[Ciągi] Ciekawa granica !
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
-
MarcinT
- Użytkownik

- Posty: 175
- Rejestracja: 23 kwie 2006, o 16:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Otyń/Zielona Góra
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 4 razy
[Ciągi] Ciekawa granica !
Ciąg \(\displaystyle{ a_{n}}\) zdefiniowany jest przez warunki \(\displaystyle{ a_{1}= \sqrt{2}}\) oraz \(\displaystyle{ \frac{a_{n+1}}{\sqrt{2}}=\sqrt{1-\sqrt{1-\frac{1}{4}a_{n}^{2}}}}\)
Obliczyć: \(\displaystyle{ \lim_{n \to } 2^{n}a_{n}}\)
Obliczyć: \(\displaystyle{ \lim_{n \to } 2^{n}a_{n}}\)
Ostatnio zmieniony 15 lut 2008, o 23:47 przez MarcinT, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Piotr Rutkowski
- Użytkownik

- Posty: 2086
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 390 razy
[Ciągi] Ciekawa granica !
Mhm, mógłbyś jednak napisać co masz na myśli? Poza tym jakoś tak dla mnie wynik wątpliwy.
Na razie do niczego ciekawego nie doszedłem, jedynie może ułatwiłem zapis:
\(\displaystyle{ \lim_{n\to }a_{n}*2^{n}=\sqrt{\lim_{n\to }\frac{4^{n}}{c_{n}}}}\) przy czym:
\(\displaystyle{ c_{1}=\frac{1}{2}}\) oraz \(\displaystyle{ c_{n+1}=2c_{n}(1+\sqrt{1-\frac{1}{4c_{n}}})}\)
Ale jeszcze posiedzę nad tym
MarcinT, czy masz do tego wynik i rozwiązanie (w razie czego nie podawaj jeszcze )
Na razie do niczego ciekawego nie doszedłem, jedynie może ułatwiłem zapis:
\(\displaystyle{ \lim_{n\to }a_{n}*2^{n}=\sqrt{\lim_{n\to }\frac{4^{n}}{c_{n}}}}\) przy czym:
\(\displaystyle{ c_{1}=\frac{1}{2}}\) oraz \(\displaystyle{ c_{n+1}=2c_{n}(1+\sqrt{1-\frac{1}{4c_{n}}})}\)
Ale jeszcze posiedzę nad tym
MarcinT, czy masz do tego wynik i rozwiązanie (w razie czego nie podawaj jeszcze )
-
no1mesjasz
- Użytkownik

- Posty: 1
- Rejestracja: 12 gru 2007, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: D*** Dębów Wielkich
[Ciągi] Ciekawa granica !
Misiek że i na tym forum Ci się chce. A jak zobaczyłem liczbę Twoich postów...
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13386
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3425 razy
- Pomógł: 809 razy
[Ciągi] Ciekawa granica !
\(\displaystyle{ a_{n+1}^2 -2 =-\sqrt{4-a_n}}\)
\(\displaystyle{ a_n=4 sin^2(c_n)}\)
\(\displaystyle{ sin(c_{n+1})= \frac{1}{\sqrt{2}} \sqrt{sin(\frac{c_n}{2})}}\)
\(\displaystyle{ a_n=4 sin^2(c_n)}\)
\(\displaystyle{ sin(c_{n+1})= \frac{1}{\sqrt{2}} \sqrt{sin(\frac{c_n}{2})}}\)
-
MarcinT
- Użytkownik

- Posty: 175
- Rejestracja: 23 kwie 2006, o 16:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Otyń/Zielona Góra
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 4 razy
[Ciągi] Ciekawa granica !
Hmm... może podam odpowiedź do wyżej podanego zadania:
\(\displaystyle{ \lim_{n \to } 2^{n}a_{n}=\pi}\)
Tym samym zadaniem niech będzie wykazanie powyższej równości.
[ Dodano: 15 Lutego 2008, 17:01 ]
hmm widzę że jakoś nikt nie znalazł rozwiązania.
Jeżeli ktoś jest zainteresowany to proszę pisać posta. napiszę rozwiązanie.
\(\displaystyle{ \lim_{n \to } 2^{n}a_{n}=\pi}\)
Tym samym zadaniem niech będzie wykazanie powyższej równości.
[ Dodano: 15 Lutego 2008, 17:01 ]
hmm widzę że jakoś nikt nie znalazł rozwiązania.
Jeżeli ktoś jest zainteresowany to proszę pisać posta. napiszę rozwiązanie.
-
Piotr Rutkowski
- Użytkownik

- Posty: 2086
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 390 razy
-
MarcinT
- Użytkownik

- Posty: 175
- Rejestracja: 23 kwie 2006, o 16:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Otyń/Zielona Góra
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 4 razy
[Ciągi] Ciekawa granica !
ale wstyd. pisząc rozwiązanie zauważyłem że do podanej przeze mnie treści zadania wdarł się okropny chochlik drukarski.. mianowicie brakowało kwadratu nad \(\displaystyle{ a_{n}}\) we wzorze rekurencyjnym... przepraszam wszystkich zaintersowanych. dopiero teraz zadanie jest rozwiązywalne....
-
Wasilewski
- Użytkownik

- Posty: 3879
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
[Ciągi] Ciekawa granica !
Jakoś tak przeglądałem sobie tematy i stwierdziłem, że może warto w końcu podać to rozwiązanie:
\(\displaystyle{ a_n = 2sin (\frac{\pi}{2^{n+1}})}\)
Mamy bowiem równanie rekurencyjne:
\(\displaystyle{ a_{n+1} = \sqrt{2 - \sqrt{4 - a_n^2}}}\)
co sugeruje (jak zauważył mol_książkowy), że:
\(\displaystyle{ a_n = 2 sin(c_n) \\
\sqrt{2 - 2cos(c_n)} =2 sin \frac{c_n}{2} = 2 sin (c_{n+1})}\)
Czyli
\(\displaystyle{ c_n = a 2^{-n}}\)
Przez bezpośrednie sprawdzenie:
\(\displaystyle{ c_1 = \frac{\pi}{4} \\
c_n = \frac{\pi}{2^{n+1}}}\)
A policzenie granicy to już nie problem. Jakoś mnie naszła chęć na zabawę w archeologa.
\(\displaystyle{ a_n = 2sin (\frac{\pi}{2^{n+1}})}\)
Mamy bowiem równanie rekurencyjne:
\(\displaystyle{ a_{n+1} = \sqrt{2 - \sqrt{4 - a_n^2}}}\)
co sugeruje (jak zauważył mol_książkowy), że:
\(\displaystyle{ a_n = 2 sin(c_n) \\
\sqrt{2 - 2cos(c_n)} =2 sin \frac{c_n}{2} = 2 sin (c_{n+1})}\)
Czyli
\(\displaystyle{ c_n = a 2^{-n}}\)
Przez bezpośrednie sprawdzenie:
\(\displaystyle{ c_1 = \frac{\pi}{4} \\
c_n = \frac{\pi}{2^{n+1}}}\)
A policzenie granicy to już nie problem. Jakoś mnie naszła chęć na zabawę w archeologa.
-
Dumel
- Użytkownik

- Posty: 1969
- Rejestracja: 19 lut 2008, o 17:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Stare Pole/Kraków
- Podziękował: 60 razy
- Pomógł: 202 razy
[Ciągi] Ciekawa granica !
to aby nie zakładać nowego tematu zarzuce jeszcze jedną ciekawą granicą:
\(\displaystyle{ a_0=0,91}\)
\(\displaystyle{ a_k=\underbrace{99 \ldots9}_{2^k}\underbrace{00 \ldots0}_{2^{k-1}}1}\)
oblicz
\(\displaystyle{ \lim_{n \to } (a_0a_1 \ldots a_n)}\)
\(\displaystyle{ a_0=0,91}\)
\(\displaystyle{ a_k=\underbrace{99 \ldots9}_{2^k}\underbrace{00 \ldots0}_{2^{k-1}}1}\)
oblicz
\(\displaystyle{ \lim_{n \to } (a_0a_1 \ldots a_n)}\)
-
Wasilewski
- Użytkownik

- Posty: 3879
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
[Ciągi] Ciekawa granica !
Na pewno tak to ma wyglądać? W obecnej formie to jest to raczej rozbieżne.
- Sylwek
- Użytkownik

- Posty: 2692
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 664 razy
[Ciągi] Ciekawa granica !
Tak powinno wyglądać:
\(\displaystyle{ a_0=0,91 \\ a_k=0,\underbrace{99 \ldots9}_{2^k}\underbrace{00 \ldots0}_{2^{k}-1}1}\)
Oblicz: \(\displaystyle{ \lim_{n \to } (a_0a_1 \ldots a_n)}\)
\(\displaystyle{ a_0=0,91 \\ a_k=0,\underbrace{99 \ldots9}_{2^k}\underbrace{00 \ldots0}_{2^{k}-1}1}\)
Oblicz: \(\displaystyle{ \lim_{n \to } (a_0a_1 \ldots a_n)}\)
-
Wasilewski
- Użytkownik

- Posty: 3879
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
[Ciągi] Ciekawa granica !
Zatem wzór ogólny ciągu to:
\(\displaystyle{ a_k = \frac{\sum_{i=2^{k}}^{2^{k+1} - 1} 9\cdot 10^{i} +1}{10^{2^{k+1}}} = \frac{10^{2^{k}}\left( 10^{2^{k}} - 1\right) + 1}{10^{2^{k+1}}}}\)
A mamy policzyć:
\(\displaystyle{ \lim_{n \to } x_{n} \\
x_n = \prod_{k=0}^{n} a_k = \frac{ \prod_{k=0}^{n} 10^{2^{k}}\left(10^{2^{k}} - 1\right) +1}{10^{2 \left(2^{n+1} - 1\right)}}}\)
Jak wymyślę, co zrobić z tym licznikiem, to dopiszę. Licznik:
\(\displaystyle{ \left(10^{2^{k}} (10^{2^{k}} - 1) + 1\right) \frac{10^{2^{k}} + 1}{10^{2^{k}} + 1} = \frac{10^{3\cdot 2^{k}} + 1}{10^{2^{k}} + 1}}\)
Czyli zarówno w liczniku jak i mianowniku mamy iloczyny typu:
\(\displaystyle{ (a+1)(a^2 + 1)(a^4 + 1) \ldots (a^{2^{n}} + 1) = \sum_{i=0}^{2^{n+1} - 1} a^{i} = \frac{a^{2^{n+1}} - 1}{a-1}}\)
Mamy zatem:
\(\displaystyle{ \frac{(10^{3\cdot 2^{n+1}} - 1) (10-1)}{(10^{2^{n+1}} - 1)(1000-1)}}\)
Czyli cały ten iloczyn to:
\(\displaystyle{ \frac{ \frac{10^{3\cdot 2^{n+1}} - 1}{111 (10^{2^{n+1}} - 1)}}{10^{2(2^{n+1} - 1)}}= \frac{100}{111} \frac{10^{3\cdot 2^{n+1}}}{10^{3\cdot 2^{n+1}} - 10^{2\cdot 2^{n+1}}}}\)
I wychodzi na to, że granica to 0. Może się gdzieś pomyliłem w liczeniu, ale zasadniczo idea jest taka.
Poprawiłem: granica to \(\displaystyle{ \frac{100}{111}}\)
\(\displaystyle{ a_k = \frac{\sum_{i=2^{k}}^{2^{k+1} - 1} 9\cdot 10^{i} +1}{10^{2^{k+1}}} = \frac{10^{2^{k}}\left( 10^{2^{k}} - 1\right) + 1}{10^{2^{k+1}}}}\)
A mamy policzyć:
\(\displaystyle{ \lim_{n \to } x_{n} \\
x_n = \prod_{k=0}^{n} a_k = \frac{ \prod_{k=0}^{n} 10^{2^{k}}\left(10^{2^{k}} - 1\right) +1}{10^{2 \left(2^{n+1} - 1\right)}}}\)
Jak wymyślę, co zrobić z tym licznikiem, to dopiszę. Licznik:
\(\displaystyle{ \left(10^{2^{k}} (10^{2^{k}} - 1) + 1\right) \frac{10^{2^{k}} + 1}{10^{2^{k}} + 1} = \frac{10^{3\cdot 2^{k}} + 1}{10^{2^{k}} + 1}}\)
Czyli zarówno w liczniku jak i mianowniku mamy iloczyny typu:
\(\displaystyle{ (a+1)(a^2 + 1)(a^4 + 1) \ldots (a^{2^{n}} + 1) = \sum_{i=0}^{2^{n+1} - 1} a^{i} = \frac{a^{2^{n+1}} - 1}{a-1}}\)
Mamy zatem:
\(\displaystyle{ \frac{(10^{3\cdot 2^{n+1}} - 1) (10-1)}{(10^{2^{n+1}} - 1)(1000-1)}}\)
Czyli cały ten iloczyn to:
\(\displaystyle{ \frac{ \frac{10^{3\cdot 2^{n+1}} - 1}{111 (10^{2^{n+1}} - 1)}}{10^{2(2^{n+1} - 1)}}= \frac{100}{111} \frac{10^{3\cdot 2^{n+1}}}{10^{3\cdot 2^{n+1}} - 10^{2\cdot 2^{n+1}}}}\)
I wychodzi na to, że granica to 0. Może się gdzieś pomyliłem w liczeniu, ale zasadniczo idea jest taka.
Poprawiłem: granica to \(\displaystyle{ \frac{100}{111}}\)

