[Nierówności] Kilka nierówności

Zadania z kółek matematycznych lub obozów przygotowujących do OM. Problemy z minionych olimpiad i konkursów matematycznych.
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Piotr Rutkowski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2086
Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 390 razy

[Nierówności] Kilka nierówności

Post autor: Piotr Rutkowski »

Ostatnio jakoś mało zadań pojawiało się w kółku, więc postanowiłem trochę dział rozruszać :wink:

1)Udowodnij, że \(\displaystyle{ \forall_{a,b,c\in R_{+}}}\) zachodzi:
\(\displaystyle{ \sum_{cyc}\frac{a}{\sqrt{a^{2}+8bc}}\geq 1}\)

2)Udowodnij, że \(\displaystyle{ \forall_{a,b,c\in R_{+}}}\) zachodzi:
\(\displaystyle{ \sum_{cyc}\frac{a}{(b+c)^{2}}\geq \frac{9}{4(a+b+c)}}\)

3)Udowodnij, że \(\displaystyle{ \forall_{x,y,z\in R_{+}}}\) takich, że \(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}+z^{2}=xyz}\) zachodzi:

a)\(\displaystyle{ xyz\geq 27}\)
b)\(\displaystyle{ xy+yz+zx\geq 27}\)
c)\(\displaystyle{ x+y+z\geq 9}\)
d)\(\displaystyle{ xy+yz+zx\geq 2(x+y+z)+9}\)

4)Udowodnij, że dla \(\displaystyle{ a,b,c>0 \wedge abc=1}\) zachodzi:
\(\displaystyle{ (a+b)(b+c)(c+a)\geq 4(a+b+c-1)}\)

5)Dla \(\displaystyle{ a,b,c>0}\) zachodzi:
\(\displaystyle{ (a^{2}+2)(b^{2}+2)(c^{2}+2)\geq 9(ab+bc+ca)}\)

6)Udowodnij, że \(\displaystyle{ \forall_{x,y,z\in R_{+}}}\) zachodzi:
\(\displaystyle{ \sum_{cyc}\frac{1}{x^{2}+xy+y^{2}}\geq \frac{9}{(x+y+z)^{2}}}\)

Oczywiście mile widziane różne rozwiązania jeśli takie będą
binaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 544
Rejestracja: 20 lis 2007, o 15:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 37 razy
Pomógł: 120 razy

[Nierówności] Kilka nierówności

Post autor: binaj »

3.
\(\displaystyle{ \sqrt{ \frac{x^2+y^2+z^2}{3} } q \sqrt[3]{xyz}}\)
\(\displaystyle{ (\frac{x^2+y^2+z^2}{3})^{3}\geq (xyz)^{2}}\)
\(\displaystyle{ (\frac{xyz}{3})^{3}\geq (xyz)^{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{(xyz)^{3}}{27}\geq (xyz)^{2}}\)
\(\displaystyle{ (xyz)^{3}\geq 27(xyz)^{2}}\)
\(\displaystyle{ xyz\geq 27}\)

\(\displaystyle{ \frac{xy+yz+xz}{3} q \sqrt[3]{xy yz xz}}\)
\(\displaystyle{ xy+yz+xz q 3\sqrt[3]{(xyz)^{2}}\geq 3\sqrt[3]{(27)^{2}} = 27}\)

\(\displaystyle{ \frac{x+y+z}{3} q \sqrt[3]{xyz}}\)
\(\displaystyle{ x+y+z q 3\sqrt[3]{xyz}\geq 3\sqrt[3]{27} = 9}\)

nad tym ostatnim z 3 jeszcze myślę...[/latex]
Awatar użytkownika
przemk20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1093
Rejestracja: 6 gru 2006, o 22:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olesno
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 236 razy

[Nierówności] Kilka nierówności

Post autor: przemk20 »

2.
z ciagów jednomonotonicznych
\(\displaystyle{ \sum_{cyc} \frac{a}{(b+c)^2} q \sum_{cyc} \frac{b}{(b+c)^2}
\sum_{cyc} \frac{a}{(b+c)^2} q \sum_{cyc} \frac{c}{(b+c)^2} \\
\sum_{cyc} \frac{2a}{(b+c)^2} q \sum_{cyc} \frac{b+c}{(b+c)^2} =
\sum_{cyc} \frac{1}{b+c} \\
ale \ \ S_a q S_h \\
\sum_{cyc} \frac{1}{b+c} q \frac{9}{2(a+b+c)}}\)


1. funkcje supermodularne
King James
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 150
Rejestracja: 19 kwie 2007, o 22:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biłgoraj/Kraków
Pomógł: 39 razy

