Jak dowieść , że .
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{p} \sum_{k=1}^{n} k \left( 1+ \frac{1}{n} \right)^k = \frac{p(p+1)(p+2)}{3}}\)
Tożsamość z książki
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1718
- Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrołęka
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 501 razy
Re: Tożsamość z książki
Możesz wyznaczyć sobie wzór na coś takiego:
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^n kx^k = \frac{x(nx^{n+1} - (n+1)x^n + 1)}{(x-1)^2}}\).
To jest dość znane, można to na przykład zrobić sumując odpowiednie sumy ciągu geometrycznego. Wstawiając \(\displaystyle{ x = \left(1+\frac{1}{n}\right)}\) dostajemy, że
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^n k\left(1+\frac{1}{n}\right)^k = n(n+1)}\),
a stąd już łatwo dostać ostateczny wynik, na przykład ze wzorów na \(\displaystyle{ \sum n}\) i \(\displaystyle{ \sum n^2}\).
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^n kx^k = \frac{x(nx^{n+1} - (n+1)x^n + 1)}{(x-1)^2}}\).
To jest dość znane, można to na przykład zrobić sumując odpowiednie sumy ciągu geometrycznego. Wstawiając \(\displaystyle{ x = \left(1+\frac{1}{n}\right)}\) dostajemy, że
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^n k\left(1+\frac{1}{n}\right)^k = n(n+1)}\),
a stąd już łatwo dostać ostateczny wynik, na przykład ze wzorów na \(\displaystyle{ \sum n}\) i \(\displaystyle{ \sum n^2}\).
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4074
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1395 razy
Re: Tożsamość z książki
Można też indukcyjnie po \(\displaystyle{ p}\). Krok indukcyjny wygląda następująco:
\(\displaystyle{
\eqalign{
\sum_{n=1}^{p+1} \sum_{k=1}^{n} k \left( 1+ \frac{1}{n} \right)^k &= \sum_{n=1}^{p} \sum_{k=1}^{n} k \left( 1+ \frac{1}{n} \right)^k+ \sum_{k=1}^{p+1} k \left( 1+ \frac{1}{p+1} \right)^k= \cr &=
\frac{p(p+1)(p+2)}{3}+ \left( 1+ \frac{1}{p+1} \right) \frac{\dd}{\dd x} \left( \sum_{k=1}^{p+1} x^k\right) \Bigg|_{x=1+ \frac{1}{p+1} }= \cr &=
\frac{p(p+1)(p+2)}{3}+ \left( 1+ \frac{1}{p+1} \right) \frac{\dd}{\dd x} \left( \frac{x^{p+2}-x}{x-1} \right) \Bigg|_{x=1+ \frac{1}{p+1} }= \cr &=
\frac{p(p+1)(p+2)}{3}+ \left( 1+ \frac{1}{p+1} \right)\left( p+1\right)^2= \cr &=
\frac{p(p+1)(p+2)}{3}+ \left( p+1 \right)\left( p+2\right)= \cr &=
\left( p+1 \right)\left( p+2\right) \cdot \left[ \frac{p}{3}+1 \right] = \cr &=
\frac{(p+1)(p+2)(p+3)}{3}
}}\)
\eqalign{
\sum_{n=1}^{p+1} \sum_{k=1}^{n} k \left( 1+ \frac{1}{n} \right)^k &= \sum_{n=1}^{p} \sum_{k=1}^{n} k \left( 1+ \frac{1}{n} \right)^k+ \sum_{k=1}^{p+1} k \left( 1+ \frac{1}{p+1} \right)^k= \cr &=
\frac{p(p+1)(p+2)}{3}+ \left( 1+ \frac{1}{p+1} \right) \frac{\dd}{\dd x} \left( \sum_{k=1}^{p+1} x^k\right) \Bigg|_{x=1+ \frac{1}{p+1} }= \cr &=
\frac{p(p+1)(p+2)}{3}+ \left( 1+ \frac{1}{p+1} \right) \frac{\dd}{\dd x} \left( \frac{x^{p+2}-x}{x-1} \right) \Bigg|_{x=1+ \frac{1}{p+1} }= \cr &=
\frac{p(p+1)(p+2)}{3}+ \left( 1+ \frac{1}{p+1} \right)\left( p+1\right)^2= \cr &=
\frac{p(p+1)(p+2)}{3}+ \left( p+1 \right)\left( p+2\right)= \cr &=
\left( p+1 \right)\left( p+2\right) \cdot \left[ \frac{p}{3}+1 \right] = \cr &=
\frac{(p+1)(p+2)(p+3)}{3}
}}\)