[MIX] zadań z olimpiad węgierskich

Zadania z kółek matematycznych lub obozów przygotowujących do OM. Problemy z minionych olimpiad i konkursów matematycznych.
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11413
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

[MIX] zadań z olimpiad węgierskich

Post autor: mol_ksiazkowy »

1. Udowodnić, że wielomian \(\displaystyle{ x^4 + 2x^2+2x+2 }\) nie jest iloczynem trójmianów o współczynnikach całkowitych.
2. W przestrzeni dane są punkty \(\displaystyle{ A, B, C, D}\). Zbudować płaszczyznę taką, że \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ C}\) są po jednej stronie tej płaszczyzny, \(\displaystyle{ B}\) i \(\displaystyle{ D}\) są po jej drugiej stronie; zaś odległości tych punktów od płaszczyzny są jednakowe.
3. W turnieju każdy gra z każdym i nie ma remisów. Udowodnić, że wśród graczy jest taki, który wymieni wszystkich zawodników, gdy poda wszystkich pokonanych przez siebie oraz zawodników pokonanych przez wymienionych uprzednio.
4. Udowodnić, że \(\displaystyle{ \left( \frac{\sin(x)}{x}\right) ^3 > \cos(x)}\) gdy \(\displaystyle{ 0< x < \frac{\pi}{2} }\).
5. Wyznaczyć wszystkie funkcje ciągłe \(\displaystyle{ f: (0, +\infty) \to (0, +\infty) }\), t. że \(\displaystyle{ f \left( \frac{1}{f(xy)}\right) = f(x)f(y) }\) dla \(\displaystyle{ x, y \in \RR. }\)
KöMaL
6. W zbiorze 15-elementowym wyznaczyć 15 jego podbiorów 7-elementowych, takich, że część wspólna dowolnych dwóch z nich jest zbiorem trzyelementowym.
KöMaL
7. W czworokącie wypukłym \(\displaystyle{ ABCD}\) jest \(\displaystyle{ AB+ BD \leq AC + CD}\). Udowodnić, że \(\displaystyle{ AB < AC. }\)
8. Udowodnić, że dla dowolnego \(\displaystyle{ n}\) istnieje \(\displaystyle{ k}\) takie, że \(\displaystyle{ S(n,k) = n+ (n+1)+...+ (n+k-1) }\) jest kwadratem liczby całkowitej.
9. Rozwiązać uklad
\(\displaystyle{ \begin{cases} x(y+z) = 8-x^2 \\ y(x+z)= 12-y^2 \\ z(x+y) = -4-z^2. \end{cases} }\)
10. Wewnątrz okręgu są punkty i \(\displaystyle{ P }\) i \(\displaystyle{ Q }\). Zbudować trójkąt prostokątny wpisany w ten okrąg i taki że te punkty są na jego przyprostokątnych (po jednym na każdej z nich). Kiedy taka konstrukcja nie jest możliwa ?
11. Siedmiu krasnali strzeże skarbu, który jest ukryty w piwnicy. Jest 12 drzwi a każde zamykane jest przez 12 zamków (tj. łącznie 144 różnych kluczy do skarbca). Krasnale mają niektóre z kluczy i dowolnych trzech krasnali może otworzyć wszystkie drzwi. Ile co najmniej kluczy mają krasnale ?
12. Udowodnić, że wśród 111 wektorów na płaszczyźnie o zerowej sumie istnieje 55 takich, których suma jest wektorem o długości nie większej niż \(\displaystyle{ 1. }\)
13. Rozwiązać równanie \(\displaystyle{ \frac{1}{ \lfloor x \rfloor } + \frac{1}{ \{ x \} } = x. }\)
KöMaL
14. Udowodnić, że jeśli \(\displaystyle{ y^3x+1 <x+y^3}\) to \(\displaystyle{ x^3y+1 <y+x^3.}\)
KöMaL
15. Udowodnić,że gdy \(\displaystyle{ n }\) jest liczbą naturalną, to \(\displaystyle{ f(x) = \cos(x) + \cos(x \sqrt{n^2+1}) }\) nie jest okresowa.
16. Wyznaczyć maksimum objętości czworościanu, którego środki krawędzi są współsferyczne.
17. Udowodnić, że jeśli każdy przekrój bryły jest kołem, to ta bryła jest kulą.
18. Sześciokąt \(\displaystyle{ ABCDEF }\) jest wpisany w okrąg. Boki \(\displaystyle{ AB, CD, EF}\) są równe promieniowi okręgu. Udowodnić że środki pozostałych trzech boków są wierzchołkami trójkąta równobocznego.
19. Rozwiązać w zbiorze liczb całkowitych dodatnich \(\displaystyle{ \frac{x}{y} = \frac{(x^2-y^2)^{ \frac{y}{x}} +1}{(x^2-y^2)^{ \frac{y}{x}} - 1}. }\)
KöMaL
20. Udowodnić że jeśli
\(\displaystyle{ \begin{cases} x^2-3xy+2y^2+x-y= 0 \\ x^2-2xy+y^2-5x+7y=0 \end{cases} }\)
to \(\displaystyle{ xy - 12x+ 15y =0. }\)
Eötvös-Kürschák
21. Udowodnić, że zbiór skończony może mieć co najwyżej tylko jeden środek symetrii.
22. Udowodnić, że jeśli \(\displaystyle{ n }\) jest nieparzyste, to \(\displaystyle{ 46^n + 296 \cdot 13^n }\) dzieli się przez \(\displaystyle{ 1947. }\)
23. Wyznaczyć \(\displaystyle{ a, b }\) jeśli
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{a+b+2}{4}= \frac{1}{a+1} + \frac{1}{b+1} \\ ab=1. \end{cases} }\)
KöMaL
24. Czy istnieje \(\displaystyle{ f: \QQ \to \{ -1, 1 \} }\) taka, że \(\displaystyle{ f(x) = - f(y)}\) dla \(\displaystyle{ x \neq y }\) i gdy \(\displaystyle{ xy=1 }\) lub \(\displaystyle{ x+y \in \{ 0, 1 \} }\) ?
KöMaL
25. Z Iloma co najwyżej polami szachownicy \(\displaystyle{ 8 \times 8}\) może niepustą część wspólną prosta ?
Eötvös-Kürschák
Ukryta treść:    
Ostatnio zmieniony 18 paź 2020, o 21:39 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości. Interpunkcja!
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: [MIX] zadań z olimpiad węgierskich

