utworzone z jednego pionka. Najwyższy słupek zawiera \(\displaystyle{ k}\)pionków. Dla danej liczby \(\displaystyle{ k}\) oblicz największą możliwą wartość \(\displaystyle{ n}\)
zad. 2.
Punkt \(\displaystyle{ D}\) jest takim punktem boku \(\displaystyle{ AB}\) trójkąta \(\displaystyle{ ABC}\) że \(\displaystyle{ 3 AD = BD}\). Punkt \(\displaystyle{ E}\) jest takim punktem łuku \(\displaystyle{ AC}\) okręgu opisanego na trójkącie \(\displaystyle{ ABC}\), niezawierającym punktu\(\displaystyle{ B}\), że \(\displaystyle{ \sphericalangle ADE= ACB}\). Wykaż że\(\displaystyle{ 2 DE = EB}\).
zad. 3.
Znajdź wszystkie funkcje \(\displaystyle{ f:W W}\)spełniające dla każdych \(\displaystyle{ x,y W}\) równość
\(\displaystyle{ f(x+f(y))=f(x)+y}\)
(\(\displaystyle{ W}\)-zbiór liczb wymiernych)
Powodzenia
dzisiaj dzień 1. :
zad. 1.
W jednym rzędzie ustawiono \(\displaystyle{ n}\) słupków z pionków z warcabów tak, że między każdymi dwoma słupkami tej samej wysokości znajduje się słupek wyższy. Wszystkie pionki mają tę samą wysokość, niektóre słupki mogą być utworzone z jednego pionka. Najwyższy słupek zawiera \(\displaystyle{ k}\)pionków. Dla danej liczby \(\displaystyle{ k}\) oblicz największą możliwą wartość \(\displaystyle{ n}\)
zad. 2.
Punkt \(\displaystyle{ D}\) jest takim punktem boku \(\displaystyle{ AB}\) trójkąta \(\displaystyle{ ABC}\) że \(\displaystyle{ 3 AD = BD}\). Punkt \(\displaystyle{ E}\) jest takim punktem łuku \(\displaystyle{ AC}\) okręgu opisanego na trójkącie \(\displaystyle{ ABC}\), niezawierającym punktu\(\displaystyle{ B}\), że \(\displaystyle{ \sphericalangle ADE= ACB}\). Wykaż że\(\displaystyle{ 2 DE = EB}\).
zad. 3.
Znajdź wszystkie funkcje \(\displaystyle{ f:W W}\)spełniające dla każdych \(\displaystyle{ x,y W}\) równość
\(\displaystyle{ f(x+f(y))=f(x)+y}\)
(\(\displaystyle{ W}\)-zbiór liczb wymiernych)
Powodzenia
[MIX] próbny II etap (2)
Sorki... nie przeczytałem, że dopiero jutro
Ostatnio zmieniony 16 gru 2008, o 00:28 przez frej, łącznie zmieniany 1 raz.
- limes123
- Użytkownik
- Posty: 666
- Rejestracja: 21 sty 2008, o 22:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ustroń
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 93 razy
[MIX] próbny II etap (2)
Wszystko fajnie, tylko ze "Namely if a function f satisfies any of the conditions:
• monotonicity on some interval of the real line;
• continuity;
• boundedness on some interval;
• positivity on the ray x ≥ 0;
then the general solution to the Cauchy equation f : R → S has to be f(x) = xf(1)" czyli jeszcze by się przydał jeden z tych warunkow... I czytamy posty
• monotonicity on some interval of the real line;
• continuity;
• boundedness on some interval;
• positivity on the ray x ≥ 0;
then the general solution to the Cauchy equation f : R → S has to be f(x) = xf(1)" czyli jeszcze by się przydał jeden z tych warunkow... I czytamy posty
Dumel pisze: rozwiązania prosze wrzucać nie wcześniej niż jutro wieczorem.
-
- Użytkownik
- Posty: 289
- Rejestracja: 16 paź 2004, o 23:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 38 razy
[MIX] próbny II etap (2)
Ale to co wkleiłeś jest o sytuacji kiedy \(\displaystyle{ f}\) prowadzi z \(\displaystyle{ \mathbb{R}}\), a nie z \(\displaystyle{ \mathbb{Q}}\).
A tak po za tym to, że \(\displaystyle{ f(x) = ax}\) oczywiste na pewno nie jest. Jest powszechnie znane i proste do udowodnienia, ale trzeba to zrobić (ew. na coś się powołać).
