[Ciągi][Analiza] Niestandardowa granica
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
-
- Użytkownik
- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 390 razy
[Ciągi][Analiza] Niestandardowa granica
Udowodnij, że:
\(\displaystyle{ \lim_{n\to } \{\{3^{n}\}\}=+\infty}\), gdzie:
\(\displaystyle{ \{\{x\}\}}\) to suma cyfr liczby x.
\(\displaystyle{ \lim_{n\to } \{\{3^{n}\}\}=+\infty}\), gdzie:
\(\displaystyle{ \{\{x\}\}}\) to suma cyfr liczby x.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11409
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
[Ciągi][Analiza] Niestandardowa granica
[/quote]ekh, no mozna mocniej , niech a bedzie l. parzysta niepodzielna przez k=5, to wtedy suma cyfr \(\displaystyle{ a^n}\) dazy do + nieskonczonosci. Zapis \(\displaystyle{ a^n}\) dziesietny : \(\displaystyle{ a_1, a_2, ....}\) , (a1 to ostatnia jej cyfra ), itd. jest nie za trudny lemat\(\displaystyle{ \{\{x\}\}}\) to suma cyfr liczby x.
Jeśli \(\displaystyle{ 1 \leq j \leq \frac{n}{4}}\) , to co najmniej jedna z cyfr \(\displaystyle{ a_{j+1}, a_{j+2}..., a_{4j}}\) liczby \(\displaystyle{ a^n}\)jest \(\displaystyle{ \neq 0}\) .
Skoro tak, to kazdy ciag:
\(\displaystyle{ a_2, a_3, a_4}\)
\(\displaystyle{ a_5, a_6, ...a_{16}}\)
................
\(\displaystyle{ a_{4^k+1}, a_{4^k+2}, ...,a_{4^{k+1}}}\)
zawiera wyraz niezerowy. \(\displaystyle{ k=[log_4 n] +1}\),
skoro sa to ciagi parami rozłaczne i zawieraja
cyfry liczby \(\displaystyle{ a^n}\).
tj \(\displaystyle{ \{\{a^n\}\} \geq k+1 =log_4 n}\)
finito
Ostatnio zmieniony 4 gru 2007, o 00:04 przez mol_ksiazkowy, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 390 razy
[Ciągi][Analiza] Niestandardowa granica
Mógłbyś przytoczyć dowód tego?mol_ksiazkowy pisze: Jeśli \(\displaystyle{ 1 \leq j \leq \frac{n}{4}}\) , to co najmniej jedna z cyfr \(\displaystyle{ a_{j+1}, a_{j+2}..., a_{4j}}\) liczby \(\displaystyle{ a^n}\) jest \(\displaystyle{ \neq 0}\)
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5748
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
[Ciągi][Analiza] Niestandardowa granica
Zaraz zaraz czy może ja źle zrozumiałem w lemacie a jest liczbą parzystą
a trójka jest liczbą nieparzystą więc jak lemat ma się do zadania???
a trójka jest liczbą nieparzystą więc jak lemat ma się do zadania???
-
- Użytkownik
- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 390 razy
[Ciągi][Analiza] Niestandardowa granica
Znaczy natknąłem się w międzyczasie na podobne rozwiązanie. Rozwiązanie mola_książkowego jest lematem zacytowanym dosłownie z książki Browkina Zadania z olimpiad Tom 5. Podane tam zadanie dotyczyło akurat liczby 1987 (bodajże). Co do liczb nieparzystych niepodzielnych przez 5 został dodany komentarz, że dowód tego prowadzi się analogicznie.
