[MIX] Mix matematyczny 44

Zadania z kółek matematycznych lub obozów przygotowujących do OM. Problemy z minionych olimpiad i konkursów matematycznych.
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11511
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3163 razy
Pomógł: 749 razy

[MIX] Mix matematyczny 44

Post autor: mol_ksiazkowy »

1. Niech \(\displaystyle{ k }\) będzie dodatnią liczbą całkowitą. Na przyjęciu spotkało się \(\displaystyle{ n > 2}\) gości, spośród których niektórzy znają się. Okazało się, że dla każdego niepustego podzbioru gości \(\displaystyle{ A}\) istnieje osoba, która zna co najwyżej \(\displaystyle{ k }\) osób z \(\displaystyle{ A}\). Podzbiór gości, spośród których każde dwie się znają, nazywamy kilką. Wykazać, że istnieje co najwyżej \(\displaystyle{ 2k n}\) klik.
2. Rozwiązać równanie \(\displaystyle{ \frac{x}{ \{ x \} }= \lfloor x \rfloor +1. }\)
3. Niech \(\displaystyle{ k }\) i \(\displaystyle{ s }\) będą liczbami całkowitymi dodatnimi oraz \(\displaystyle{ \sqrt{3k-2} \leq s \leq \sqrt{4k}}\). Udowodnić, że istnieją liczby całkowite nieujemne \(\displaystyle{ t, u, v, w}\) takie, że
\(\displaystyle{ \begin{cases}k = t^2+u^2+v^2+w^2 \\ s=t+u+v+w. \end{cases}}\)
4. Na ile sposobów może wędrować goniec na szachownicy rozmiaru \(\displaystyle{ m }\) z jednego jej rogu do przeciwległego, jeśli na żadnym polu nie może być więcej niż jeden raz ?
5. Nierówność
Udowodnić, że jeśli \(\displaystyle{ 9a^2+8ab+7b^2 \leq 6 }\) to \(\displaystyle{ 7a+5b+12ab \leq 9. }\)
6. Wyznaczyć wszystkie rosnące bijekcje \(\displaystyle{ f }\) zbioru \(\displaystyle{ \RR }\) w siebie takie, że \(\displaystyle{ f(x)+ f^{-1}(x)=2x }\) dla \(\displaystyle{ x \in \RR. }\)
\(\displaystyle{ f^{-1} }\) oznacza funkcję odwrotną do \(\displaystyle{ f }\)
7. Równoległościan
Długości boków i przekątnych równoległościanu są całkowite. Wykazać że przy tym założeniu długości wszystkich przekątnych są albo parzyste, albo wszystkie są nieparzyste.
8. Wyznaczyć \(\displaystyle{ a^7 +64a^2}\), jeśli \(\displaystyle{ a^3+4a=8.}\)
9. Udowodnić, że istnieje nieskończona ilość liczb całkowitych dodatnich \(\displaystyle{ a,b }\) , względnie pierwszych takich, że \(\displaystyle{ \frac{a^2-5}{b}}\) i \(\displaystyle{ \frac{b^2-5}{a}}\) też są całkowite.
10. Udowodnić że jeśli funkcja liniowo-ułamkowa (w arytmetyce modulo \(\displaystyle{ p}\); gdzie \(\displaystyle{ p}\) jest liczbą pierwszą) ma trzy punkty stałe, to jest identycznością.
Ostatnio zmieniony 14 sty 2022, o 18:52 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Interpunkcja.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8593
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3355 razy

Re: [MIX] Mix matematyczny 44

Post autor: kerajs »

2:    
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22247
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3762 razy

Re: [MIX] Mix matematyczny 44

Post autor: a4karo »

8:    
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15688
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Re: [MIX] Mix matematyczny 44

Post autor: Premislav »

5.:    
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22247
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3762 razy

Re: [MIX] Mix matematyczny 44

Post autor: a4karo »

Premislav pisze: 14 sty 2022, o 20:26
5.:    
Jak się zauważa takie rzeczy?
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15688
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Re: [MIX] Mix matematyczny 44

Post autor: Premislav »

Dużo praktyki, kilka lat temu nie umiałem zwinąć nawet najprostszych rzeczy i wszystko leciało z wyróżników. :D Natomiast można zaproponować odrobinę bardziej usystematyzowane rozwiązanie.
Ukryta treść:    
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5750
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Re: [MIX] Mix matematyczny 44

Post autor: arek1357 »

funkcja liniowo-ułamkowa (w arytmetyce modulo p; gdzie p jest liczbą pierwszą)
Co to za funkcja w ciele \(\displaystyle{ Z_{p}}\), w ciele \(\displaystyle{ Z_{p}}\) są ułamki? jakie?

