dowód nierówności z silnią
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
-
- Użytkownik
- Posty: 117
- Rejestracja: 13 paź 2017, o 08:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tu
- Podziękował: 42 razy
dowód nierówności z silnią
Wykaż ze dla każdego naturalnego \(\displaystyle{ n \ge 0}\) zachodzi \(\displaystyle{ 1+\frac{n}{1!} + \frac{n^{2}}{2!} +\ldots+ \frac{n^{n}}{n!} > \frac{e^{n}}{2}.}\)
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4074
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1395 razy
Re: dowód nierówności z silnią
Odnotujmy następujące fakty:
PS @Administracja. Proszę nie zmieniać linków na kody. Po to jest możliwość dodawania linków aby w uzasadnionych przypadkach je dodawać. To nie są lata 60 i początki Internetu aby trzeba było przeklejać komendy. Forum bez możliwości dodawania linków to obiektywnie zły pomysł. A jeśli Administracji obawia się, że pozycjonowanie forum ucierpi to tak się nie stanie. Pozycjonowanie forum powinno być poprawiane metodami ulepszania i modernizowania forum, a nie absurdalną metodą walki z linkami. To tak jakby zwiększyć PKB poprzez uwzględnianie prostytucji.
- Dla dowolnej liczny naturalnej \(\displaystyle{ n\in \NN}\) mamy:
\(\displaystyle{ \int_{0}^{n} \frac{x^n}{n!}e^{-x}\, \dd x + \int_{n}^{ \infty } \frac{x^n}{n!}e^{-x}\, \dd x =1.}\)
To wynika przykładowo z transformaty Laplace \(\displaystyle{ \mathscr{L}(x^n)(s)=n!/s^{n+1}}\) lub z własności funkcji \(\displaystyle{ \Gamma}\)-Eulera.
- Ciąg \(\displaystyle{ n\mapsto 1- \int_{0}^{n} \frac{x^n}{n!}e^{-x}\, \dd x }\) jest malejący. Dowód tego faktu jest do znalezienia w pracy (str. 36):
ON THE LIMIT OF A SEQUENCE, Z. Làszló and Z. Vörös, ponad to z pracy tej (podpunkt 2.2) wynika, że
\(\displaystyle{ \int_{n}^{ \infty } \frac{x^n}{n!}e^{-x}\, \dd x= e^{-n}\left( 1+\frac{n}{1!} + \frac{n^{2}}{2!} +\ldots+ \frac{n^{n}}{n!} \right). }\)Zatem \(\displaystyle{ e^{-n}\left( 1+\frac{n}{1!} + \frac{n^{2}}{2!} +\ldots+ \frac{n^{n}}{n!} \right)}\) jest ciągiem malejącym.
- Metodami probabilistycznymi (choć nie jest to obowiązek) dowodzi się dość znanego faktu, że
Kod: Zaznacz cały
math.stackexchange.com/questions/160248/evaluating-lim-limits-n-to-infty-e-n-sum-limits-k-0n-fracnkk
\(\displaystyle{ \lim\limits_{n\to\infty} e^{-n} \sum\limits_{k=0}^{n} \frac{n^k}{k!} = \frac{1}{2}. }\)
PS @Administracja. Proszę nie zmieniać linków na kody. Po to jest możliwość dodawania linków aby w uzasadnionych przypadkach je dodawać. To nie są lata 60 i początki Internetu aby trzeba było przeklejać komendy. Forum bez możliwości dodawania linków to obiektywnie zły pomysł. A jeśli Administracji obawia się, że pozycjonowanie forum ucierpi to tak się nie stanie. Pozycjonowanie forum powinno być poprawiane metodami ulepszania i modernizowania forum, a nie absurdalną metodą walki z linkami. To tak jakby zwiększyć PKB poprzez uwzględnianie prostytucji.
Ostatnio zmieniony 13 cze 2022, o 19:02 przez Janusz Tracz, łącznie zmieniany 1 raz.
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: dowód nierówności z silnią
A tego nie dałoby się jakoś prościej udowodnić? Indukcyjnie czy coś? Albo zamienić ciąg na funkcję i policzyć pochodną?
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4074
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1395 razy
Re: dowód nierówności z silnią
Pewnie się da. Ale indukcyjnie nie idzie w standardowy sposób więc trzeba byłoby być sprytnym. A ciąg na funkcję słabo się tu zamienia bo \(\displaystyle{ x!}\) i \(\displaystyle{ \sum_{}^{x} }\) słabo wygląda i kiepsko się różniczkuje. Z innych rozwiązań można powołać się na wyniki z pracyNiepokonana pisze: ↑13 cze 2022, o 19:01 A tego nie dałoby się jakoś prościej udowodnić? Indukcyjnie czy coś? Albo zamienić ciąg na funkcję i policzyć pochodną?
Kod: Zaznacz cały
jstor.org/stable/2160389?seq=1
\(\displaystyle{ \int_{\lambda(n)}^{ \infty } \frac{x^n}{n!}e^{-x}\, \dd x = \frac{1}{2}. }\)
- Twierdzenie 1 (tylko przydatna dla nasz część). Dla \(\displaystyle{ n \ge 0}\)
\(\displaystyle{ n+2/3 \le \lambda(n).}\)
To jednak natychmiast dowodzi tezy zadania ponieważ \(\displaystyle{ \xi\mapsto \int_{\xi}^{ \infty } \frac{x^n}{n!}e^{-x}\, \dd x }\) jest malejąca względem \(\displaystyle{ \xi}\) więc
\(\displaystyle{ \int_{\lambda(n)}^{ \infty } \frac{x^n}{n!}e^{-x}\, \dd x< \int_{n}^{ \infty } \frac{x^n}{n!}e^{-x}\, \dd x. }\)
Można jeszcze inaczej. Niech ciąg \(\displaystyle{ \theta:\NN\to \RR}\) będzie taki, że
\(\displaystyle{ \frac{e^n}{2}= \sum_{k=0}^{n-1} \frac{n^{k}}{k!} +\theta(n) \frac{n^n}{n!} }\)
- Twierdzenie 3 (tylko wniosek). \(\displaystyle{ \theta(n) <1/3+8/243=0.36625. }\)
To też pokazuje żądaną nierówność. A nawet nierówność mocniejszą.
PS jednak te dwa rozwiązania odwołują się do dość nietrywialnych faktów więc to raczej ciekawostki. Pewnie da się to wszystko zrobić elementarnie szacując odpowiednią całkę bo widać, że jest mały margines błędu.