Wykaż nierówność

Zadania z kółek matematycznych lub obozów przygotowujących do OM. Problemy z minionych olimpiad i konkursów matematycznych.
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
mhgihg
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 24 mar 2021, o 22:12
Płeć: Mężczyzna
wiek: 14
Podziękował: 2 razy

Wykaż nierówność

Post autor: mhgihg »

Witam. Mam problem z wykazaniem następującej nierówności:
Wykaż, że dla dowolnych liczb \(\displaystyle{ a, b \in \RR }\) takich, że \(\displaystyle{ a>b}\) oraz \(\displaystyle{ ab=1}\) zachodzi następująca nierówność: \(\displaystyle{ \left( \frac{a^{2}+b^{2}}{2a-2b}\right)^{2} \ge 2. }\)
Ostatnio zmieniony 6 kwie 2021, o 19:13 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
bosa_Nike
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1668
Rejestracja: 16 cze 2006, o 15:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 71 razy
Pomógł: 448 razy

Re: Wykaż nierówność

Post autor: bosa_Nike »

To jest \(\displaystyle{ \left((a-b)^2+2ab\right)^2\ge 8(a-b)^2}\) i wynika wprost z nierówności \(\displaystyle{ (x+y)^2\ge 4xy}\).
Tutaj spokojnie też można posiłkować się faktem, że to można sprowadzić do nierówności wielomianowej jednej zmiennej rzeczywistej (niezerowej). To w ostateczności też powinno zadziałać.
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4079
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1396 razy

Re: Wykaż nierówność

Post autor: Janusz Tracz »

Kładziemy \(\displaystyle{ b=1/a}\) i zapisujemy równoważnie:
\(\displaystyle{ \left( a^2+ \frac{1}{a^2} \right)^2 \ge 8\left( a- \frac{1}{a} \right) ^2 }\)

\(\displaystyle{ \left( a^2+ \frac{1}{a^2} \right)^2 - 8\left( a- \frac{1}{a} \right) ^2 \ge 0 }\)

\(\displaystyle{ \frac{\left( a^4-4a^2+1\right)^2 }{a^4} \ge 0 }\)
ODPOWIEDZ