[MIX] Mix zmiksowany

Zadania z kółek matematycznych lub obozów przygotowujących do OM. Problemy z minionych olimpiad i konkursów matematycznych.
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11413
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

[MIX] Mix zmiksowany

Post autor: mol_ksiazkowy »

1. W pewnym królestwie król postanowił zbudować \(\displaystyle{ 25}\) nowych miast na \(\displaystyle{ 13}\) niezamieszkałych wyspach w taki sposób, by na każdej wyspie było co najmniej jedno miasto. Kazał też ustanowić bezpośrednie połączenia promowe miedzy każdymi dwoma nowymi miastami położonymi na różnych wyspach. Wyznaczyć najmniejszą możliwą liczbę takich połączeń.
2. Udowodnić, że jeśli istnieją liczby całkowite \(\displaystyle{ a_1,…,a_n}\) takie, że \(\displaystyle{ X+a_1, …X+a_n}\) jest rozkładem \(\displaystyle{ Z}\), to istnieje \(\displaystyle{ N \neq 0}\) że \(\displaystyle{ X=X+N}\).
Jeśli \(\displaystyle{ X \subset Z}\) to \(\displaystyle{ X+a = \{ x+a : x \in X \}}\).
3. Udowodnić, że jeśli \(\displaystyle{ p}\) jest liczbą pierwszą, to dowolny dziennik pierwszy liczby \(\displaystyle{ 2^p -1}\) jest większy od \(\displaystyle{ p}\).
4. Zbadać, czy \(\displaystyle{ 8^n+n}\) może dzielić się przez \(\displaystyle{ 2^n+n}\).
5. Udowodnić, że jeśli \(\displaystyle{ a, b }\) są liczbami całkowitymi, to istnieje ciąg arytmetyczny \(\displaystyle{ a, a+d,a+2d,… }\) który zawiera podciąg geometryczny \(\displaystyle{ b, bq, bq^2,… }\)
6. Na szachownicy \(\displaystyle{ n \times n }\) stoją koniki: biały i czarny. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że się wzajemnie atakują ?
7. Niech \(\displaystyle{ F(n)}\) będzie średnią arytmetyczną wszystkich dzielników liczby \(\displaystyle{ n}\). Udowodnić, że \(\displaystyle{ \sqrt{n} \leq F(n) \leq \frac{n+1}{2}}\)
8. Dana jest funkcja \(\displaystyle{ f }\) taka, że \(\displaystyle{ f (x) = f( f(x) )+x}\) dla \(\displaystyle{ x\in \RR}\) . Udowodnić, że \(\displaystyle{ f }\) ma dokładnie jedno miejsce zerowe.
9. Graf ma \(\displaystyle{ 2n+1}\) wierzchołków, a dla dowolnych \(\displaystyle{ n}\) spośród nich istnieje wierzchołek, które je wszystkie łączy. Udowodnić, że istnieje wierzchołek w grafie, który łączy wszystkie inne wierzchołki tego grafu.
10. Funkcja \(\displaystyle{ f: \RR \to \NN}\) ma własność \(\displaystyle{ f( x+ \frac{1}{f(y)}) = f( y+ \frac{1}{f(x)}) }\), gdy \(\displaystyle{ x, y \in \RR }\). Wykazać, że \(\displaystyle{ f }\) nie może być surjekcją.
11. W trójkącie ostrokątnym \(\displaystyle{ ABC }\) obrano punkty \(\displaystyle{ M }\) i \(\displaystyle{ N }\) na bokach \(\displaystyle{ AB}\) i \(\displaystyle{ AC}\). Udowodnić, że punkty przecięcia się okręgów o średnicach \(\displaystyle{ BN }\) i \(\displaystyle{ CM }\) oraz ortocentrum trójkąta są współliniowe.
12. Suma trzech liczb dodatnich jest równa \(\displaystyle{ 17 }\), a ich iloczyn \(\displaystyle{ 64 }\). Udowodnić, że choć jedna z tych liczb jest nie mniejsza niż \(\displaystyle{ 8 }\).
13. Wyznaczyć wszystkie wielomiany \(\displaystyle{ W}\), które mają tę własność, że jeśli
\(\displaystyle{ \begin{cases} a+b+c=2 \\ a^2+b^2+c^2 = 2, \end{cases} }\)
to \(\displaystyle{ W(a)= W(b)=W(c)}\).
14. Czy istnieje czworościan o trzech ścianach prostokątnych i jednej rozwartokątnej ?
15. Czy można uzupełnić tę tabelkę tak, aby w każdym wierszu i w każdej kolumnie był ciąg arytmetyczny ?
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} x&x&x&x&x\\ x&74&x&x&x \\ x&x&x&x&186\\ x&x&103&x&x\\ 0&x&x&x&x \end{bmatrix}}\)
16. Wyznaczyć wszystkie wielomiany \(\displaystyle{ W(x) }\) o współczynnikach całkowitych, dla których \(\displaystyle{ 2^n -1 }\) dzieli się przez \(\displaystyle{ W(n) }\) dla \(\displaystyle{ n=1, 2, 3, … }\)
17. Liczba matematyków uczestniczących w zawodach matematycznych była większa niż \(\displaystyle{ k }\) krotność liczby zadań. Udowodnić, że jeśli każdy z nich rozwiązał choć jedno zadanie, to istnieje matematyk, taki że każde z zadań, które on rozwiązał, rozwiązało także co najmniej \(\displaystyle{ k }\) innych matematyków.
18. Dane są liczby rzeczywiste \(\displaystyle{ a_1,…,a_n}\) oraz \(\displaystyle{ \epsilon >0 }\). Wykazać, że istnieje liczba naturalna \(\displaystyle{ k }\) oraz liczby całkowite \(\displaystyle{ m_1,…,m_n }\) takie, że \(\displaystyle{ |ka_i - m_i| < \epsilon }\) dla \(\displaystyle{ i = 1,…,n }\).
19. Zbiór liczb naturalnych \(\displaystyle{ \NN }\) jest rozdzielony na dwa rozłączne podzbiory. Udowodnić, że jeśli \(\displaystyle{ m, n \in \NN}\), to istnieje trójka liczb \(\displaystyle{ x< y < z}\) z jednego z tych podzbiorów taka, że \(\displaystyle{ m(z-y) = n(y-x)}\).
20. Jakie funkcje \(\displaystyle{ f: \ZZ \to \ZZ }\) mają własność \(\displaystyle{ f(2a)+ 2f(b) = f( f(a+b) ) }\) dla \(\displaystyle{ a, b \in \ZZ}\) ?
21. Wyznaczyć wszystkie funkcje \(\displaystyle{ f: [0,1] \to \RR}\) takie, że \(\displaystyle{ (x-y)^2 \leq |f(x)-f(y) | \leq |x-y|}\) dla \(\displaystyle{ 0 \leq x, y \leq 1}\).
22. Wyznaczyć największą z liczb, która jest rozwiązaniem równania \(\displaystyle{ \frac{3}{x-3}+ \frac{5}{x-5}+ \frac{17}{x-17}+ \frac{19}{x-19} = x^2-11x-4}\).
23. Rozwiązać układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} a+b = 9 \\ ab+c+d = 29 \\ ad+bc=3 \\ cd=18. \end{cases}}\)
24. Na paraboli \(\displaystyle{ y=x^2}\) wzięto cztery punkty. Czy mogą być one wierzchołkami jakiegoś
i) deltoidu
ii) trapezu
iii) równoległoboku
?
25. Jaki będzie współczynnik przy \(\displaystyle{ x^2}\) a jaki przy \(\displaystyle{ x^{14}}\) po wymnożeniu i redukcji wyrażenia \(\displaystyle{ (1-x)(1+2x)(1-3x)(1+4x)…(1+14x)(1-15x)}\) ?
26. Ciąg \(\displaystyle{ x_n}\) określony jest rekurencyjnie
\(\displaystyle{ \begin{cases} x_1=2019 \\ x_{n+1} = \frac{(\sqrt{2}- 1)x_n - 1}{(\sqrt{2}- 1)+x_n}. \end{cases}}\)
Wyznaczyć \(\displaystyle{ x_{2020}}\).
27. Dany jest okrąg i punkt; udowodnić że wszystkie środki cięciw tego okręgu do których należy ten punkt leżą na jednym okręgu.
28. Ktoś rzuca kostką do gry tak długo dopóki pod rząd nie wypadnie ta sama liczba oczek. Ile średnio rzutów musi wykonać ?
29. Udowodnić, że istnieje nieskończona ilość liczb całkowitych dodatnich \(\displaystyle{ n}\) takich, że \(\displaystyle{ n!}\) jest podzielne przez \(\displaystyle{ n^2+1}\).
30. Dla jakich liczb pierwszych \(\displaystyle{ p}\), \(\displaystyle{ \frac{2^{p-1}-1}{p}}\) jest kwadratem liczby calkowitej ?
Ukryta treść:    
Ostatnio zmieniony 3 wrz 2020, o 21:03 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Interpunkcja!
Tmkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1718
Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 501 razy