[Nierówności] Kilka nierówności

Post autor: King James »

polskimisiek pisze:1)Udowodnij, że \(\displaystyle{ \forall_{a,b,c\in R_{+}}}\) zachodzi:
\(\displaystyle{ \sum_{cyc}\frac{a}{\sqrt{a^{2}+8bc}}\geq 1}\)
:arrow:
\(\displaystyle{ \frac{a}{\sqrt{a^{2}+8bc}}\geq \frac{a^{\frac{4}{3}}}{a^{\frac{4}{3}}+b^{\frac{4}{3}}+c^{\frac{4}{3}}}}\)
polskimisiek pisze:4)Udowodnij, że dla \(\displaystyle{ a,b,c>0 \wedge abc=1}\) zachodzi:
\(\displaystyle{ (a+b)(b+c)(c+a)\geq 4(a+b+c-1)}\)
:arrow:

\(\displaystyle{ \sum_{cyc}a\sum_{cyc}ab-abc \geq 4(\sum_{cyc}a-1)}\)

\(\displaystyle{ \sum_{cyc}a\sum_{cyc}ab+3 \geq 4\sum_{cyc}a}\)
\(\displaystyle{ 3\frac{\sum_{cyc}a\sum_{cyc}ab}{3}+3 \geq 4\sqrt[4]{3(\frac{\sum_{cyc}a\sum_{cyc}ab}{3})^3}}\)
Wystarczy pokazać, że:

\(\displaystyle{ (\sum_{cyc}ab)^3 \geq 9\sum_{cyc}a}\)
Ponieważ liczby a, b, c i bc, ca, ab są odwrotne możemy zapisać:

\(\displaystyle{ (\sum_{cyc}a)^3 \geq 9\sum_{cyc}ab}\)
Z AM-GM \(\displaystyle{ \sum_{cyc}a \geq 3}\) i nierówność jest równoważna:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}\sum_{cyc}(a-b)^2 \geq 0}\)
polskimisiek pisze:5)Dla \(\displaystyle{ a,b,c>0}\) zachodzi:
\(\displaystyle{ (a^{2}+2)(b^{2}+2)(c^{2}+2)\geq 9(ab+bc+ca)}\)

\(\displaystyle{ 8+a^2b^2c^2+2\sum_{cyc}a^2b^2+4\sum_{cyc}a^2 q 9\sum_{cyc}ab}\)
\(\displaystyle{ \frac{3}{2}\sum_{cyc}(a-b)^2+2\sum_{cyc}(ab-1)^2+2+a^2b^2c^2+\sum_{cyc}a^2 - 2\sum_{cyc}ab q 0}\)
Podstawmy \(\displaystyle{ x=a^{\frac{2}{3}}}\) \(\displaystyle{ y=b^{\frac{2}{3}}}\) \(\displaystyle{ z=c^{\frac{2}{3}}}\)

Pozostaje wykazać, że:

\(\displaystyle{ 2+x^3y^3z^3+\sum_{cyc}x^3 q 2\sum_{cyc} x^{\frac{3}{2}}y^{\frac{3}{2}}}\)
Z nierówności między średnimi:

\(\displaystyle{ 1+1+x^3y^3z^3 q 3xyz}\)

\(\displaystyle{ 3xyz+\sum_{cyc}x^3 q \sum_{cyc}(x^2y+y^2x) q 2\sum_{cyc} x^{\frac{3}{2}}y^{\frac{3}{2}}}\)
Piotr Rutkowski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2086
Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 390 razy

[Nierówności] Kilka nierówności

Post autor: Piotr Rutkowski »

Na wstępie spytam się co to są funkcje supermodularne?
King James, brawo, piękne rozwiązania :wink:
Do już rozwiązanych zamieszczę alternatywne rozwiązania:

2)

I)Korzystając z nierówności Cauchy'ego-Schwarza i Nesbitt'a otrzymujemy nierówność:
\(\displaystyle{ (\sum_{cyc}(\frac{\sqrt{a}}{b+c})^{2})(\sum_{cyc}\sqrt{a}^{2})\geq (\sum_{cyc}\frac{a}{b+c})^{2}\geq (\frac{3}{2})^{2}=\frac{9}{4}}\) co okazuje się być równoważne naszej nierówności :wink:

II)Dokonajmy podstawienia \(\displaystyle{ x=a+b, \ y=b+c, \ z=c+a.}\)
Wtedy należy równoważnie udowodnić, że:
\(\displaystyle{ \frac{x+z-y}{2y^{2}}+\frac{x+y-z}{2z^{2}}+\frac{y+z-x}{2x^{2}}\geq \frac{9}{2(x+y+z)}.}\)
Dalej równoważnie przekształcając i wymnażając poprzez mianownik prawej strony pozostaje udowodnić, że:
\(\displaystyle{ \frac{(x+z)}{y^{2}}+\frac{(x+y)}{z^{2}}+\frac{(y+z)}{x^{2}}-(\frac{1}{x}+\frac{1}{y}+\frac{1}{z})\geq \frac{9}{x+y+z}}\)

\(\displaystyle{ (\frac{(x+z)}{y})^{2}+(\frac{(x+y)}{z})^{2}+(\frac{(y+z)}{x})^{2}\geq 12}\)
co jest prawdą na mocy nierówności pomiędzy średnią arytmetyczną i kwadratową:
\(\displaystyle{ \sqrt{\frac{\left( \frac{(x+z)}{y}\right)^{2}+\left( \frac{(x+y)}{z}\right)^{2}+\left( \frac{(y+z)}{x}\right)^{2}}{3}}\geq\frac{\frac{(x+z)}{y}+\frac{(x+y)}{z}+\frac{(y+z)}{x}}{3}\geq \frac{2+2+2}{3}=2}\) Q.E.D.

