Czy ktoś mógłby pokazać, w jaki sposób za pomocą twierdzeń o ciągach jednomonotoniczych udowodnić, że zachodzi poniższa nierówność, bo sam nie mam pomysłu?
Udowodnić, że dla dowolnych dodatnich a,b,c zachodzi
\(\displaystyle{ \frac{ a^{3} }{ b^{2} }+ \frac{ b^{3} }{ c^{2} } + \frac{ c^{3} }{ a^{2} } \ge \frac{ a^{2} }{ b} + \frac{ b^{2} }{c} + \frac{ c^{2} }{a} }\)
[Nierówności] Ciągi jednomonotoniczne
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: [Nierówności] Ciągi jednomonotoniczne
Z twierdzenia o ciągach jednomonotonicznych (można bowiem bez straty ogólności założyć, że \(\displaystyle{ x\ge y}\)) mamy w dodatnich
\(\displaystyle{ x^{3}+y^{3}\ge x^{2}y+xy^{2}}\)
(wówczas bowiem także \(\displaystyle{ x^{2}\ge y^{2}}\)). Podzielmy tę nierówność stronami przez \(\displaystyle{ y^{2}}\), a dostaniemy
\(\displaystyle{ \frac{x^{3}}{y^{2}}+y\ge \frac{x^{2}}{y}+x}\), czyli
\(\displaystyle{ \frac{x^{3}}{y^{2}}\ge \frac{x^{2}}{y}+x-y \ (*)}\)
Pomyśl, jak zastosować nierówność \(\displaystyle{ (*)}\), by udowodnić tezę zadania.
Bezpośrednio raczej niełatwo zastosować tw. o ciągach jednomonotonicznych, a to dlatego, że nierówność z tezy nie jest symetryczna.
\(\displaystyle{ x^{3}+y^{3}\ge x^{2}y+xy^{2}}\)
(wówczas bowiem także \(\displaystyle{ x^{2}\ge y^{2}}\)). Podzielmy tę nierówność stronami przez \(\displaystyle{ y^{2}}\), a dostaniemy
\(\displaystyle{ \frac{x^{3}}{y^{2}}+y\ge \frac{x^{2}}{y}+x}\), czyli
\(\displaystyle{ \frac{x^{3}}{y^{2}}\ge \frac{x^{2}}{y}+x-y \ (*)}\)
Pomyśl, jak zastosować nierówność \(\displaystyle{ (*)}\), by udowodnić tezę zadania.
Bezpośrednio raczej niełatwo zastosować tw. o ciągach jednomonotonicznych, a to dlatego, że nierówność z tezy nie jest symetryczna.