A tak po za tym to, że \(\displaystyle{ f(x) = ax}\) oczywiste na pewno nie jest. Jest powszechnie znane i proste do udowodnienia, ale trzeba to zrobić (ew. na coś się powołać).
- Sylwek
- Użytkownik
- Posty: 2716
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 657 razy
[MIX] próbny II etap (2)
Mam nadzieję, że już wieczór (poza tym nie wiem, czemu nie wolno było pisać już wczoraj, ale mimo wszystko jest fajnie oO ).
ad. 3
\(\displaystyle{ f(0)=k f(-k+f(0))=f(-k) \iff f(-k+k)=f(-k) \iff f(-k)=k \\ f(-k+f(-k))=f(-k)-k \iff f(-k+k)=k-k \iff f(0)=0}\)
Teraz niech m: f(m)=0:
\(\displaystyle{ f(x+f(m))=f(x)+m \iff f(x)=f(x)+m \iff m=0}\)
Czyli: \(\displaystyle{ f(x)=0 \iff x=0}\)
Dalej: \(\displaystyle{ x=0 f(f(y))=y}\)
Następnie:
\(\displaystyle{ f(f(x)+f(-x))=f(f(x))-x=x-x=0 \iff f(x)+f(-x)=0 \iff f(x)=-f(-x)}\) - f jest nieparzysta
Teraz:
\(\displaystyle{ f(x+y)=f(x+f(f(y)))=f(x)+f(y) \\ \mbox{oraz indukcyjnie: } f(\sum x_i}) = \sum f(x_i)}\)
Niech \(\displaystyle{ f(1)=a}\), stąd:
\(\displaystyle{ f(2)=f(1)+f(1)=2a \\ f(3)=f(2)+f(1)=3a \\ \mbox{indukcyjnie dla wszystkich naturalnych: } f(n)=an}\)
Z drugiej strony dla p,q naturalnych:
\(\displaystyle{ ap=f(p)=f( \sum_{i=1}^q \frac{p}{q} ) = \sum_{i=1}^q f(\frac{p}{q}) = q f(\frac{p}{q}) \iff f(\frac{p}{q})=a\frac{p}{q}}\)
Przypominamy sobie, że funkcja była nieparzysta, co implikuje, że dla wszystkich liczb wymiernych x zachodzi: \(\displaystyle{ f(x)=ax}\) - wystarczy podstawić:
\(\displaystyle{ L=f(x+f(y))=f(x+ay)=ax+a^2y \\ P=f(x)+y=ax+y \\ L=P \iff a^2y=y \iff y(a-1)(a+1)=0}\)
Ponieważ ostatnia równość ma zachodzić dla każdego y rzeczywistego, to a=1 lub a=-1. Wystarczy sprawdzić, że te funkcje spełniają warunki zadania.
Odpowiedź: \(\displaystyle{ f(x)=x f(x)=-x}\).
ad. 2
\(\displaystyle{ AD=x BD=3x AB=4x}\)
\(\displaystyle{ \sphericalangle AEB = ADE= ACB}\) (kąty wpisane)
\(\displaystyle{ \sphericalangle EAD = EAB}\) (kąt wspólny)
Stąd trójkąty EAB i DAE są podobne (kkk) oraz:
\(\displaystyle{ \frac{AE}{AB}=\frac{AD}{AE} \iff (AE)^2=AB AD=4x^2 \iff AE=2x}\)
Zatem:
\(\displaystyle{ \frac{BE}{AE}=\frac{DE}{AD} \iff \frac{BE}{DE}=\frac{AE}{AD}=\frac{2x}{x}=2 \iff BE=2 DE}\)
ad. 3
\(\displaystyle{ f(0)=k f(-k+f(0))=f(-k) \iff f(-k+k)=f(-k) \iff f(-k)=k \\ f(-k+f(-k))=f(-k)-k \iff f(-k+k)=k-k \iff f(0)=0}\)
Teraz niech m: f(m)=0:
\(\displaystyle{ f(x+f(m))=f(x)+m \iff f(x)=f(x)+m \iff m=0}\)
Czyli: \(\displaystyle{ f(x)=0 \iff x=0}\)
Dalej: \(\displaystyle{ x=0 f(f(y))=y}\)
Następnie:
\(\displaystyle{ f(f(x)+f(-x))=f(f(x))-x=x-x=0 \iff f(x)+f(-x)=0 \iff f(x)=-f(-x)}\) - f jest nieparzysta
Teraz:
\(\displaystyle{ f(x+y)=f(x+f(f(y)))=f(x)+f(y) \\ \mbox{oraz indukcyjnie: } f(\sum x_i}) = \sum f(x_i)}\)
Niech \(\displaystyle{ f(1)=a}\), stąd:
\(\displaystyle{ f(2)=f(1)+f(1)=2a \\ f(3)=f(2)+f(1)=3a \\ \mbox{indukcyjnie dla wszystkich naturalnych: } f(n)=an}\)
