[MIX] Mix matematyczny 40
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11409
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
[MIX] Mix matematyczny 40
1. Dana jest macierz
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccccc}2&0&1&0&2&0\\0&2&0&1&2&0\\1&0&2&0&2&0\\0&1&0&2&2&0\\1&1&1&1&0&0\\0&0&0&0&0&0\end{array}\right]}\)
W pojedynczej operacji można wybrać dowolną podmacierz kwadratową wymiaru \(\displaystyle{ 1 < k \leq 6}\) i zwiększyć każdy jej element o jeden. Czy można w ten sposób wygenerować macierz której wszystkie elementy są podzielne przez \(\displaystyle{ 3}\) ?
2. Rozwiązać układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} (x-y)^2+z = 6 \\ (y-z)^2+x = 6 \\ (x-z)^2+y = 12. \end{cases}}\)
3. Udowodnić, że każdy ciąg liczb rzeczywistych jest iloczynem dwóch ciągów: monotonicznego i ograniczonego.
4. Dany jest okrąg o środku \(\displaystyle{ O}\) i punkt \(\displaystyle{ A}\) wewnątrz tego okregu. Wyznaczyć położenie tych punktów okręgu \(\displaystyle{ X}\) , dla których kąt \(\displaystyle{ OXA}\) jest mozliwie największy.
5. Rozwiązać równanie \(\displaystyle{ x^{x^{x^{2019}}} = 2019.}\)
6. Liczby \(\displaystyle{ x, y}\) są naturalne oraz \(\displaystyle{ \frac{2019}{2020} < \frac{x}{y} < \frac{2020}{2021} }\). Wyznaczyć najmniejszą możliwą wartość \(\displaystyle{ x+y}\).
7. Niech \(\displaystyle{ p}\) będzie liczbą pierwszą i istnieje liczba całkowita \(\displaystyle{ a}\) taka, że \(\displaystyle{ 2a^2-1}\) jest podzielne przez \(\displaystyle{ p}\).
Udowodnić, że istnieją liczby całkowite \(\displaystyle{ b, c}\) takie że \(\displaystyle{ p = 2b^2 - c^2}\).
8. Ułożono w porządku rosnacym wszystkie nieskracalne ułamki o mianownikach mniejszych niż \(\displaystyle{ 100}\), tj. \(\displaystyle{ \frac{1}{99},..., \frac{a}{b}, \frac{5}{8}, \frac{c}{d}, ..., \frac{98}{99}}\).
Jakie liczby stoją obok ułamka \(\displaystyle{ \frac{5}{8} }\) ?
9. Udowodnić, że jeśli \(\displaystyle{ ac+bd }\) dzieli \(\displaystyle{ a^2+b^2 }\) to \(\displaystyle{ a^2+b^2 }\) i \(\displaystyle{ c^2+d^2 }\) nie są względnie pierwsze.
10. Na ile sposobów można ustawić na szachownicy kwadratowej wymiaru \(\displaystyle{ n}\) króle: białego i czarnego, w taki sposób aby nie były one w jednym rzędzie, kolumnie ani przekątnej ?
11. Dane są ciągi \(\displaystyle{ P_n}\) i \(\displaystyle{ Q_n}\) które spełniają warunki
\(\displaystyle{ \begin{cases} P_0^2 - NQ_0^2 = 4 \\ P_{n+1}= P_n^2 - 2 \\ Q_{n+1}=Q_nP_n. \end{cases}}\)
Udowodnić, że \(\displaystyle{ \lim \frac{P_n}{Q_n} = \sqrt{N}.}\)
12. Czy istnieje nieskończony rosnący ciąg arytmetyczny liczb naturalnych bezkwadratowych ?
13. Wskazać przykład takiego ciągu liczb całkowitych nieujemnych, że dowolna liczba całkowita nieujemna jest sumą trzech wyrazów tego ciągu z których dwa są równe.
