[Wielomiany] Pierwiastek wielomianu o współczynnikach całkowitych
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
-
mms
- Użytkownik

- Posty: 199
- Rejestracja: 30 wrz 2007, o 15:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tychy
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 21 razy
[Wielomiany] Pierwiastek wielomianu o współczynnikach całkowitych
Znajdź wielomian o współczynnikach całkowitych, którego pierwiastkiem jest liczba \(\displaystyle{ a= \sqrt[3]{3} + \sqrt[3]{2}}\).
-
Qń
- Użytkownik

- Posty: 9724
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2633 razy
[Wielomiany] Pierwiastek wielomianu o współczynnikach całkowitych
\(\displaystyle{ a^3= \left( \sqrt[3]{3} + \sqrt[3]{2} \right)^3 \\
a^3 = 3 + 3\sqrt[3]{6} \left( \sqrt[3]{3} + \sqrt[3]{2} \right) +2 \\
a^3-5 = 3\sqrt[3]{6} a \\
\left(a^3-5\right) ^3 = 162a^3}\)
A zatem \(\displaystyle{ a}\) jest pierwiastkiem wielomianu \(\displaystyle{ W(x)= \left(x^3-5\right) ^3 - 162x^3}\).
Q.
a^3 = 3 + 3\sqrt[3]{6} \left( \sqrt[3]{3} + \sqrt[3]{2} \right) +2 \\
a^3-5 = 3\sqrt[3]{6} a \\
\left(a^3-5\right) ^3 = 162a^3}\)
A zatem \(\displaystyle{ a}\) jest pierwiastkiem wielomianu \(\displaystyle{ W(x)= \left(x^3-5\right) ^3 - 162x^3}\).
Q.