Z drugiej strony dla p,q naturalnych:
\(\displaystyle{ ap=f(p)=f( \sum_{i=1}^q \frac{p}{q} ) = \sum_{i=1}^q f(\frac{p}{q}) = q f(\frac{p}{q}) \iff f(\frac{p}{q})=a\frac{p}{q}}\)
Przypominamy sobie, że funkcja była nieparzysta, co implikuje, że dla wszystkich liczb wymiernych x zachodzi: \(\displaystyle{ f(x)=ax}\) - wystarczy podstawić:
\(\displaystyle{ L=f(x+f(y))=f(x+ay)=ax+a^2y \\ P=f(x)+y=ax+y \\ L=P \iff a^2y=y \iff y(a-1)(a+1)=0}\)
Ponieważ ostatnia równość ma zachodzić dla każdego y rzeczywistego, to a=1 lub a=-1. Wystarczy sprawdzić, że te funkcje spełniają warunki zadania.
Odpowiedź: \(\displaystyle{ f(x)=x f(x)=-x}\).
ad. 2
\(\displaystyle{ AD=x BD=3x AB=4x}\)
\(\displaystyle{ \sphericalangle AEB = ADE= ACB}\) (kąty wpisane)
\(\displaystyle{ \sphericalangle EAD = EAB}\) (kąt wspólny)
Stąd trójkąty EAB i DAE są podobne (kkk) oraz:
\(\displaystyle{ \frac{AE}{AB}=\frac{AD}{AE} \iff (AE)^2=AB AD=4x^2 \iff AE=2x}\)
Zatem:
\(\displaystyle{ \frac{BE}{AE}=\frac{DE}{AD} \iff \frac{BE}{DE}=\frac{AE}{AD}=\frac{2x}{x}=2 \iff BE=2 DE}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3921
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
[MIX] próbny II etap (2)
2) Można też z twierdzenia sinusów.
1)
Między każdymi dwoma słupkami musi być jakiś wyższy, z czego wynika, że słupków o jakiejś wysokości nie może być więcej, niż wszystkich wyższych plus jeszcze jeden (bo niższe mogą być na skrajnych pozycjach). Wobec tego liczba słupków o wysokości \(\displaystyle{ k-i}\) jest równa:
\(\displaystyle{ f_{k-i} = f_{k-i+1} + \ldots + f_{k} + 1 = 2 f_{k-i+1}}\)
Wobec tego:
\(\displaystyle{ f_{k-i} = 2^{i}}\)
Wszystkich słupków jest zatem:
\(\displaystyle{ \sum_{i=0}^{k-1} f_{k-i} = \sum_{i=0}^{k-1} 2^{i} = 2^{k} - 1}\)
Można też trochę inaczej. Mamy najwyższy słupek, po obu jego stronach jakieś układy słupków. Zauważmy, że to, czy układ po lewej spełnia założenia zadania, nie zależy w ogóle od układu po prawej stronie. Bowiem między każdym słupkiem z lewej strony, a słupkiem z prawej strony jest słupek najwyższy, czyli możemy oddzielnie rozpatrywać te układy. Muszą one spełniać warunki zadania, zatem najwięcej słupków ustawimy, gdy po obu stronach słupka o wysokości (k+1) będą się znajdować najliczniejsze układy związane ze słupkami o wysokości k, wobec tego:
\(\displaystyle{ f_{k+1} = 2f_{k} + 1}\)
I znowu otrzymujemy:
\(\displaystyle{ f_{k} = 2^{k} - 1}\)
1)
Między każdymi dwoma słupkami musi być jakiś wyższy, z czego wynika, że słupków o jakiejś wysokości nie może być więcej, niż wszystkich wyższych plus jeszcze jeden (bo niższe mogą być na skrajnych pozycjach). Wobec tego liczba słupków o wysokości \(\displaystyle{ k-i}\) jest równa:
\(\displaystyle{ f_{k-i} = f_{k-i+1} + \ldots + f_{k} + 1 = 2 f_{k-i+1}}\)
Wobec tego:
\(\displaystyle{ f_{k-i} = 2^{i}}\)
