[MIX] Mix matematyczny 37
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11373
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3153 razy
- Pomógł: 747 razy
[MIX] Mix matematyczny 37
1. Sześciany, Znaleźć wszystkie sześciany o naturalnych krawędziach, których pola powierzchni wyrażają się liczbami trójkątnymi (tj. liczbami postaci \(\displaystyle{ \frac{k(k+1)}{2}}\) dla \(\displaystyle{ k=1, 2, 3,...}\))
2. W kwadracie o boku długości 1 zawarte są okręgi takie, że suma ich długości wynosi 10. Wykazać, że istnieje prosta przecinająca co najmniej cztery z tych okręgów
3. Ciąg określony jest rekurencyjnie \(\displaystyle{ a_{n+1} = 2a_n +1}\). Czy istnieje takie \(\displaystyle{ a_0}\), dla którego wszystkie wyrazy tego ciągu są liczbami pierwszymi ?
4. Udowodnić, że równanie \(\displaystyle{ x^2+y^2 = z^2+3}\) ma nieskończoną ilość rozwiązań w liczbach całkowitych
5. Rozwiązać układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases}xy+xz= 8-x^2\\ xy+yz = 12-y^2 \\ xz+yz = -4-z^2\end{cases}}\)
6. Udowodnić, że jeśli \(\displaystyle{ a+b+c =0}\) to \(\displaystyle{ (\frac{b-c}{a} + \frac{c-a}{b} + \frac{a-b}{c} )( \frac{a}{b-c} + \frac{b}{c-a} + \frac{c}{a-b} ) = 9}\)
Zakładamy że liczby są różne od zera i różne między sobą
7. Dany jest ciąg \(\displaystyle{ a_1, a_2, a_3,…}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a_1=5 \\ a_{n+1}=a_n^2 - 2 \end{cases}}\)
Obliczyć \(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \frac{a_{n+1}}{a_1…a_n}}\)
8. Zadanie o monetach; \(\displaystyle{ 2^n}\) monet rozdzielono między jakąś liczbę osób, przy czym gdy ktoś z nich ma połowę bądź więcej monet następuje redystrybucja: Osoba ta oddaje każdej z osób tyle monet ile ta osoba miała.
Przykład: Jeśli 32 monety rozdzielono sześciu osobom w ilościach: \(\displaystyle{ {\green 17 }, 2, 9, 1, 2, 1}\) to następują redystrybucje: \(\displaystyle{ 2, 4, {\green 18 }, 2, 4, 2}\) i \(\displaystyle{ 4, 8, 4, 4, 8, 4}\).
Ile maksymalnie (dla ustalonego \(\displaystyle{ n}\)) może być redystrybucji ?
9. Czy zbiór wypukły na płaszczyźnie nie zawierający żadnej półprostej musi być ograniczony ?
10. Udowodnić, że jeśli \(\displaystyle{ x^4+y^4+z^4 =3}\) to \(\displaystyle{ \frac{9}{x^2+y^4+z^6} + \frac{9}{x^4+y^6+z^2} + \frac{9}{x^6+y^2+z^4} \leq x^6 +y^6+ z^6 + 6}\).
Macedonia
2. W kwadracie o boku długości 1 zawarte są okręgi takie, że suma ich długości wynosi 10. Wykazać, że istnieje prosta przecinająca co najmniej cztery z tych okręgów
3. Ciąg określony jest rekurencyjnie \(\displaystyle{ a_{n+1} = 2a_n +1}\). Czy istnieje takie \(\displaystyle{ a_0}\), dla którego wszystkie wyrazy tego ciągu są liczbami pierwszymi ?
4. Udowodnić, że równanie \(\displaystyle{ x^2+y^2 = z^2+3}\) ma nieskończoną ilość rozwiązań w liczbach całkowitych
5. Rozwiązać układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases}xy+xz= 8-x^2\\ xy+yz = 12-y^2 \\ xz+yz = -4-z^2\end{cases}}\)
6. Udowodnić, że jeśli \(\displaystyle{ a+b+c =0}\) to \(\displaystyle{ (\frac{b-c}{a} + \frac{c-a}{b} + \frac{a-b}{c} )( \frac{a}{b-c} + \frac{b}{c-a} + \frac{c}{a-b} ) = 9}\)
Zakładamy że liczby są różne od zera i różne między sobą
7. Dany jest ciąg \(\displaystyle{ a_1, a_2, a_3,…}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a_1=5 \\ a_{n+1}=a_n^2 - 2 \end{cases}}\)
Obliczyć \(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \frac{a_{n+1}}{a_1…a_n}}\)
8. Zadanie o monetach; \(\displaystyle{ 2^n}\) monet rozdzielono między jakąś liczbę osób, przy czym gdy ktoś z nich ma połowę bądź więcej monet następuje redystrybucja: Osoba ta oddaje każdej z osób tyle monet ile ta osoba miała.
