[MIX] Zadania rezerwowe

Zadania z kółek matematycznych lub obozów przygotowujących do OM. Problemy z minionych olimpiad i konkursów matematycznych.
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11413
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

[MIX] Zadania rezerwowe

Post autor: mol_ksiazkowy »

1. Rozwiązać równanie \(\displaystyle{ x^5+x^4+1=0 }\).
2. Udowodnić, że jeśli \(\displaystyle{ p }\) jest liczbą pierwszą, a \(\displaystyle{ r }\) jest liczbą całkowitą, to istnieje liczba naturalna \(\displaystyle{ m }\) taka, że \(\displaystyle{ m^m \equiv r (\bmod p) }\).
3. Rozwiązać układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} x^2 e^x = 2 \\ x+e^x=2. \end{cases} }\)
4. Okrąg jest wpisany w trójkąt i na tym okręgu jest też opisany kwadrat. Udowodnić, że więcej niż połowa obwodu kwadratu jest wewnątrz trójkąta.
5. Roztargniona szatniarka pomieszała \(\displaystyle{ 30}\) kapeluszy gości hotelowych i nie mając wyjścia rozdała je na chybił-trafił. Jaka jest wartość oczekiwana liczby kapeluszy, które powróciły do swojego właściciela ?
6. Rozwiązać kongruencję \(\displaystyle{ x^2 \equiv y (\bmod x-y). }\)
7. Wyznaczyć funkcje określone na zbiorze liczb całkowitych nieujemnych i o wartościach w tym zbiorze, dla których \(\displaystyle{ f (f (f(n))) = n+ 1 }\) gdy \(\displaystyle{ n=0, 1, 2, … }\)
8. Niech \(\displaystyle{ G }\) będzie grafem o \(\displaystyle{ n }\) wierzchołkach, a \(\displaystyle{ L(G) }\) dopełnieniem grafu \(\displaystyle{ G }\). Udowodnić, że \(\displaystyle{ \kappa (G) \kappa( L(G)) \geq n.}\)
9. Każdemu wierzchołkowi sześcianu przypisano jedną z liczb \(\displaystyle{ \pm 1 }\), a następnie każdej ścianie iloczyn liczb z czterech jej rogów. Wyznaczyć wszystkie możliwe wartości sumy tak otrzymanych 14 liczb.
10. Słowo to skończony ciąg liter pewnego alfabetu. Słowo jest powtarzające, jeśli można je uzyskać przez napisanie obok siebie pewnego słowa co najmniej dwa razy. Udowodnij, że jeśli słowo ma taką własność, że każda zamiana dwóch sąsiednich liter sprawia, że staje się ono powtarzające, to wszystkie litery w słowie są takie same.
Ukryta treść:    
Ostatnio zmieniony 11 lip 2020, o 22:42 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Interpunkcja.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: [MIX] Zadania rezerwowe

Post autor: a4karo »

3:    
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10226
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Re: [MIX] Zadania rezerwowe

Post autor: Dasio11 »

2:    
7:    
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Re: [MIX] Zadania rezerwowe

Post autor: Premislav »

5.:    
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: [MIX] Zadania rezerwowe

Post autor: kerajs »

1:    
9:    
6:    
8:
Liczba chromatyczna i dopełnienie grafu

Problem z 4:
Ukryta treść:    
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2716
Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 657 razy

Re: [MIX] Zadania rezerwowe

Post autor: Sylwek »

3 inaczej:    
ODPOWIEDZ