Wszystkich słupków jest zatem:
\(\displaystyle{ \sum_{i=0}^{k-1} f_{k-i} = \sum_{i=0}^{k-1} 2^{i} = 2^{k} - 1}\)
Można też trochę inaczej. Mamy najwyższy słupek, po obu jego stronach jakieś układy słupków. Zauważmy, że to, czy układ po lewej spełnia założenia zadania, nie zależy w ogóle od układu po prawej stronie. Bowiem między każdym słupkiem z lewej strony, a słupkiem z prawej strony jest słupek najwyższy, czyli możemy oddzielnie rozpatrywać te układy. Muszą one spełniać warunki zadania, zatem najwięcej słupków ustawimy, gdy po obu stronach słupka o wysokości (k+1) będą się znajdować najliczniejsze układy związane ze słupkami o wysokości k, wobec tego:
\(\displaystyle{ f_{k+1} = 2f_{k} + 1}\)
I znowu otrzymujemy:
\(\displaystyle{ f_{k} = 2^{k} - 1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2000
- Rejestracja: 19 lut 2008, o 17:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Stare Pole/Kraków
- Podziękował: 60 razy
- Pomógł: 202 razy
[MIX] próbny II etap (2)
moje rozwiązania:
1. drugie rozwiązanie Wasilewskiego. generalnie to samo co zad. 5. z I etapu tegorocznej Olimpiady (no, prawie to samo)
2. tw. Stewarta do trojkata AEB a potem podobienstwo trojkątów EAB i DAE. troche chyba nieotrzebnie skomplikowalem
3. prawie to samo co u Sylwka
dzień 2.
stwierdzilem ze poprzednie 3 zadania byly dla Was zbyt proste, więc troche podniosłem poprzeczke, co oczywiscie nie znaczy ze tym razem bedzie cos super hardkorowego. Najłatwiejsze zadanie z tego zestawu (sami się domyślcie ktore ) pochodzi z finału Olimpiady
zad. 4.
Dowieść, że dla każdej liczby naturelnej \(\displaystyle{ n \geqslant 2}\) i dowolnych liczb rzeczywistych nieujemnych \(\displaystyle{ x_1,x_2,...,x_n}\) zachodzi nierówność:
\(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{n}ix_i \leqslant {n \choose 2}+ \sum_{i=1}^{m} x_i^i}\)
zad. 5.
Odcinek \(\displaystyle{ AD}\) jest wysokością trójkąta ostrokątnego nierównoramiennego \(\displaystyle{ ABC}\) . Punkty \(\displaystyle{ E}\) i \(\displaystyle{ F}\) są odpowiednio rzutami punktu \(\displaystyle{ D}\) na odcinki \(\displaystyle{ AB}\) i \(\displaystyle{ AC}\) . Proste \(\displaystyle{ EF}\) i \(\displaystyle{ BC}\) przecinają się w punkcie \(\displaystyle{ K}\) . Punkt \(\displaystyle{ L}\) jest punktem środkowosymetrycznym do \(\displaystyle{ A}\) względem środka okręgu opisanego na trójkącie \(\displaystyle{ ABC}\) . Udowodnij że proste \(\displaystyle{ DL}\) i \(\displaystyle{ AK}\) są prostopadłe.
zad. 6.
Niech \(\displaystyle{ k}\) będzie liczbą całkowitą dodatnią orac ciąg \(\displaystyle{ (a_n)}\) będzie zdefiniowany następująco:
\(\displaystyle{ a_1=k, a_n=k^{a_{n-1}}}\) dla \(\displaystyle{ n>1}\). Pakazać, że jeśli \(\displaystyle{ m}\) jest dowolną liczbą całkowitą dodatnią, to ciąg \(\displaystyle{ a_n}\) jest od pewnego miejsca stały modulo \(\displaystyle{ m}\).
