Geometria trójkąta

Zadania z kółek matematycznych lub obozów przygotowujących do OM. Problemy z minionych olimpiad i konkursów matematycznych.
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
H0t_Orange_B0i
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 9 cze 2020, o 10:49
Płeć: Mężczyzna
wiek: 9
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 4 razy

Geometria trójkąta

Post autor: H0t_Orange_B0i »

Witam wszystkich
Wrzucam zadanie na którym poległem a wiem,że pewnie jest proste 8-)
A taka jest treść.
W trójkącie \(\displaystyle{ ABC }\) wysokości \(\displaystyle{ AK }\) i \(\displaystyle{ BL }\) przecinają się w punkcie \(\displaystyle{ H }\). Punktem wspólnym okręgów opisanych na trójkątach \(\displaystyle{ ABC }\) i \(\displaystyle{ CKL }\) jest punkt \(\displaystyle{ P }\). Udowodnić ,że \(\displaystyle{ PH }\) połowi \(\displaystyle{ AB }\).
Awatar użytkownika
kmarciniak1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 809
Rejestracja: 14 lis 2014, o 19:37
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 183 razy

Re: Geometria trójkąta

Post autor: kmarciniak1 »

Coś jest nie tak z poleceniem. Przecież te okręgi opisane mają tylko jeden punkt wspólny w wierzchołku \(\displaystyle{ C}\)
H0t_Orange_B0i
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 9 cze 2020, o 10:49
Płeć: Mężczyzna
wiek: 9
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 4 razy

Re: Geometria trójkąta

Post autor: H0t_Orange_B0i »

Jesteś pewien ?
Ja robiłem nie jeden rysunek i zawsze miały wspólny punkt inny niż \(\displaystyle{ C }\).
Sprawdź w geogebrze.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Re: Geometria trójkąta

Post autor: piasek101 »

H0t_Orange_B0i pisze: 9 cze 2020, o 11:06 ... Punktem wspólnym okręgów opisanych na trójkątach \(\displaystyle{ ABC }\) i \(\displaystyle{ CKL }\) jest punkt \(\displaystyle{ P }\).
H0t_Orange_B0i pisze: 9 cze 2020, o 11:43 Ja robiłem nie jeden rysunek i zawsze miały wspólny punkt inny niż \(\displaystyle{ C }\).
Okrąg opisany na \(\displaystyle{ ABC}\) przechodzi przez te trzy punkty, drugi opisany na \(\displaystyle{ CKL}\) przechodzi przez te trzy. Wniosek - oba przechodzą przez \(\displaystyle{ C}\).
Awatar użytkownika
timon92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1657
Rejestracja: 6 paź 2008, o 16:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 472 razy

Re: Geometria trójkąta

Post autor: timon92 »

\(CH\) jest średnicą okręgu opisanego na \(CKL\) i w związku z tym kąt \(\angle HPC\) jest prosty

a skoro \(\angle HPC\) jest prosty, to przecina okrąg opisany na trójkącie \(ABC\) w punkcie \(Q\) takim, że \(CQ\) jest średnicą okręgu opisanego na \(ABC\)

wystarczy więc wykazać, że \(HQ\) przechodzi przez środek odcinka \(AB\) --- okazuje się wręcz, że \(AHBQ\) jest równoległobokiem :!:
H0t_Orange_B0i
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 9 cze 2020, o 10:49
Płeć: Mężczyzna
wiek: 9
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 4 razy

Re: Geometria trójkąta

Post autor: H0t_Orange_B0i »

Faktycznie wychodzi że jest równoległobokiem.
Szybko można spałować na kątach.
\(\displaystyle{ \angle ABH = \angle ACH}\) (truizm)
\(\displaystyle{ H}\) i \(\displaystyle{ O}\) są izogonalnie sprężone więc \(\displaystyle{ \angle LCH = \angle QCB = \angle QAB}\)
Oznacza to że \(\displaystyle{ HB}\) jest równoległe do \(\displaystyle{ AQ}\)
Dalej dowodzimy że \(\displaystyle{ \angle MAH = \angle MBQ }\)
Dość prosto wychodziło, klasycznie zbyt bardzo zafiksowałem się na punkcie trójkątów podobnych :)
Wielkie dzięki za pomoc.
Awatar użytkownika
timon92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1657
Rejestracja: 6 paź 2008, o 16:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 472 razy

Re: Geometria trójkąta

Post autor: timon92 »

nie trzeba do tego mieszać żadnych izogonalnych sprzężeń, wszakże \(AH \perp BC\) (bo \(AH\) to wysokość trójkąta) oraz \(BQ \perp BC\) (bo \(CQ\) to średnica okręgu), skąd \(AH \parallel BQ\) i analogicznie \(BH \parallel AQ\)
ODPOWIEDZ