Dodano po 9 minutach 21 sekundach:
Chciałbym się coś dowiedzieć na temat ułamków w modularnym ciele...
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11511
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3163 razy
Pomógł: 749 razy

Re: [MIX] Mix matematyczny 44

Post autor: mol_ksiazkowy »

10 cd
Ukryta treść:    
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11511
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3163 razy
Pomógł: 749 razy

Re: [MIX] Mix matematyczny 44

Post autor: mol_ksiazkowy »

7
Ukryta treść:    
Dodano po 1 minucie 9 sekundach:
Zostały 1, 3, 4, 6, 9 i 10
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22247
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3762 razy

Re: [MIX] Mix matematyczny 44

Post autor: a4karo »

mol_ksiazkowy pisze: 22 sty 2022, o 11:00 7
Ukryta treść:    
Dodano po 1 minucie 9 sekundach:
Zostały 1, 3, 4, 6, 9 i 10
Tak z ciekawości: skąd ta zależność?
Elayne
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 928
Rejestracja: 24 paź 2011, o 01:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 274 razy

Re: [MIX] Mix matematyczny 44

Post autor: Elayne »

7:    
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22247
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3762 razy

Re: [MIX] Mix matematyczny 44

Post autor: a4karo »

Elayne pisze: 22 sty 2022, o 13:03
7:    
Prostopadłościan ok, ale równoległościan?
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5750
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Re: [MIX] Mix matematyczny 44

Post autor: arek1357 »

mam pytanie do 3-go... dla \(\displaystyle{ k=8 \wedge s=5}\) jak będzie?
Awatar użytkownika
timon92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1660
Rejestracja: 6 paź 2008, o 16:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 473 razy

Re: [MIX] Mix matematyczny 44

Post autor: timon92 »

a4karo pisze: 22 sty 2022, o 13:16
Elayne pisze: 22 sty 2022, o 13:03
7:    
Prostopadłościan ok, ale równoległościan?
bo \(\|u+v+w\|^2+\|u+v-w\|^2+\|u-v+w\|^2+\|-u+v+w\|^2=4(\|u\|^2+\|v\|^2+\|w\|^2)\)
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5750
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Re: [MIX] Mix matematyczny 44

Post autor: arek1357 »

Co do pierwszego to też jest dziwne weźmy graf pełny w tym przypadku \(\displaystyle{ k=n}\) w takim grafie klik będzie:

jednopunktowe, odcinki, trójkąty, czworokąty z przekątnymi, itd... razem będzie:

\(\displaystyle{ 2^n-1}\) klik a ma nie przekraczać \(\displaystyle{ 2kn=2n^2}\), lecz dla \(\displaystyle{ n=7}\) już się tak nie dzieje...

Dodano po 4 godzinach 17 minutach 6 sekundach:
W szóstym będzie po rozpatrzeniu rekurencji:

\(\displaystyle{ y=x-d}\)

Dodano po 50 sekundach:
Tak jak pisałem w trzecim coś szwankuje...

Dodano po 13 minutach 9 sekundach:
W czwartym trudno wyszukać jakiś sensowny wzór , bo goniec może od lewego dolnego do górnego prawego punktu zawijać bardzo zawijaste łamane nieprzecinające się, wiemy tylko tyle że jeżeli gonimy po czarnych polach to każde czarne pole leżące na krawędzi ale nie na rogu może mieć tylko dwie incydencje z polami wyżej, natomiast pola środkowe mają po cztery incydencje , czarne pola narożnikowe po lewej u góry i prawej na dole można pominąć, lewy dolny narożnik ma tylko jedną incydencję wychodzącą i prawy górny narożnik ma tylko wchodzącą...

I w ten sposób można tworzyć macierze sąsiedztwa grafu skierowanego czarnych pól szachownicy i zliczać potęgi czyli inaczej drogi między \(\displaystyle{ a_{1,1}}\) a \(\displaystyle{ a_{n,n}}\) - prawy górny róg... I trzeba pamiętać, że macierz nie może mieć ani jednego punktu symetrii bo wtedy byłaby możliwość przechodzenia przez to samo pole...