Przykład: Jeśli 32 monety rozdzielono sześciu osobom w ilościach: \(\displaystyle{ {\green 17 }, 2, 9, 1, 2, 1}\) to następują redystrybucje: \(\displaystyle{ 2, 4, {\green 18 }, 2, 4, 2}\) i \(\displaystyle{ 4, 8, 4, 4, 8, 4}\).
Ile maksymalnie (dla ustalonego \(\displaystyle{ n}\)) może być redystrybucji ?
9. Czy zbiór wypukły na płaszczyźnie nie zawierający żadnej półprostej musi być ograniczony ?
10. Udowodnić, że jeśli \(\displaystyle{ x^4+y^4+z^4 =3}\) to \(\displaystyle{ \frac{9}{x^2+y^4+z^6} + \frac{9}{x^4+y^6+z^2} + \frac{9}{x^6+y^2+z^4} \leq x^6 +y^6+ z^6 + 6}\).
Macedonia
Ostatnio zmieniony 18 paź 2018, o 12:12 przez mol_ksiazkowy, łącznie zmieniany 1 raz.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11373
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3153 razy
- Pomógł: 747 razy
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5745
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 130 razy
- Pomógł: 526 razy
Re: [MIX] Mix matematyczny 37
Zrobię 7.
zad.5 banał wystarczy dodać stronami i otrzymamy korzystając z wielomianów symetrycznych:
\(\displaystyle{ x+y+z=4 \vee x+y+z=-4}\)
podstawiając do pierwszego i drugiego wszystko się skraca i otrzymamy:
\(\displaystyle{ x=2,y=3,z=-1}\)
lub z drugiego:
\(\displaystyle{ x=-2,y=-3,z=1}\)
cnd...
Ukryta treść:
zad.5 banał wystarczy dodać stronami i otrzymamy korzystając z wielomianów symetrycznych:
\(\displaystyle{ x+y+z=4 \vee x+y+z=-4}\)
podstawiając do pierwszego i drugiego wszystko się skraca i otrzymamy:
\(\displaystyle{ x=2,y=3,z=-1}\)
lub z drugiego:
\(\displaystyle{ x=-2,y=-3,z=1}\)
cnd...
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11373
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3153 razy
- Pomógł: 747 razy
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5745
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 130 razy
- Pomógł: 526 razy
Re: [MIX] Mix matematyczny 37
Co autor miał na myśli w powyższym poście?
zad. 2
zad. 6
zad. 1
-- 22 października 2018, 11:04 --zad.8
zad. 2
Ukryta treść:
zad. 6
Ukryta treść:
zad. 1
Ukryta treść:
Ukryta treść:
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5745
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 130 razy
- Pomógł: 526 razy
Re: [MIX] Mix matematyczny 37
Masz rację , ale mnie zafascynowała inna sprawa, a mianowicie jakbyś popatrzył na tę moją funkcję,Miałem wrażenie, że rachunek całkowy na to zadanie to lekka przesada (oczywiście to wyłącznie moje odczucie), stąd pozwoliłem sobie zaproponować inne rozwiązanie (jestem pewien, że można je mocno uprościć)
pierwszy raz np. w tramwaju lub np w jakiejś spelunie przy wódce , to na pewno byś nie wpadł, że to funkcja stała i to mnie właśnie zainspirowało.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11373
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3153 razy
- Pomógł: 747 razy
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5745
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 130 razy
- Pomógł: 526 razy
Re: [MIX] Mix matematyczny 37
Brak czasu chyba:
A propo szóstego drobna wzmianka tam można by było zamiast całek rozłożyć ułamki na ułamki proste
wyszłoby na to samo...
zad. 5
a co do 9 - tego to ja bym wprowadził częściowy porządek w rodzinie zbiorów wypukłych i nieograniczonych T w ten sposób:
\(\displaystyle{ f_{1} \le f_{2} \Leftrightarrow f_{1} \subseteq f_ {2}}\)
Kresami dolnymi tych porządków będą właśnie półproste...
Wynikałoby z tego,że raczej chyba nie będzie zbioru wypukłego i nieograniczonego i nie zawierającego żadnej półprostej...
A propo szóstego drobna wzmianka tam można by było zamiast całek rozłożyć ułamki na ułamki proste
wyszłoby na to samo...
zad. 5
Ukryta treść:
a co do 9 - tego to ja bym wprowadził częściowy porządek w rodzinie zbiorów wypukłych i nieograniczonych T w ten sposób:
\(\displaystyle{ f_{1} \le f_{2} \Leftrightarrow f_{1} \subseteq f_ {2}}\)
Kresami dolnymi tych porządków będą właśnie półproste...
Wynikałoby z tego,że raczej chyba nie będzie zbioru wypukłego i nieograniczonego i nie zawierającego żadnej półprostej...
-
- Użytkownik
- Posty: 3921
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy