[Rozgrzewka OM][MIX][Nierówności] Nierówności

Zadania z kółek matematycznych lub obozów przygotowujących do OM. Problemy z minionych olimpiad i konkursów matematycznych.
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Awatar użytkownika
timon92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1657
Rejestracja: 6 paź 2008, o 16:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 472 razy

[Rozgrzewka OM][MIX][Nierówności] Nierówności

Post autor: timon92 »

Z drobną pomocą wujka Wolframa udało mi się skompletować rozwiązanie do nierówności kaszubkiego.
Ukryta treść:    
Wrzucajcie jakieś w miarę normalne nierówności, do których istnieją ładne rozwiązania, a nie tak jak ta powyższa.

Podobno nierówność od adriano1992 już była w tym temacie, więc proponuję inną:
Dany jest czworokąt wypukły \(\displaystyle{ ABCD}\). Udowodnij, że jeśli \(\displaystyle{ AB+BD \le AC+CD}\), to \(\displaystyle{ AB \le AC}\)
KPR
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 254
Rejestracja: 11 lip 2009, o 20:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 31 razy

[Rozgrzewka OM][MIX][Nierówności] Nierówności

Post autor: KPR »

Mam nadzieję że obejdzie się bez rysunku:
Ukryta treść:    
Udowodnić, że dla rzeczywistych \(\displaystyle{ a,b>0}\) zachodzi \(\displaystyle{ \sqrt[3]{ \frac{a}{b}} +\sqrt[3]{\frac{b}{a}} \le \sqrt[3]{2(a+b)( \frac{1}{a} + \frac{1}{b} )}}\)
kaszubki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 867
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 13:35
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 78 razy

[Rozgrzewka OM][MIX][Nierówności] Nierówności

Post autor: kaszubki »

Ukryta treść:    
Sorki za tamto, postaram się nie wrzucać takich syfów.

Niech a,b,c będą rzeczywiste dodatnie.
Udowodnij, że \(\displaystyle{ 4(a+b+c)^3 \ge 27(ab^2 + bc^2 + ca^2 +abc)}\).
KPR
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 254
Rejestracja: 11 lip 2009, o 20:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 31 razy

[Rozgrzewka OM][MIX][Nierówności] Nierówności

Post autor: KPR »

Ukryta treść:    
\(\displaystyle{ u_1,u_2, \dots, u_n,v_1,v_2, \dots, v_n}\) rzeczywiste. Udowodnić, że
\(\displaystyle{ 1+ \sum_{i=1}^{n}(u_i+v_i)^2 \le \frac43\left( 1+ \sum_{i=1}^{n}u_i^2 \right)\left( 1+ \sum_{i=1}^{n}v_i^2 \right)}\). Kiedy zachodzi równość?
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1874
Rejestracja: 30 wrz 2007, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 99 razy
Pomógł: 87 razy

[Rozgrzewka OM][MIX][Nierówności] Nierówności

Post autor: Swistak »

Nie uważacie, że udowadnianie nierówności poprzez wrzucanie ich do wolframa jest strasznie głupie?
Nie kieruję swojej wypowiedzi tylko do KPR, ale także do timona i darka.
Przecież wszystko można do niego wrzucić i wtedy pociśniecie każda nierówność, ale jaki to ma sens? Swoją drogą jest to bardziej sprawdzenie, że rzeczywiście zachodzi, a nie dowód.
Na OMie bynajmniej takie coś nie przejdzie .
darek20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 874
Rejestracja: 4 paź 2010, o 08:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wszedzie
Podziękował: 248 razy
Pomógł: 10 razy

[Rozgrzewka OM][MIX][Nierówności] Nierówności

Post autor: darek20 »

ja nic nie rozwiązywałem tylko sprawdzałem za pomoca wolframa

bez wolframa
Ukryta treść:    
KPR
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 254
Rejestracja: 11 lip 2009, o 20:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 31 razy

[Rozgrzewka OM][MIX][Nierówności] Nierówności

Post autor: KPR »

Swistak pisze: Na OMie bynajmniej takie coś nie przejdzie .
Ale na międzygalaktycznym może tak

-- 21 lis 2010, o 00:07 --
darek20, to jest chyba nie tak, bo twoja pierwsza nierówność jest równoważna\(\displaystyle{ ab^2+bc^2+ca^2 \le ba^2+cb^2+ac^2}\).
darek20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 874
Rejestracja: 4 paź 2010, o 08:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wszedzie
Podziękował: 248 razy
Pomógł: 10 razy

[Rozgrzewka OM][MIX][Nierówności] Nierówności

Post autor: darek20 »

Ukryta treść:    
ordyh
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 255
Rejestracja: 6 paź 2009, o 18:04
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 66 razy

[Rozgrzewka OM][MIX][Nierówności] Nierówności

Post autor: ordyh »

Nie możesz założyć \(\displaystyle{ a\geq b\geq c}\), nierówność nie jest symetryczna.
Awatar użytkownika
timon92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1657
Rejestracja: 6 paź 2008, o 16:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 472 razy

[Rozgrzewka OM][MIX][Nierówności] Nierówności

Post autor: timon92 »

Swistak pisze:Nie uważacie, że udowadnianie nierówności poprzez wrzucanie ich do wolframa jest strasznie głupie?
Nie kieruję swojej wypowiedzi tylko do KPR, ale także do timona i darka.
Przecież wszystko można do niego wrzucić i wtedy pociśniecie każda nierówność, ale jaki to ma sens? Swoją drogą jest to bardziej sprawdzenie, że rzeczywiście zachodzi, a nie dowód.
Na OMie bynajmniej takie coś nie przejdzie .
Napisałem to "rozwiązanie", bo łańcuszek znów się zablokował. Zresztą rzeczy, które podałem w linkach można ręcznie sprawdzić.

Natomiast istnieje elementarne rozwiązanie do nierówności kaszubka. Można je znaleźć .
kaszubki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 867
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 13:35
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 78 razy

[Rozgrzewka OM][MIX][Nierówności] Nierówności

Post autor: kaszubki »

Dzięki Timon
binaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 547
Rejestracja: 20 lis 2007, o 15:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 37 razy
Pomógł: 120 razy

[Rozgrzewka OM][MIX][Nierówności] Nierówności

Post autor: binaj »

dla miłośników konkretnej pały

\(\displaystyle{ 4(a+b+c)^3 \ge 27(ab^2 + bc^2 + ca^2 +abc)}\)

Niech
\(\displaystyle{ f(a,b,c)=4(a+b+c)^3 - 27(ab^2 + bc^2 + ca^2 +abc)=4 \sum_{}^{} a^4+12 \sum_{}^{} b^2a - 15 \sum_{}^{}a^2b-3abc}\)

\(\displaystyle{ f(0,b,c)=4b^4+4c^4+12cb^2-15bc^2}\) aby pokazać, że\(\displaystyle{ f(0,b,c) \ge 0}\), za \(\displaystyle{ c}\) przyjmujemy \(\displaystyle{ 1}\), bo ta nierówność jest jednorodna \(\displaystyle{ f(0,b,1)=(b- \frac{1}{2})^2(b+4) \ge 0}\)

\(\displaystyle{ f'_{a}(a,b,c)=12a^2+24ab+12c^2-15b^2-30ac-3bc}\)

teraz już widać, że \(\displaystyle{ f'_{a}(a,b,c)+f'_{b}(a,b,c)+f'_{c}(a,b,c) \ge 0}\), co kończy dowód
Awatar użytkownika
XMaS11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 382
Rejestracja: 6 mar 2008, o 21:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kielce
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 47 razy

[Rozgrzewka OM][MIX][Nierówności] Nierówności

Post autor: XMaS11 »

To jest to, dzięki Binaj.
Rush
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 27 wrz 2008, o 08:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: k. Jarosławia
Pomógł: 5 razy

[Rozgrzewka OM][MIX][Nierówności] Nierówności

Post autor: Rush »

Pierdoly, nie zauwazylem literowki:p
Natomiast rozwiazanie Binaja opiera sie na metodzie pokazanej w Powrocie do krainy nierownosci:p
Ostatnio zmieniony 21 lis 2010, o 16:20 przez Rush, łącznie zmieniany 3 razy.
Dumel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2000
Rejestracja: 19 lut 2008, o 17:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Stare Pole/Kraków
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 202 razy

[Rozgrzewka OM][MIX][Nierówności] Nierówności

Post autor: Dumel »

jako student powinienem to pewnie wiedzieć, ale dlaczego to rozwiązanie binaja jest poprawne?

Rush tam jest literówka zamiast czwartej potęgi ma być trzecia
ODPOWIEDZ