Re: [MIX] Mix zmiksowany

Post autor: Tmkk »

6.
Ukryta treść:    
Dodano po 48 minutach 40 sekundach:
28. chodzi o wyrzucenie dwa razy pod rząd tego samego?
Ukryta treść:    
Dodano po 33 minutach 48 sekundach:
8.
Ukryta treść:    
bosa_Nike
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1666
Rejestracja: 16 cze 2006, o 15:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 71 razy
Pomógł: 447 razy

Re: [MIX] Mix zmiksowany

Post autor: bosa_Nike »

12.:    
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Re: [MIX] Mix zmiksowany

Post autor: Premislav »

26.:    
Dodano po 25 minutach 16 sekundach:
7.:    
Dodano po 2 godzinach 51 minutach 55 sekundach:
4.:    
Tmkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1718
Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 501 razy

Re: [MIX] Mix zmiksowany

Post autor: Tmkk »

22.
Ukryta treść:    
Kaf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 826
Rejestracja: 8 wrz 2013, o 11:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 187 razy

Re: [MIX] Mix zmiksowany

Post autor: Kaf »

26, uwaga do rozwiązania Przemka:    
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Re: [MIX] Mix zmiksowany

Post autor: Premislav »

3.:    
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: [MIX] Mix zmiksowany

Post autor: kerajs »

Ad 6 rozwiązanego przez Tmkk
Odpowiedź to: \(\displaystyle{ \frac{8(n-2)}{n^2(n+1)}}\) gdyż w każdym z prostokątów skoczki mogą być ustawione na 4 sposoby.
6':    
14:    
Dodano po 9 godzinach 19 minutach 5 sekundach:
15:    
25:    
27:    
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Re: [MIX] Mix zmiksowany

Post autor: Premislav »

20.:    
Tmkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1718
Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 501 razy

Re: [MIX] Mix zmiksowany

Post autor: Tmkk »

ad 20.
Ukryta treść:    
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11413
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Re: [MIX] Mix zmiksowany

Post autor: mol_ksiazkowy »

3 cd
Ukryta treść:    
27 cd
Ukryta treść:    
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: [MIX] Mix zmiksowany

Post autor: kerajs »

mol_ksiazkowy pisze: 7 kwie 2020, o 08:31 27 cd
A dowód elementarny (niealgebraiczny) ?
A proszę bardzo:
27:    


24:    
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5748
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Re: [MIX] Mix zmiksowany

Post autor: arek1357 »

Zad. 10
Ukryta treść:    
Dodano po 16 minutach 14 sekundach:
zad 17.
Ukryta treść:    
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Re: [MIX] Mix zmiksowany

Post autor: Premislav »

13.:    
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Re: [MIX] Mix zmiksowany

Post autor: Kartezjusz »

Zadanie 1
Ukryta treść:    
ODPOWIEDZ