14. Rozwiązać w zbiorze liczb całkowitych równanie \(\displaystyle{ (7a-b)^2 = 2(a-1)b^2.}\)
15. W zbiorze \(\displaystyle{ X}\) określone jest działanie \(\displaystyle{ *}\) i:
i) \(\displaystyle{ x*(x*y) = y}\)
ii) \(\displaystyle{ (y*x)*x = y}\)
dla dowolnych \(\displaystyle{ x, y \in X.}\)
Udowodnić, że to działanie jest przemienne.
16. Wyznaczyć \(\displaystyle{ f }\) jeśli \(\displaystyle{ (f(x+y))^2 = f(x)^2+ f(y)^2}\) dla \(\displaystyle{ x, y \in \RR.}\)
17. Niech \(\displaystyle{ n>1}\) będzie ustaloną liczbą naturalną. Udowodnić że istnieje wielomian trzech zmiennych \(\displaystyle{ x, y, z}\) o współczynnikach całkowitych i taki że \(\displaystyle{ x^n =P(x^n, x^{n+1}, x^{n+2})}\) dla \(\displaystyle{ x \in \RR.}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccccc}2&0&1&0&2&0\\0&2&0&1&2&0\\1&0&2&0&2&0\\0&1&0&2&2&0\\1&1&1&1&0&0\\0&0&0&0&0&0\end{array}\right]}\)
W pojedynczej operacji można wybrać dowolną podmacierz kwadratową wymiaru \(\displaystyle{ 1 < k \leq 6}\) i zwiększyć każdy jej element o jeden. Czy można w ten sposób wygenerować macierz której wszystkie elementy są podzielne przez \(\displaystyle{ 3}\) ?
2. Rozwiązać układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} (x-y)^2+z = 6 \\ (y-z)^2+x = 6 \\ (x-z)^2+y = 12. \end{cases}}\)
3. Udowodnić, że każdy ciąg liczb rzeczywistych jest iloczynem dwóch ciągów: monotonicznego i ograniczonego.
4. Dany jest okrąg o środku \(\displaystyle{ O}\) i punkt \(\displaystyle{ A}\) wewnątrz tego okregu. Wyznaczyć położenie tych punktów okręgu \(\displaystyle{ X}\) , dla których kąt \(\displaystyle{ OXA}\) jest mozliwie największy.
5. Rozwiązać równanie \(\displaystyle{ x^{x^{x^{2019}}} = 2019.}\)
6. Liczby \(\displaystyle{ x, y}\) są naturalne oraz \(\displaystyle{ \frac{2019}{2020} < \frac{x}{y} < \frac{2020}{2021} }\). Wyznaczyć najmniejszą możliwą wartość \(\displaystyle{ x+y}\).
7. Niech \(\displaystyle{ p}\) będzie liczbą pierwszą i istnieje liczba całkowita \(\displaystyle{ a}\) taka, że \(\displaystyle{ 2a^2-1}\) jest podzielne przez \(\displaystyle{ p}\).
Udowodnić, że istnieją liczby całkowite \(\displaystyle{ b, c}\) takie że \(\displaystyle{ p = 2b^2 - c^2}\).
8. Ułożono w porządku rosnacym wszystkie nieskracalne ułamki o mianownikach mniejszych niż \(\displaystyle{ 100}\), tj. \(\displaystyle{ \frac{1}{99},..., \frac{a}{b}, \frac{5}{8}, \frac{c}{d}, ..., \frac{98}{99}}\).
Jakie liczby stoją obok ułamka \(\displaystyle{ \frac{5}{8} }\) ?
9. Udowodnić, że jeśli \(\displaystyle{ ac+bd }\) dzieli \(\displaystyle{ a^2+b^2 }\) to \(\displaystyle{ a^2+b^2 }\) i \(\displaystyle{ c^2+d^2 }\) nie są względnie pierwsze.