Dodano po 2 dniach 8 godzinach 28 minutach 6 sekundach:
Co do zadania 9 to zauważyłem ciekawą zależność a mianowicie:

Więc może od początku:

Wypisywałem pary liczb spełniających zależność zadaniową, napisałem nawet prymitywny programik w C++ , który generuje takie liczby:
( nie ma ich aż tak za dużo i za gęsto)
Ukryta treść:    

Wypisywałem pary: \(\displaystyle{ (a,b)}\) gdzie:\(\displaystyle{ a>=b}\) równe mogą zaistnieć tylko do liczby pięć, która w tym zadaniu jest krytyczna

I teraz zauważyłem ciekawą zależność otóż mianowicie jeżeli:

dana para spełnia zależność zadaniową np: \(\displaystyle{ (a,b) , a>b}\) i \(\displaystyle{ a}\) będzie liczbą pierwszą, \(\displaystyle{ a=p}\) to na pewno będzie istniała para: \(\displaystyle{ (c,p), c>p}\)

Otóż niech zachodzi:

\(\displaystyle{ (p,b) , p>5 }\)

Z zadania wiadomo, że: \(\displaystyle{ p|b^2-5}\) ale kiedy to zachodzi, otóż zachodzi wtedy gdy: \(\displaystyle{ Z_{p}}\) jest ciałem gdzie \(\displaystyle{ 5}\) jest resztą kwadratową czyli istnieje takie \(\displaystyle{ r}\), że:\(\displaystyle{ r^2=5 \mod p}\)

Można założyć, że:

\(\displaystyle{ b=p-r}\) więc:

\(\displaystyle{ a=p|(p-r)^2-5=p^2-2pr+r^2-5=0 \mod p}\)

ale też zachodzi:

\(\displaystyle{ b=p-r|p^2-5=p^2-r^2=(p-r)(p+r)}\)

Ale się znajdzie też takie \(\displaystyle{ c}\), że:

\(\displaystyle{ c=kp+r, k>=1, k<p}\)

i zajdzie:

\(\displaystyle{ c^2-5=0 \mod p}\)

Oraz: \(\displaystyle{ c| p^2-5=p^2-r^2=(p-r)(p+r)}\)

bo:

\(\displaystyle{ p^2-5=fd, f>p }\)

Więc widać, że każda liczba pierwsza \(\displaystyle{ p}\) , której pięć jest resztą kwadratową spełnia nasze zadanie w sposób nawet podwójny:

\(\displaystyle{ (p,b) , p>b \wedge (c,p) , c>p }\)

gdzie: \(\displaystyle{ b=p-r, r^2=5}\)

piątka jako taka spełnia podwójnie warunek zadania bo:

\(\displaystyle{ 5|5^2-5}\) ale do rozważań wygodnie było wziąć większe od pięć i pierwsze...

Dodano po 28 minutach 29 sekundach:
A tu liczby spełniające tę zależność:
Ukryta treść:    
Dodano po 2 dniach 20 godzinach 5 minutach 39 sekundach:
Jeszcze jestem winny sprecyzowania problemu a mianowicie jeżeli para:

\(\displaystyle{ (a,b) , a>b}\) spełnia warunki zadania to istnieje takie \(\displaystyle{ p>a}\) niekoniecznie pierwsze, że \(\displaystyle{ (p,a)}\) też spełnia warunki zadania... Pokażę na przykładzie o co mi chodzi:

\(\displaystyle{ (11,4)}\) - spełnia warunki zadania, ale \(\displaystyle{ 11-4=7}\) jak widać \(\displaystyle{ 4 \wedge 7}\) spełniają: (*) \(\displaystyle{ 4^2=7^2=5 \mod 11}\)

I teraz pytanie jak skonstruować następną parę spełniającą warunek zadania mając dwie reszty spełniające (*), wystarczy poszukać takiego \(\displaystyle{ k}\), żeby:

następna para będzie potaci: \(\displaystyle{ (p,11) , p=11k+7}\), w tym wypadku: \(\displaystyle{ k=2, p=29}\), potem następne \(\displaystyle{ p }\)
będzie: \(\displaystyle{ (p,29), p=29k+18, k=2}\) i tak ta piramida może rosnąć w nieskończoność, nie muszą to być liczby pierwsze , ale grupa mnożenia takiego pierścienia będzie wyglądać:

\(\displaystyle{ Z_{p_{n}}^*=\left\{ 1,...,p_{n-1},...,p_{n}-p_{n-1}\right\} }\) gdzie: \(\displaystyle{ p_{n-1}^2=5, (p_{n}-p_{n-1})^2=5}\)

I taka nieskończona wieża spełnia warunki zadania...
ODPOWIEDZ