III)
Bez zmniejszania ogólności możemy założyć, że \(\displaystyle{ a+b+c=3}\).
Zauważmy, że
\(\displaystyle{ \frac{(9-2a)(a-1)^2}{(4(a-3)^2}\ge 0\iff \frac{a}{(3-a)^2}\ge \frac{1}{2}\cdot (a-1)+\frac{1}{4}}\)
Zatem:
\(\displaystyle{ \sum \frac{a}{(b+c)^2}=\sum \frac{a}{(3-a)^2}\ge \sum \frac{1}{2}\cdot (a-1)+\frac{1}{4}=\frac{3}{4}=\frac{9}{4(a+b+c)}}\) Q.E.D.

5)
Udowodnijmy silniejszą nierówność:
\(\displaystyle{ \prod_{cyc}(a^{2}+2)\geq 3(a+b+c)^{2}}\)
Zapiszmy nierówność w równoważnej postaci:
\(\displaystyle{ \prod_{cyc}(\frac{a^{2}-1}{3}+1)\geq \frac{(a+b+c)^{2}}{9}}\)
Tutaj rozbijmy sobie rozumowanie na 3 przypadki:
a)jeśli \(\displaystyle{ a,b,c\geq 1}\) to
\(\displaystyle{ \prod_{cyc}(\frac{a^{2}-1}{3}+1)\geq 1+\sum_{cyc}(\frac{a^{2}-1}{3})\geq \frac{(\sum_{cyc}a)^{2}}{9}}\) druga nierówność jest oczywista, a pierwsza wynika też z oczywistej nierówności:
\(\displaystyle{ (x+1)(y+1)(z+1)\geq 1+x+y+z}\)

b)jeśli tylko 2 z tych liczb a,b,c są co najmniej równe 1, to prawdziwa jest nierówność:
\(\displaystyle{ \prod_{cyc}(\frac{a^{2}-1}{3}+1)\geq (1+\frac{a^{2}-1}{3}+\frac{b^{2}-1}{3})(\frac{c^{2}+2}{3})}\)
dodatkowo z Cauchy'ego Schwarza mamy:
\(\displaystyle{ \frac{a^{2}+b^{2}+1^{2}}{9}\cdot\frac{1^{2}+1^{2}+c^{2}}{9}\geq \frac{(\sum_{cyc}a)^{2}}{9}}\) co kończy dowód.

c)jeśli wszystkie 3 liczby są co najwyżej jedynką to mamy nierówności:
\(\displaystyle{ \prod_{cyc}(\frac{a^{2}-1}{3}+1)\geq 1+\sum_{cyc}(\frac{a^{2}-1}{3})\geq \frac{(\sum_{cyc}a)^{2}}{9}}\) na podstawie nierówności Bernoulliego co kończy dowód.
Q.E.D. :wink:

Tak już btw. King James przedostatnia nierówność u Ciebie nie wynika chyba ze średnich, ale jest konsekwencją nierówności Schura :wink:
Ostatnio zmieniony 11 maja 2021, o 22:40 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
przemk20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1093
Rejestracja: 6 gru 2006, o 22:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olesno
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 236 razy

[Nierówności] Kilka nierówności

Post autor: przemk20 »

sa to takie funkcje \(\displaystyle{ f(x_1,x_2,...,x_n)}\) ,klasy \(\displaystyle{ C^2}\) :arrow:
\(\displaystyle{ \bigwedge_{i,j \in \lbrace1,..,n \rbrace , \ i \neq j} \
\frac{\partial^2 f}{\partial x_i \partial x_j} >0}\)

i wtedy zachodzi
\(\displaystyle{ \sum_{i=1}^n f(x_i,x_i,..,x_i) =\left[\begin{array}{cccc}x_1&x_2&...&x_n\\x_1&x_2&...&x_n\\....\\x_1&x_2&...&x_n\end{array}\right]_f
\geq \left[\begin{array}{cccc}x_{a_{11}}&x_{a_{12}}&...&x_{a_{1n}}\\x_{a_{21}}&x_{a_{22}}&...&x_{a_{2n}}\\....\\x_{a_{k1}}&x_{a_{k2}}&...&x_{a_{kn}}\end{array}\right]_f
=\sum_{j=1}^n f(x_{a_{1j}},x_{a_{2j}},..,x_{a_{kj}}), \text{ gdzie }\\
(x_{a_{j1}},x_{a_{j2}},..,x_{a_{jn}}) = P (x_1,x_2,...,x_n), \ \ j=1,2,....,k}\)

jest to pewne uogolnienie ciagow monotonicznych na pewne funkcje..., wiecej o tym pisze w wedrowkach po krainie nierownosci...
ODPOWIEDZ