[MIX][Nierówności] Mix matematyczny (17)
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
-
- Użytkownik
- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 390 razy
[MIX][Nierówności] Mix matematyczny (17)
Tytuł mówi chyba wszystko, miłej zabawy
Aha, do 10 mam rozwiązanie i jak ktoś je rozwiąże to będzie dla mnie bogiem nierówności
1)
Udowodnij, że \(\displaystyle{ \forall_{a,b,c \in \mathbb{R}_{+}}}\) takich, że \(\displaystyle{ \sum_{cyc}a=3}\) zachodzi nierówność:
\(\displaystyle{ \sum_{cyc}\frac{a^{2}}{b+1}\geq \frac{3}{2}}\)
2)
Udowodnij, że \(\displaystyle{ \forall_{x_{1},x_{2},...,x_{n}\in \mathbb{R}_{+}}}\) zachodzi nierówność:
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n}\sqrt{x_{k}^{2}+1}\geq \sqrt{2n\sum_{k=1}^{n}x_{k}}}\)
3)
Udowodnij, że \(\displaystyle{ \forall_{a,b,c \in \mathbb{R}_{+}}}\) zachodzi nierówność:
\(\displaystyle{ \sum_{cyc}\frac{ab+c^{2}}{a+b}\geq \sum_{cyc}a}\)
4)
Udowodnij, że \(\displaystyle{ \forall_{a,b,c \in \mathbb{R}_{+}}}\) zachodzi nierówność:
\(\displaystyle{ 3(\sum_{cyc}x^{2}y)(\sum_{cyc}xy^{2})\geq xyz(x+y+z)^{3}}\)
5)
Udowodnij, że \(\displaystyle{ \forall_{a,b,c \in \mathbb{R}_{+}}}\) zachodzi nierówność:
\(\displaystyle{ (\frac{a+b+c}{3})^{a+b+c}\geq a^{b}b^{c}c^{a}}\)
6)
Udowodnij, że \(\displaystyle{ \forall_{a,b,c \in \mathbb{R}_{+}}}\) takich, że \(\displaystyle{ \sum_{cyc}a^{2}=1}\) zachodzi nierówność:
\(\displaystyle{ \sum_{cyc}\frac{1}{a^{2}}\geq 3+\frac{2\sum_{cyc}a^{3}}{abc}}\)
7)
Udowodnij, że \(\displaystyle{ \forall_{a,b,c \in \mathbb{R}_{+}}}\) takich, że \(\displaystyle{ a+b+c=abc}\) zachodzi nierówność:
\(\displaystyle{ \sum_{cyc}\sqrt{1+a^{2}}\geq 6}\)
8)
Udowodnij, że \(\displaystyle{ \forall_{x_{1},x_{2},...,x_{n}\in \mathbb{R}_{+}}}\) takich, że \(\displaystyle{ x_{n+1}=x_{1}}\) zachodzi nierówność:
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n}\frac{a_{k}^{3}}{a_{k+1}}\geq \frac{\sum_{k=1}^{n}(a_{k}+1)^{2}}{2}-n}\)
9)
Udowodnij, że \(\displaystyle{ \forall_{a,b,c \in \mathbb{R}_{+}}}\) takich, że \(\displaystyle{ \sum_{cyc}\sqrt{\frac{1-x}{yz}}=2}\) zachodzi równość:
\(\displaystyle{ max \ xyz=(\frac{3}{4})^{3}}\)
10)
Udowodnij, że \(\displaystyle{ \forall_{a,b,c \in \mathbb{R}_{+}}}\) zachodzi nierówność:
\(\displaystyle{ \sum_{cyc}\frac{1}{(2a+b)^{2}}\geq \frac{1}{\sum_{cyc}ab}}\)
Powodzenia
Aha, do 10 mam rozwiązanie i jak ktoś je rozwiąże to będzie dla mnie bogiem nierówności
1)
Udowodnij, że \(\displaystyle{ \forall_{a,b,c \in \mathbb{R}_{+}}}\) takich, że \(\displaystyle{ \sum_{cyc}a=3}\) zachodzi nierówność:
\(\displaystyle{ \sum_{cyc}\frac{a^{2}}{b+1}\geq \frac{3}{2}}\)
2)
Udowodnij, że \(\displaystyle{ \forall_{x_{1},x_{2},...,x_{n}\in \mathbb{R}_{+}}}\) zachodzi nierówność:
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n}\sqrt{x_{k}^{2}+1}\geq \sqrt{2n\sum_{k=1}^{n}x_{k}}}\)
3)
Udowodnij, że \(\displaystyle{ \forall_{a,b,c \in \mathbb{R}_{+}}}\) zachodzi nierówność:
\(\displaystyle{ \sum_{cyc}\frac{ab+c^{2}}{a+b}\geq \sum_{cyc}a}\)
4)
Udowodnij, że \(\displaystyle{ \forall_{a,b,c \in \mathbb{R}_{+}}}\) zachodzi nierówność:
\(\displaystyle{ 3(\sum_{cyc}x^{2}y)(\sum_{cyc}xy^{2})\geq xyz(x+y+z)^{3}}\)
5)
Udowodnij, że \(\displaystyle{ \forall_{a,b,c \in \mathbb{R}_{+}}}\) zachodzi nierówność:
\(\displaystyle{ (\frac{a+b+c}{3})^{a+b+c}\geq a^{b}b^{c}c^{a}}\)
6)
Udowodnij, że \(\displaystyle{ \forall_{a,b,c \in \mathbb{R}_{+}}}\) takich, że \(\displaystyle{ \sum_{cyc}a^{2}=1}\) zachodzi nierówność:
\(\displaystyle{ \sum_{cyc}\frac{1}{a^{2}}\geq 3+\frac{2\sum_{cyc}a^{3}}{abc}}\)
7)
Udowodnij, że \(\displaystyle{ \forall_{a,b,c \in \mathbb{R}_{+}}}\) takich, że \(\displaystyle{ a+b+c=abc}\) zachodzi nierówność:
\(\displaystyle{ \sum_{cyc}\sqrt{1+a^{2}}\geq 6}\)
8)
Udowodnij, że \(\displaystyle{ \forall_{x_{1},x_{2},...,x_{n}\in \mathbb{R}_{+}}}\) takich, że \(\displaystyle{ x_{n+1}=x_{1}}\) zachodzi nierówność:
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n}\frac{a_{k}^{3}}{a_{k+1}}\geq \frac{\sum_{k=1}^{n}(a_{k}+1)^{2}}{2}-n}\)
9)
Udowodnij, że \(\displaystyle{ \forall_{a,b,c \in \mathbb{R}_{+}}}\) takich, że \(\displaystyle{ \sum_{cyc}\sqrt{\frac{1-x}{yz}}=2}\) zachodzi równość:
\(\displaystyle{ max \ xyz=(\frac{3}{4})^{3}}\)
10)
Udowodnij, że \(\displaystyle{ \forall_{a,b,c \in \mathbb{R}_{+}}}\) zachodzi nierówność:
\(\displaystyle{ \sum_{cyc}\frac{1}{(2a+b)^{2}}\geq \frac{1}{\sum_{cyc}ab}}\)
Powodzenia
-
- Użytkownik
- Posty: 3921
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
[MIX][Nierówności] Mix matematyczny (17)
5) Jensen dla \(\displaystyle{ f(x) = \ln x}\) daje nam nierówność:
\(\displaystyle{ \left( \prod a_{i}^{b_{i}}\right)^{ \frac{1}{\sum b_{i}}} \leqslant \frac{\sum a_{i} b_{i}}{\sum b_{i}}}\)
Wstawiając tu dane z zadania otrzymujemy:
\(\displaystyle{ \left(a^{b} \cdot b^{c} \cdot c^{a}\right)^{\frac{1}{a+b+c}} \le \frac{ab + bc +ac}{a+b+c} \le \frac{a+b+c}{3}}\)
Druga nierówność wynika oczywiście z tego:
\(\displaystyle{ (a+b+c)^2 = a^2 + b^2 + c^2 + 2(ab + bc + ac) \geqslant 3(ab+bc+ac)}\)
\(\displaystyle{ \left( \prod a_{i}^{b_{i}}\right)^{ \frac{1}{\sum b_{i}}} \leqslant \frac{\sum a_{i} b_{i}}{\sum b_{i}}}\)
Wstawiając tu dane z zadania otrzymujemy:
\(\displaystyle{ \left(a^{b} \cdot b^{c} \cdot c^{a}\right)^{\frac{1}{a+b+c}} \le \frac{ab + bc +ac}{a+b+c} \le \frac{a+b+c}{3}}\)
Druga nierówność wynika oczywiście z tego:
\(\displaystyle{ (a+b+c)^2 = a^2 + b^2 + c^2 + 2(ab + bc + ac) \geqslant 3(ab+bc+ac)}\)
Ostatnio zmieniony 16 lis 2008, o 21:59 przez Wasilewski, łącznie zmieniany 1 raz.
- limes123
- Użytkownik
- Posty: 666
- Rejestracja: 21 sty 2008, o 22:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ustroń
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 93 razy
[MIX][Nierówności] Mix matematyczny (17)
3.(nie moje rozwiązanie)
Bez zmniejszania ogolnosci
\(\displaystyle{ a\geq b\geq c>0}\) i teraz
\(\displaystyle{ \frac{a^2+bc}{a(b+c)}\geq 1}\)
\(\displaystyle{ \frac{a^2+bc}{a(b+c)}+\frac{b^2+ac}{b(a+c)}\geq 2}\)
\(\displaystyle{ \sum \frac{a^2+bc}{a(b+c)\geq 3}}\)
przyjmijmy \(\displaystyle{ \frac{a^2+bc}{a(b+c)}-1=x}\) itd
wtedy
\(\displaystyle{ \sum \frac{a^2+bc}{b+c}-\sum a=ax+by+cz=(a-b)x+(b-c)(x-y)+c(z+y+z)\geq 0}\)
Bez zmniejszania ogolnosci
\(\displaystyle{ a\geq b\geq c>0}\) i teraz
\(\displaystyle{ \frac{a^2+bc}{a(b+c)}\geq 1}\)
\(\displaystyle{ \frac{a^2+bc}{a(b+c)}+\frac{b^2+ac}{b(a+c)}\geq 2}\)
\(\displaystyle{ \sum \frac{a^2+bc}{a(b+c)\geq 3}}\)
przyjmijmy \(\displaystyle{ \frac{a^2+bc}{a(b+c)}-1=x}\) itd
wtedy
\(\displaystyle{ \sum \frac{a^2+bc}{b+c}-\sum a=ax+by+cz=(a-b)x+(b-c)(x-y)+c(z+y+z)\geq 0}\)
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11415
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
[MIX][Nierówności] Mix matematyczny (17)
ad 2,
ozpisac warunek wypuklosci funkci \(\displaystyle{ f(x)=\sqrt{1+x^2}}\) dla punktów \(\displaystyle{ x_1,...,x_n}\) z wagami \(\displaystyle{ \alpha_j =\frac{1}{n}}\)
ozpisac warunek wypuklosci funkci \(\displaystyle{ f(x)=\sqrt{1+x^2}}\) dla punktów \(\displaystyle{ x_1,...,x_n}\) z wagami \(\displaystyle{ \alpha_j =\frac{1}{n}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3921
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
[MIX][Nierówności] Mix matematyczny (17)
7) Najpierw AM-GM (korzystam z warunku):
\(\displaystyle{ (\frac{a+b+c}{3}) \geqslant \sqrt[3]{abc} \\
\frac{(abc)^2}{27} \geqslant 1 \\
abc 3\sqrt{3}}\)
Teraz Jensen dla funkcji \(\displaystyle{ f(x) = \sqrt{1+x^2}}\) (wypukła):
\(\displaystyle{ \sum_{cyc} \frac{1}{3} \sqrt{1+a^2} \geqslant \sqrt{1 + (\frac{a+b+c}{3})^2} = \sqrt{1 + (\frac{abc}{3})^2} \sqrt{1 + (\sqrt{3})^2} = 2}\)
\(\displaystyle{ (\frac{a+b+c}{3}) \geqslant \sqrt[3]{abc} \\
\frac{(abc)^2}{27} \geqslant 1 \\
abc 3\sqrt{3}}\)
Teraz Jensen dla funkcji \(\displaystyle{ f(x) = \sqrt{1+x^2}}\) (wypukła):
\(\displaystyle{ \sum_{cyc} \frac{1}{3} \sqrt{1+a^2} \geqslant \sqrt{1 + (\frac{a+b+c}{3})^2} = \sqrt{1 + (\frac{abc}{3})^2} \sqrt{1 + (\sqrt{3})^2} = 2}\)
- limes123
- Użytkownik
- Posty: 666
- Rejestracja: 21 sty 2008, o 22:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ustroń
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 93 razy
[MIX][Nierówności] Mix matematyczny (17)
7. II rozwiązanie
z nierownosci Minkowskiego
\(\displaystyle{ \sum_{cyc} \sqrt{1+a^2}\geq \sqrt{9+(abc)^2}}\) i teraz korzystajac z tego co udowodnij Wasilewski (3 linijka) wynika teza.
z nierownosci Minkowskiego
\(\displaystyle{ \sum_{cyc} \sqrt{1+a^2}\geq \sqrt{9+(abc)^2}}\) i teraz korzystajac z tego co udowodnij Wasilewski (3 linijka) wynika teza.