[ Dodano: 17 Grudnia 2008, 14:28 ]
aha i tym razem rozwiązania możecie wrzucać od razu, złagodniałem troche
1. drugie rozwiązanie Wasilewskiego. generalnie to samo co zad. 5. z I etapu tegorocznej Olimpiady (no, prawie to samo)
2. tw. Stewarta do trojkata AEB a potem podobienstwo trojkątów EAB i DAE. troche chyba nieotrzebnie skomplikowalem
3. prawie to samo co u Sylwka
dzień 2.
stwierdzilem ze poprzednie 3 zadania byly dla Was zbyt proste, więc troche podniosłem poprzeczke, co oczywiscie nie znaczy ze tym razem bedzie cos super hardkorowego. Najłatwiejsze zadanie z tego zestawu (sami się domyślcie ktore ) pochodzi z finału Olimpiady
zad. 4.
Dowieść, że dla każdej liczby naturelnej \(\displaystyle{ n \geqslant 2}\) i dowolnych liczb rzeczywistych nieujemnych \(\displaystyle{ x_1,x_2,...,x_n}\) zachodzi nierówność:
\(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{n}ix_i \leqslant {n \choose 2}+ \sum_{i=1}^{m} x_i^i}\)
zad. 5.
Odcinek \(\displaystyle{ AD}\) jest wysokością trójkąta ostrokątnego nierównoramiennego \(\displaystyle{ ABC}\) . Punkty \(\displaystyle{ E}\) i \(\displaystyle{ F}\) są odpowiednio rzutami punktu \(\displaystyle{ D}\) na odcinki \(\displaystyle{ AB}\) i \(\displaystyle{ AC}\) . Proste \(\displaystyle{ EF}\) i \(\displaystyle{ BC}\) przecinają się w punkcie \(\displaystyle{ K}\) . Punkt \(\displaystyle{ L}\) jest punktem środkowosymetrycznym do \(\displaystyle{ A}\) względem środka okręgu opisanego na trójkącie \(\displaystyle{ ABC}\) . Udowodnij że proste \(\displaystyle{ DL}\) i \(\displaystyle{ AK}\) są prostopadłe.
zad. 6.
Niech \(\displaystyle{ k}\) będzie liczbą całkowitą dodatnią orac ciąg \(\displaystyle{ (a_n)}\) będzie zdefiniowany następująco:
\(\displaystyle{ a_1=k, a_n=k^{a_{n-1}}}\) dla \(\displaystyle{ n>1}\). Pakazać, że jeśli \(\displaystyle{ m}\) jest dowolną liczbą całkowitą dodatnią, to ciąg \(\displaystyle{ a_n}\) jest od pewnego miejsca stały modulo \(\displaystyle{ m}\).
[ Dodano: 17 Grudnia 2008, 14:28 ]
aha i tym razem rozwiązania możecie wrzucać od razu, złagodniałem troche
-
- Użytkownik
- Posty: 3921
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
[MIX] próbny II etap (2)
4) Przez indukcję.
\(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{n+1} x_{i}^{i} + \frac{n(n+1)}{2} qslant x_{n+1}^{n+1} + \sum_{i=1}^{n} ix_{i} + n qslant \sum_{i=1}^{n+1} ix_{i}}\)
Ostatnia nierówność jest równoważna:
\(\displaystyle{ (n+1)x_{n+1} qslant n + x_{n+1}^{n+1} \\
x_{n+1} qslant \frac{ \sum_{k=1}^{n} 1 + x_{n+1}^{n+1}}{n+1}}\)
A to jest prawda na mocy nierówność między średnią arytmetyczną a geometryczną.
\(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{n+1} x_{i}^{i} + \frac{n(n+1)}{2} qslant x_{n+1}^{n+1} + \sum_{i=1}^{n} ix_{i} + n qslant \sum_{i=1}^{n+1} ix_{i}}\)
Ostatnia nierówność jest równoważna:
\(\displaystyle{ (n+1)x_{n+1} qslant n + x_{n+1}^{n+1} \\
x_{n+1} qslant \frac{ \sum_{k=1}^{n} 1 + x_{n+1}^{n+1}}{n+1}}\)
A to jest prawda na mocy nierówność między średnią arytmetyczną a geometryczną.
- Sylwek
- Użytkownik
- Posty: 2716
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 657 razy
[MIX] próbny II etap (2)
ad. 4
Teza wynika po dodaniu n razy poniższego lematu stronami (dla i=1,2,...,n)
\(\displaystyle{ x_i^i + \underbrace{1+1+\ldots+1}_{i-1} \ge (AM \ge GM) \ge i\sqrt{x_i^i \cdot \underbrace{1 \cdot 1\cdot \ldots \cdot 1}_{i-1}}=ix_i}\)
Pewnie to było z tego finału, skoro idzie w 2 minuty i w 2 linijki
ad. 5 robiłem kiedyś analitycznie, lajtowo się na 1,5 stronach zmieściło, ale pozwólcie, że nie podzielę się z Wami tym rozwiązaniem . Nawet mam w brudnopisie: \(\displaystyle{ A(0,a), \ B(-1,0), \ C(c,0), \ a>0, \ c>0}\) - jakby ktoś chciał, to teraz już prosto to dokończyć
Teza wynika po dodaniu n razy poniższego lematu stronami (dla i=1,2,...,n)
\(\displaystyle{ x_i^i + \underbrace{1+1+\ldots+1}_{i-1} \ge (AM \ge GM) \ge i\sqrt{x_i^i \cdot \underbrace{1 \cdot 1\cdot \ldots \cdot 1}_{i-1}}=ix_i}\)
Pewnie to było z tego finału, skoro idzie w 2 minuty i w 2 linijki
ad. 5 robiłem kiedyś analitycznie, lajtowo się na 1,5 stronach zmieściło, ale pozwólcie, że nie podzielę się z Wami tym rozwiązaniem . Nawet mam w brudnopisie: \(\displaystyle{ A(0,a), \ B(-1,0), \ C(c,0), \ a>0, \ c>0}\) - jakby ktoś chciał, to teraz już prosto to dokończyć
Ostatnio zmieniony 17 gru 2008, o 16:06 przez Sylwek, łącznie zmieniany 2 razy.
- limes123
- Użytkownik
- Posty: 666
- Rejestracja: 21 sty 2008, o 22:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ustroń
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 93 razy
[MIX] próbny II etap (2)
5. Niech M' będzie punktem przeciecia okregow opisanych na ABC oraz EDFA. Zauwazmy, ze z rownosci katow <KNL' jest prosty. Latwo dowodzimy, ze KNL tez jest prosty (np kolejny raz wykorzystujac osie potegowe) ckd
-
- Użytkownik
- Posty: 1251
- Rejestracja: 30 sty 2007, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koziegłówki/Wrocław
- Podziękował: 352 razy
- Pomógł: 33 razy
[MIX] próbny II etap (2)
Sylwek pisze:ad. 4
Przepraszam, że się wtrącę Po "ad" nie stawiamy kropki (tak, wiem, że to nie forum polonistyczne )Sylwek pisze:ad. 5
-
- Użytkownik
- Posty: 2000
- Rejestracja: 19 lut 2008, o 17:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Stare Pole/Kraków
- Podziękował: 60 razy
- Pomógł: 202 razy
[MIX] próbny II etap (2)
limes123, jak zwykle bardzo ładnie, troche chyba tylko sie pospieszyles z pisaniem, i nie zdefiniowałeś punktów M i N. (jak sie domyslam M jest punktem przeciecia AK i okregu opisanego na ABC, a N, wychodziloby ze punktem przeciecia EK i AL' (?))
ja to robiłem dużo brzydziej- iloczyn skalarny + twierdzenie Menelausa
wzorcówka: (zad. 11) - generalnie rozumowanie podobne, troche czytelniejsza końcówka
ja to robiłem dużo brzydziej- iloczyn skalarny + twierdzenie Menelausa
wzorcówka: (zad. 11) - generalnie rozumowanie podobne, troche czytelniejsza końcówka
- limes123
- Użytkownik
- Posty: 666
- Rejestracja: 21 sty 2008, o 22:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ustroń
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 93 razy
[MIX] próbny II etap (2)
Tak, ale pozniej powinno byc "...Latwo dowodzimy, ze KN'L tez jest prosty..." gdzie N' jest punktem przeciecia EK i AL. Przepraszam za niedopatrzenie. Ma ktos pomysl na 6? Wydaje się dosc trudne.
- max
- Użytkownik
- Posty: 3306
- Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lebendigentanz
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 778 razy
[MIX] próbny II etap (2)
Sprawdź pw. Jak nikt nie wymyśli to zamieszczę to rozwiązanie tutaj, ale pewnie Dumel ma ładną wzorcówkę, poza tym ja jestem już stary jak na om, a może ktoś kto się przygotowuje do drugiego etapu chce jeszcze pomyśleć.limes123 pisze:Ma ktos pomysl na 6? Wydaje się dosc trudne.