[Nierówności] Symetryczna, cztery zmienne

Zadania z kółek matematycznych lub obozów przygotowujących do OM. Problemy z minionych olimpiad i konkursów matematycznych.
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
bosa_Nike
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1667
Rejestracja: 16 cze 2006, o 15:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 71 razy
Pomógł: 447 razy

[Nierówności] Symetryczna, cztery zmienne

Post autor: bosa_Nike »

Dla \(\displaystyle{ x,y,z,t\ge -1}\), takich że \(\displaystyle{ x+y+z+t=0}\), udowodnij

\(\displaystyle{ x^2+y^2+z^2+t^2+5xyz+5xyt+5xzt+5yzt\ge 4xyzt}\)
Ukryta treść:    
Awatar użytkownika
timon92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1660
Rejestracja: 6 paź 2008, o 16:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 473 razy

Re: [Nierówności] Symetryczna, cztery zmienne

Post autor: timon92 »

Ukryta treść:    
Awatar użytkownika
WolfusA
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 208
Rejestracja: 27 sty 2017, o 19:43
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 9 razy

[Nierówności] Symetryczna, cztery zmienne

Post autor: WolfusA »

Dziękujemy bosa_Nike za przezorność. Jeśli już, to będzie pewnie w jakiejś gazecie, ewentualnie na bałkańskich konkursach.
Chyba tak miało wyglądać rozwiązanie, ale nie umiem skończyć
Podstawiamy \(\displaystyle{ x=\frac{4a}{a+b+c+d}-1}\) itp. gdzie \(\displaystyle{ a,b,c,d\ge 0}\).
Należy wtedy wykazać \(\displaystyle{ \sum_{cyc}a^4+\sum_{cyc}a^2(bc+bd+cd)\ge 2\sum_{sym}a^2b^2+4abcd}\).
Awatar użytkownika
timon92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1660
Rejestracja: 6 paź 2008, o 16:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 473 razy

Re: [Nierówności] Symetryczna, cztery zmienne

Post autor: timon92 »

dowód nie może być zbyt prosty ze względu na mnogość czwórek spełniających równość: \(\displaystyle{ (x,y,z,t)=(-1,-1,1,1), (-1,1/3,1/3,1/3), (0,0,0,0)}\), lub, przy oznaczeniach przedmówcy, \(\displaystyle{ (a,b,c,d)=(0,0,w,w), (0,w,w,w), (w,w,w,w)}\)
bosa_Nike
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1667
Rejestracja: 16 cze 2006, o 15:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 71 razy
Pomógł: 447 razy

[Nierówności] Symetryczna, cztery zmienne

Post autor: bosa_Nike »

Dzięki za zainteresowanie.
@WolfusA - nie mam co prawda pewności, o co chodzi z tą przezornością, ale na wszelki wypadek też Wam dziękuję. :lol:
Co do tego, gdzie się pojawi, to z pewnością masz rację, choć zdarzało się powtórne wykorzystywanie tych samych zadań, że wspomnimy to znane później jako Iran'96 .

O ile się nigdzie nie pomyliłam, to rozwiązanie bez mambo-dżambo też jest możliwe, aczkolwiek w mojej wersji straszne i bez komputera (choćby do weryfikacji) słabo wykonalne.
Awatar użytkownika
WolfusA
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 208
Rejestracja: 27 sty 2017, o 19:43
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 9 razy

Re: [Nierówności] Symetryczna, cztery zmienne

Post autor: WolfusA »

Kończę co zacząłem: bez straty ogólności
\(\displaystyle{ b=a+x \wedge c=a+y \wedge d=a+z \wedge \left\{ x,y,z\right\} \subset R_+\cup\lbrace 0\rbrace}\)
Musimy wykazać
\(\displaystyle{ a^2(3\sum_{cyc}x^2+\sum_{cyc}xy)+a(4\sum_{cyc}x^3-2\sum_{cyc}(x+y)xy+2xyz)+\sum_{cyc}x^4-2\sum_{cyc}x^2y^2+xyz\sum_{cyc}x\ge 0}\).
Jak widać \(\displaystyle{ 3\sum_{cyc}x^2+\sum_{cyc}xy=\frac52\sum_{cyc}x^2+(x+y+z)^2\ge 0}\)
zaś z ukochanej nierówności A-G
\(\displaystyle{ 2\sum_{cyc}x^3\ge\sum_{cyc}(x+y)xy}\).
Więc jest to funkcja niemalejąca względem \(\displaystyle{ a}\). Wystarczy więc wykazać przy \(\displaystyle{ a=0}\).
Korzystając z Schura czwartego stopnia i pięknej nierówności
\(\displaystyle{ \sum_{cyc}x^4+xyz\sum_{cyc}x\ge \sum_{cyc}xy(x^2+y^2)\ge 2\sum_{cyc}x^2y^2}\)

-- 11 maja 2019, o 13:28 --
Mogę powiedzieć, że przeliczenia są wykonane ręcznie w jakąś godzinę przy śniadaniu, więc mogłoby się nadawać na Bałkańskie konkursy Giugiuca. I jak to on mówi
Ukryta treść:    
bosa_Nike
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1667
Rejestracja: 16 cze 2006, o 15:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 71 razy
Pomógł: 447 razy

Re: [Nierówności] Symetryczna, cztery zmienne

Post autor: bosa_Nike »

Jeżeli kogoś interesuje oficjalne rozwiązanie, to może je przeczytać . Mniej więcej tą samą drogą (przypadki itd.) podąża też moje rozwiązanie. Widać teraz, o ile fajniejszy jest pomysł, który przedstawił WolfusA.
ODPOWIEDZ