-
- Użytkownik
- Posty: 2000
- Rejestracja: 19 lut 2008, o 17:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Stare Pole/Kraków
- Podziękował: 60 razy
- Pomógł: 202 razy
[MIX][Nierówności] Mix matematyczny (17)
z ciągów przeciwnie monotonicznych:polskimisiek pisze: 8)
Udowodnij, że \(\displaystyle{ \forall_{x_{1},x_{2},...,x_{n}\in \mathbb{R}_{+}}}\) takich, że \(\displaystyle{ x_{n+1}=x_{1}}\) zachodzi nierówność:
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n}\frac{a_{k}^{3}}{a_{k+1}}\geq \frac{\sum_{k=1}^{n}(a_{k}+1)^{2}}{2}-n}\)
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n}\frac{a_{k}^{3}}{a_{k+1}}\geq \sum_{k=1}^{n}a_k^2}\)
wystarczy pokazac ze:
\(\displaystyle{ 2\sum_{k=1}^{n}a_k^2 \geqslant \sum_{k=1}^{n}a_k^2+2 \sum_{k=1}^{n}a_k-n}\)
czyli
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n}(a_k-1)^2 \geqslant 0}\) ckd
-
- Użytkownik
- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 390 razy
[MIX][Nierówności] Mix matematyczny (17)
Piękne i finezyjne rozwiązanie!limes123 pisze:3.(nie moje rozwiązanie)
Bez zmniejszania ogolnosci
\(\displaystyle{ a\geq b\geq c>0}\) i teraz
\(\displaystyle{ \frac{a^2+bc}{a(b+c)}\geq 1}\)
\(\displaystyle{ \frac{a^2+bc}{a(b+c)}+\frac{b^2+ac}{b(a+c)}\geq 2}\)
\(\displaystyle{ \sum \frac{a^2+bc}{a(b+c)\geq 3}}\)
przyjmijmy \(\displaystyle{ \frac{a^2+bc}{a(b+c)}-1=x}\) itd
wtedy
\(\displaystyle{ \sum \frac{a^2+bc}{b+c}-\sum a=ax+by+cz=(a-b)x+(b-c)(x-y)+c(z+y+z)\geq 0}\)
Firmówka jest (jak się domyślacie) toporna:
To leci jakoś tak, "po oczywistych przekształceniach bla bla bla nierówność jest równoważna":
\(\displaystyle{ \frac{\sum_{cyc}(a^{2}-b^{2})^{2}}{2\prod_{cyc}(a+b)}\geq 0}\)
No, to zostały już "tylko" 6, 9 i 10
- limes123
- Użytkownik
- Posty: 666
- Rejestracja: 21 sty 2008, o 22:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ustroń
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 93 razy
[MIX][Nierówności] Mix matematyczny (17)
No mi tez sie podoba (chyba jakis gosc z Vietnamu tak dowodzil)
Jeszcze zostala ta 4 bo wlasciwie jest tylko podpowiedz
Jeszcze zostala ta 4 bo wlasciwie jest tylko podpowiedz
-
- Użytkownik
- Posty: 105
- Rejestracja: 12 lis 2006, o 18:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrowiec św.
- Pomógł: 5 razy
[MIX][Nierówności] Mix matematyczny (17)
no to zad 6 (rozw moje )
ujednoradniamy:
\(\displaystyle{ \sum_{cyc} a^{2} \cdot \sum_{cyc} \frac{1}{a^{2}} \geqslant 3+ \frac{2\sum_{cyc} a^{3}}{abc}}\)
i teraz lemacik:
\(\displaystyle{ a^{2} \cdot \sum_{cyc} \frac{1}{a^{2}} \geqslant 1+ \frac{2a^{3}}{abc}}\)
\(\displaystyle{ \frac{a^{2}}{b^{2}} + \frac{a^{2}}{c^{2}} \geqslant \frac{2a^{2}}{bc}}\)
\(\displaystyle{ a^{2}c^{2}+a^{2}b^{2} \geqslant 2a^{2}bc}\)
a to jest prawda na mocy A>G
jeszcze 2 razy ten lemacik dla \(\displaystyle{ b, c}\), sumujemy i jest teza
ujednoradniamy:
\(\displaystyle{ \sum_{cyc} a^{2} \cdot \sum_{cyc} \frac{1}{a^{2}} \geqslant 3+ \frac{2\sum_{cyc} a^{3}}{abc}}\)
i teraz lemacik:
\(\displaystyle{ a^{2} \cdot \sum_{cyc} \frac{1}{a^{2}} \geqslant 1+ \frac{2a^{3}}{abc}}\)
\(\displaystyle{ \frac{a^{2}}{b^{2}} + \frac{a^{2}}{c^{2}} \geqslant \frac{2a^{2}}{bc}}\)
\(\displaystyle{ a^{2}c^{2}+a^{2}b^{2} \geqslant 2a^{2}bc}\)
a to jest prawda na mocy A>G
jeszcze 2 razy ten lemacik dla \(\displaystyle{ b, c}\), sumujemy i jest teza
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11415
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Re: [MIX][Nierówności] Mix matematyczny (17)
9 i 10 (ewentualnie 4)...No, to zostały już "tylko" 6, 9 i 10
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: [MIX][Nierówności] Mix matematyczny (17)
4.:
Dziesiąte wygląda trochę podobnie jak Iran'96, a to nie zachęca do rozkminy, przynajmniej mnie. xDD