Post autor: a4karo »

Mój ulubiony motyw
4:    
Dodano po 28 minutach 19 sekundach:
21:    
Dodano po 1 minucie 45 sekundach:
Ad 25: z iloma polami ma część wspólną prosta przechodząca przez wierzchołek pola?

Dodano po 10 minutach 2 sekundach:
14:    
Dodano po 8 minutach 20 sekundach:
13:    
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Re: [MIX] zadań z olimpiad węgierskich

Post autor: Premislav »

23.:    
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: [MIX] zadań z olimpiad węgierskich

Post autor: a4karo »

1:    
Ostatnio zmieniony 18 paź 2020, o 22:53 przez a4karo, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Re: [MIX] zadań z olimpiad węgierskich

Post autor: Premislav »

22.:    
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: [MIX] zadań z olimpiad węgierskich

Post autor: a4karo »

9:    
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Re: [MIX] zadań z olimpiad węgierskich

Post autor: Premislav »

15.:    
Elayne
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 926
Rejestracja: 24 paź 2011, o 01:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 274 razy

Re: [MIX] zadań z olimpiad węgierskich

Post autor: Elayne »

Ukryta treść:    
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Re: [MIX] zadań z olimpiad węgierskich

Post autor: Premislav »

No dobra, pomyliłem się w rachunkach, przepraszam. Co to w ogóle za liczby w tym zadaniu, większych nie było? :?
Powinno być \(\displaystyle{ 33\cdot 59=1947}\) i wtedy wszystko się zgadza, wszak \(\displaystyle{ 46^{2}-13^{2}=(46+13)(46-13)}\).

Dodano po 27 minutach 50 sekundach:
20.:    
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11413
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Re: [MIX] zadań z olimpiad węgierskich

Post autor: mol_ksiazkowy »

Ukryta treść:    
8
Ukryta treść:    
Awatar użytkownika
timon92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1657
Rejestracja: 6 paź 2008, o 16:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 472 razy

Re: [MIX] zadań z olimpiad węgierskich

Post autor: timon92 »

15:    
w zadaniu 21 brakuje założenia niepustości zbioru
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: [MIX] zadań z olimpiad węgierskich

Post autor: kerajs »

ad 12
Przypuszczam, iż treść zadania jest niepełna, skoro łatwo o kontrprzykład. Np: wektory \(\displaystyle{ \left[ 0,100n\right] , \ \left[ 0.-100n\right] \ , \ [-10, 0] \ , \ [5,-5] \ , \ [5,5]}\) dla \(\displaystyle{ n \in \left\{ 1,2,3,..., 54\right\} }\)
2:    
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11413
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Re: [MIX] zadań z olimpiad węgierskich

Post autor: mol_ksiazkowy »

12 cd
Ukryta treść:    
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Re: [MIX] zadań z olimpiad węgierskich

Post autor: Premislav »

19.:    
Dodano po 8 minutach 20 sekundach:
1. inaczej:    
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: [MIX] zadań z olimpiad węgierskich

Post autor: kerajs »

7:    
10:    
11:    
Ostatnio zmieniony 22 paź 2020, o 11:44 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Brak LaTeX-a.
ODPOWIEDZ