hej wszystkim!
27. Czy podana nierówność jest spełniona dla dowolnych liczb dodatnich x, y
a) \(\displaystyle{ x^2 \cdot y^3 < x^4 + y^4}\);
b) \(\displaystyle{ x^2 \cdot y^3 < x^5 + y^5}\);
c) \(\displaystyle{ x^2 \cdot y^3 < x^7 + y^8}\);
d) \(\displaystyle{ x^2 \cdot y^3 < x + y}\)?
prawidłowa odpowiedź to b. dlaczego?
z góry dziękuję!
nierównośći
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 16 maja 2020, o 15:27
- Płeć: Kobieta
- wiek: 18
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 8 razy
nierównośći
Ostatnio zmieniony 17 lip 2020, o 22:07 przez Dasio11, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niedozwolony zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm.
Powód: Niedozwolony zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm.
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10218
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2361 razy
Re: nierównośći
Wszystkie pozostałe odpowiedzi są niepoprawne, o czym świadczy podstawienie \(\displaystyle{ x=y}\). Ponieważ stopień lewej strony różni się od stopnia prawej, więc dla liczb bliskich zera większa będzie jedna strona, a dla dużych liczb - druga, zatem nierówność nie będzie zachodzić globalnie.
Poprawność odpowiedzi (b) można uzasadnić, powołując się na nierówność między średnimi:
\(\displaystyle{ x^5 + y^5 = \frac{1}{2} x^5 + \frac{1}{2} x^5 + \frac{1}{3} y^5 + \frac{1}{3} y^5 + \frac{1}{3} y^5 \ge 5 \sqrt[5]{ \frac{1}{2} x^5 \cdot \frac{1}{2} x^5 \cdot \frac{1}{3} y^5 \cdot \frac{1}{3} y^5 \cdot \frac{1}{3} y^5 } = \frac{5}{\sqrt[5]{2^2 3^3}} x^2 y^3 > x^2 y^3}\)
Poprawność odpowiedzi (b) można uzasadnić, powołując się na nierówność między średnimi:
\(\displaystyle{ x^5 + y^5 = \frac{1}{2} x^5 + \frac{1}{2} x^5 + \frac{1}{3} y^5 + \frac{1}{3} y^5 + \frac{1}{3} y^5 \ge 5 \sqrt[5]{ \frac{1}{2} x^5 \cdot \frac{1}{2} x^5 \cdot \frac{1}{3} y^5 \cdot \frac{1}{3} y^5 \cdot \frac{1}{3} y^5 } = \frac{5}{\sqrt[5]{2^2 3^3}} x^2 y^3 > x^2 y^3}\)
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5220 razy
Re: nierównośći
Zachodzi nawet mocniejsza nierówność w dodatnich:
\(\displaystyle{ x^{2}y^{3}+x^{3}y^{2}\le x^{5}+y^{5}}\)
Równoważnie:
\(\displaystyle{ 0\le x^{3}\left(x^{2}-y^{2}\right)-y^{3}\left(x^{2}-y^{2}\right)\\0\le \left(x^{2}-y^{2}\right)\left(x^{3}-y^{3}\right)\\0\le (x-y)^{2}(x+y)\left(x^{2}+xy+y^{2}\right)}\)
a to z uwagi na dodatniość \(\displaystyle{ x,y}\) jest oczywiste.
W pozostałych podpunktach można łatwo znaleźć kontrprzykład, aczkolwiek jeśli dokładnie jedna odpowiedź ma być prawidłowa, to można sobie oszczędzić czasu.
\(\displaystyle{ x^{2}y^{3}+x^{3}y^{2}\le x^{5}+y^{5}}\)
Równoważnie:
\(\displaystyle{ 0\le x^{3}\left(x^{2}-y^{2}\right)-y^{3}\left(x^{2}-y^{2}\right)\\0\le \left(x^{2}-y^{2}\right)\left(x^{3}-y^{3}\right)\\0\le (x-y)^{2}(x+y)\left(x^{2}+xy+y^{2}\right)}\)
a to z uwagi na dodatniość \(\displaystyle{ x,y}\) jest oczywiste.
W pozostałych podpunktach można łatwo znaleźć kontrprzykład, aczkolwiek jeśli dokładnie jedna odpowiedź ma być prawidłowa, to można sobie oszczędzić czasu.
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: nierównośći
b)
\(\displaystyle{ x^2 y^3 < x^5 +y^5 }\)
Podziel nierówność przez \(\displaystyle{ x^2y^3 >0 }\)
Uprość prawą stronę nierówności.
Podstaw \(\displaystyle{ \frac{x}{y} = t. }\)
Udowodnij, że otrzymana nierówność jest spełniona dla każdego \(\displaystyle{ t > 0. }\)
\(\displaystyle{ x^2 y^3 < x^5 +y^5 }\)
Podziel nierówność przez \(\displaystyle{ x^2y^3 >0 }\)
Uprość prawą stronę nierówności.
Podstaw \(\displaystyle{ \frac{x}{y} = t. }\)
Udowodnij, że otrzymana nierówność jest spełniona dla każdego \(\displaystyle{ t > 0. }\)