10. Na ile sposobów można ustawić na szachownicy kwadratowej wymiaru \(\displaystyle{ n}\) króle: białego i czarnego, w taki sposób aby nie były one w jednym rzędzie, kolumnie ani przekątnej ?
11. Dane są ciągi \(\displaystyle{ P_n}\) i \(\displaystyle{ Q_n}\) które spełniają warunki
\(\displaystyle{ \begin{cases} P_0^2 - NQ_0^2 = 4 \\ P_{n+1}= P_n^2 - 2 \\ Q_{n+1}=Q_nP_n. \end{cases}}\)
Udowodnić, że \(\displaystyle{ \lim \frac{P_n}{Q_n} = \sqrt{N}.}\)
12. Czy istnieje nieskończony rosnący ciąg arytmetyczny liczb naturalnych bezkwadratowych ?
13. Wskazać przykład takiego ciągu liczb całkowitych nieujemnych, że dowolna liczba całkowita nieujemna jest sumą trzech wyrazów tego ciągu z których dwa są równe.
14. Rozwiązać w zbiorze liczb całkowitych równanie \(\displaystyle{ (7a-b)^2 = 2(a-1)b^2.}\)
15. W zbiorze \(\displaystyle{ X}\) określone jest działanie \(\displaystyle{ *}\) i:
i) \(\displaystyle{ x*(x*y) = y}\)
ii) \(\displaystyle{ (y*x)*x = y}\)
dla dowolnych \(\displaystyle{ x, y \in X.}\)
Udowodnić, że to działanie jest przemienne.
16. Wyznaczyć \(\displaystyle{ f }\) jeśli \(\displaystyle{ (f(x+y))^2 = f(x)^2+ f(y)^2}\) dla \(\displaystyle{ x, y \in \RR.}\)
17. Niech \(\displaystyle{ n>1}\) będzie ustaloną liczbą naturalną. Udowodnić że istnieje wielomian trzech zmiennych \(\displaystyle{ x, y, z}\) o współczynnikach całkowitych i taki że \(\displaystyle{ x^n =P(x^n, x^{n+1}, x^{n+2})}\) dla \(\displaystyle{ x \in \RR.}\)
Ostatnio zmieniony 4 gru 2019, o 16:45 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości. Interpunkcja.
Powód: Poprawa wiadomości. Interpunkcja.
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4069
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1393 razy
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11409
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Re: [MIX] Mix matematyczny 40
17 cd
błąd w treści: poprawnie: \(\displaystyle{ x = P(x^n, x^{n+1}, x+x^{n+2}) }\)
błąd w treści: poprawnie: \(\displaystyle{ x = P(x^n, x^{n+1}, x+x^{n+2}) }\)
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11409
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5748
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Re: [MIX] Mix matematyczny 40
zad. 9 mi się nie podoba bo połóżmy:
\(\displaystyle{ a=6 , b=10}\)
\(\displaystyle{ a^2+b^2=136=2 \cdot 68}\)
\(\displaystyle{ c=2 , d=-1}\)
\(\displaystyle{ 6 \cdot 2+10 \cdot (-1)=2|a^2+b^2=136}\)
ale niestety:
\(\displaystyle{ (136,2^2+(-1)^2=5)=1}\)
co przeczy tezie...
\(\displaystyle{ a=6 , b=10}\)
\(\displaystyle{ a^2+b^2=136=2 \cdot 68}\)
\(\displaystyle{ c=2 , d=-1}\)
\(\displaystyle{ 6 \cdot 2+10 \cdot (-1)=2|a^2+b^2=136}\)
ale niestety:
\(\displaystyle{ (136,2^2+(-1)^2=5)=1}\)
co przeczy tezie...
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11409
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Re: [MIX] Mix matematyczny 40
9 cd
Dodano po 15 godzinach 59 minutach 6 sekundach:
7 cd
Ukryta treść:
7 cd
Ukryta treść: