[Równania funkcyjne]

Zadania z kółek matematycznych lub obozów przygotowujących do OM. Problemy z minionych olimpiad i konkursów matematycznych.
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
jakub___
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 9 kwie 2020, o 18:05
Płeć: Mężczyzna
wiek: 19
Lokalizacja: Katowice

[Równania funkcyjne]

Post autor: jakub___ »

Proszę o sprawdzenie:
Wyznacz wszystkie funkcje \(\displaystyle{ f: \RR \rightarrow \RR }\) spełniające dla wszystkich \(\displaystyle{ x,y \in \RR}\) równanie:
\(\displaystyle{ f(x)f(y)-xy=f(x)+f(y)-1}\)

Moje rozwiązanie:

Podstawmy \(\displaystyle{ x=y=0}\)
Otrzymujemy
\(\displaystyle{ f^{2}(0)=2f(0)-1 }\), wówczas
\(\displaystyle{ [f(0)-1]^{2}=0}\), stąd
\(\displaystyle{ f(0)=1}\)

Podstawmy \(\displaystyle{ x=y}\), mamy:
\(\displaystyle{ f^{2}(x)-x^{2}=2f(x)-1}\), co daje:
\(\displaystyle{ [f(x)-1]^{2}=x^{2}}\), stąd
\(\displaystyle{ f(x)=x+1 \vee f(x)=-x+1}\)

Wszystko w porządku? Wynik ten sam co w zbiorze ale rozwiązanie inne i wolę się upewnić.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34296
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: [Równania funkcyjne]

Post autor: Jan Kraszewski »

jakub___ pisze: 10 sie 2020, o 20:47Podstawmy \(\displaystyle{ x=y=0}\)
Otrzymujemy
\(\displaystyle{ f^{2}(0)=2f(0)-1 }\), wówczas
\(\displaystyle{ [f(0)-1]^{2}=0}\), stąd
\(\displaystyle{ f(0)=1}\)
A to po co?
jakub___ pisze: 10 sie 2020, o 20:47 Podstawmy \(\displaystyle{ x=y}\), mamy:
\(\displaystyle{ f^{2}(x)-x^{2}=2f(x)-1}\), co daje:
\(\displaystyle{ [f(x)-1]^{2}=x^{2}}\), stąd
\(\displaystyle{ f(x)=x+1 \vee f(x)=-x+1}\)
Należy jeszcze sprawdzić, że otrzymane funkcje istotnie spełniają daną zależność. Bo na razie otrzymałeś tylko warunek konieczny.

JK
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Re: [Równania funkcyjne]

Post autor: Premislav »

Tutaj występuje pewna subtelność: po podstawieniu w równaniu \(\displaystyle{ x=y}\) masz
\(\displaystyle{ (\forall x\in \RR)[f(x)-1]^{2}=x^{2}}\), ale z tego tak po prostu nie wynika
\(\displaystyle{ [(\forall x\in \RR)f(x)-1=x]\vee[(\forall x\in \RR)f(x)-1=-x]}\)
Masz jedynie
\(\displaystyle{ (\forall x\in \RR)[f(x)-1=x\vee f(x)-1=-x]}\)
Trzeba jeszcze wykluczyć możliwość, że te funkcje się „mieszają", tj. że dla jednych iksów zachodzi jedna z równości, a dla innych – druga.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: [Równania funkcyjne]

Post autor: a4karo »

I żeby nie wpaść w pułapkę, którą czujnie wskazał Premisłav proponuję takie coś:
Wstawiamy `x=y=1` i dostajemy `(f(1))^2=2f(1)`, co daje `f(1)=0` lub `f(1)=2`, i stąd
`-y=f(y)-1`, czyli `f(y)=1-y`
albo
`2f(y)-y=2+f(y)-1`, czyli `f(y)=1+x`

Prostym rachunkiem sprawdzamy, że obie funkcje są rozwiązaniami równania wyjściowego
ODPOWIEDZ