Pozdrawiam
polskimisiek
Pozdrawiam
polskimisiek
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11409
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
[Ciągi][Analiza] Niestandardowa granica
polskimisiek napisa/l;
\(\displaystyle{ s() \leq s(a)+s(b)}\), tj
\(\displaystyle{ s(11*3^n) \leq s(10*3^n)+s(3^n)=2S(3^n)}\),
zas liczba \(\displaystyle{ s(11*3^n)}\), na mocy dodawania w słupku tez powinna rosnac do niskonczonosci wraz z n, ale to taka idea, bez dowodu...Mam tez inna-moze ktos dowoiedzie lub obali, iz w zapisie dziesietnym \(\displaystyle{ s(3^n)}\), nie wystepuja obok siebie dwa zera, tj to by znaczyło iz skoro jest to podzielne przez 9, co ciag ten rosnie bardzo szybko ..., tak wiec same poszlaki, zadnych dowodów
prof A Schinzel jest autorem tego rozw, ja tylko zacytowałem, zadanie tego typu wedrowalo od czasu do czasu po roznych olimpiadach, W przypadku o jaki tu mowa, gdy s(n) jest suma cyfr w zapisie l. n, to skoro co wynika z regul zwyklego dodawania "w slupku" mialem pomysl aby uzyc, szacowaniaZnaczy natknąłem się w międzyczasie na podobne rozwiązanie. Rozwiązanie mola_książkowego jest lematem zacytowanym dosłownie z książki Browkina Zadania z olimpiad Tom 5. Podane tam zadanie dotyczyło akurat liczby 1987 (bodajże).
\(\displaystyle{ s() \leq s(a)+s(b)}\), tj
\(\displaystyle{ s(11*3^n) \leq s(10*3^n)+s(3^n)=2S(3^n)}\),
zas liczba \(\displaystyle{ s(11*3^n)}\), na mocy dodawania w słupku tez powinna rosnac do niskonczonosci wraz z n, ale to taka idea, bez dowodu...Mam tez inna-moze ktos dowoiedzie lub obali, iz w zapisie dziesietnym \(\displaystyle{ s(3^n)}\), nie wystepuja obok siebie dwa zera, tj to by znaczyło iz skoro jest to podzielne przez 9, co ciag ten rosnie bardzo szybko ..., tak wiec same poszlaki, zadnych dowodów
-
- Użytkownik
- Posty: 518
- Rejestracja: 21 lut 2007, o 17:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kluczewsko
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 67 razy
[Ciągi][Analiza] Niestandardowa granica
a nie można, by rozwiązać w ten sposób:
Q-liczba cyfr
maksymalnie dla 3 kolejnych n Q jest stałe, dla kolejnego n Q zwiększa się o 1. Czyli z tego faktu wynika, że przy n dążącym do nieskończoności Q dąży do nieskończoności, a skoro Q dąży do nieskończoności to \(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty} \{\{\ 3^{n }\}\}\ =+ }\)
Q-liczba cyfr
maksymalnie dla 3 kolejnych n Q jest stałe, dla kolejnego n Q zwiększa się o 1. Czyli z tego faktu wynika, że przy n dążącym do nieskończoności Q dąży do nieskończoności, a skoro Q dąży do nieskończoności to \(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty} \{\{\ 3^{n }\}\}\ =+ }\)
-
- Użytkownik
- Posty: 518
- Rejestracja: 21 lut 2007, o 17:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kluczewsko
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 67 razy
[Ciągi][Analiza] Niestandardowa granica
przemk20 pisze:heh, tylko tu chodzi o sume cyfr
Owszem, ale skoro liczba tych cyfr dąży do nieskończoności to ich suma też dąży do nieskończoności, chociaż tutaj wypadałoby jeszcze rozważyć sytuacje z pojawianiem się zer w tej liczbie.
-
- Użytkownik
- Posty: 66
- Rejestracja: 31 gru 2008, o 19:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wojsławice
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 8 razy
[Ciągi][Analiza] Niestandardowa granica
...a istnieją potęgi trójki postaci 1000...[jakiś blok cyfr]...0001, przy czym można żądać dowolnie wielu zer. Tego dowodzi się z tw. Eulera i Weyla-Sierpińskiego.
- XMaS11
- Użytkownik
- Posty: 382
- Rejestracja: 6 mar 2008, o 21:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kielce
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 47 razy
[Ciągi][Analiza] Niestandardowa granica
Ok, może ktoś powiedzieć czy to jest ok?
Niech \(\displaystyle{ S(n)}\) oznacza sumę cyfr liczby \(\displaystyle{ n}\) w zapisie dziesiętnym.
Pokażemy, że dla każdego \(\displaystyle{ k}\) istnieje \(\displaystyle{ l}\) takie, że \(\displaystyle{ S(3^l) \geqslant S(3^k)+1}\).
Weźmy \(\displaystyle{ m}\) takie, że \(\displaystyle{ 10^m >3^k}\) Z tw. Eulera zachodzi:
\(\displaystyle{ 10^m|(3^k)^{\varphi(10^m)} - 1}\) Czyli :
\(\displaystyle{ 10^m|(3^k)^{\varphi(10^m)+1} - 3^k}\)
Ponieważ \(\displaystyle{ 10^m>3^k}\), to \(\displaystyle{ (3^k)^{\varphi(10^m)+1}}\) kończy się cyframi, które tworzą liczbę \(\displaystyle{ 3^k}\), oczywiście więc \(\displaystyle{ S((3^k)^{\varphi(10^m)+1})\geqslant S(3^k)+1}\), co załatwia sprawe?
Niech \(\displaystyle{ S(n)}\) oznacza sumę cyfr liczby \(\displaystyle{ n}\) w zapisie dziesiętnym.
Pokażemy, że dla każdego \(\displaystyle{ k}\) istnieje \(\displaystyle{ l}\) takie, że \(\displaystyle{ S(3^l) \geqslant S(3^k)+1}\).
Weźmy \(\displaystyle{ m}\) takie, że \(\displaystyle{ 10^m >3^k}\) Z tw. Eulera zachodzi:
\(\displaystyle{ 10^m|(3^k)^{\varphi(10^m)} - 1}\) Czyli :
\(\displaystyle{ 10^m|(3^k)^{\varphi(10^m)+1} - 3^k}\)
Ponieważ \(\displaystyle{ 10^m>3^k}\), to \(\displaystyle{ (3^k)^{\varphi(10^m)+1}}\) kończy się cyframi, które tworzą liczbę \(\displaystyle{ 3^k}\), oczywiście więc \(\displaystyle{ S((3^k)^{\varphi(10^m)+1})\geqslant S(3^k)+1}\), co załatwia sprawe?
-
- Użytkownik
- Posty: 74
- Rejestracja: 24 mar 2009, o 17:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecinek
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 13 razy
[Ciągi][Analiza] Niestandardowa granica
Wyjdźmy z oczywistego faktu, iż \(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty}3^{n}=+\infty}\). Wynika stąd, że istnieje nieskończenie wiele wyrazów ciągu \(\displaystyle{ 3^{n}}\) większych od np. \(\displaystyle{ 10^{D}}\), gdzie D jest dowolną liczbą rzeczywistą.
Zauważmy, że suma cyfr każdego z tych wyrazów jest większa od D, gdyż każdy z tych wyrazów w zapisie dziesiętnych posiada co najmniej D+1 cyfr. Istnieje zatem nieskończenie wiele wyrazów ciągu {{\(\displaystyle{ 3^{n}}\)}} większych od D.
Stąd \(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty}}\){{\(\displaystyle{ 3^{n}}\)}}\(\displaystyle{ =+\infty}\)
Zauważmy, że suma cyfr każdego z tych wyrazów jest większa od D, gdyż każdy z tych wyrazów w zapisie dziesiętnych posiada co najmniej D+1 cyfr. Istnieje zatem nieskończenie wiele wyrazów ciągu {{\(\displaystyle{ 3^{n}}\)}} większych od D.
Stąd \(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty}}\){{\(\displaystyle{ 3^{n}}\)}}\(\displaystyle{ =+\infty}\)
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11409
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
[Ciągi][Analiza] Niestandardowa granica
No ale moge sie zera przeplatac w sposob dosc gęsty- tego nie wiedomo, ...
XMas11 podciag silnie rosnacy, jeszcze malo.
XMas11 podciag silnie rosnacy, jeszcze malo.